2005 Yılında kurulan Yerel Basın Birliği Derneğinin Türkiye genelinde yayın yapmakta olan yerel basın kuruluşları ile zaman zaman iletişime geçerek geniş kapsamlı şekilde hazırladığı Yerel Basın dosyası, Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan’ın ardından Devlet Bakanları Bülent Arınç ve Egemen Bağış’a takdim edildi. Konunun peşini bırakmayacağının altını çizen Karayün, meslektaşlarının mesleklerini gerektiği şekilde yapmalarını, hiçbir kurum ve kuruluşun çalışma prensiplerinden ödün vermemesi gerektiğini ve yerel basının bazı meslek kurumları tarafından bitirilemeyeceğini ifade etti.
Bilinen sorunlar çözümlenemedi, BÜYÜDÜ!..
Karayün, dosya sunumunun ardından gerçekleştirdiği açıklamasında; “Derneğimiz, kurulduğu günden buyana Yerel basın’ın eğitimli ve kaliteli olması hususunda birçok adımlar atarak, Halk Eğitim merkezleri ve Üniversitelerle iş birliği yapıp birçok kez eğitim ve gelişim programları organize etmiş, Avrupa Birliği’ne geçiş sürecinde Eğitimli ve kaliteli bir Yerel Basın yetiştirmek amacıyla hizmet vermeye devam etmektedir. Yıllarca çözüm yolları arandı, toplantılar yapıldı, seminerler düzenlendi. Her yılın sonunda ise kocaman bir sorun yumağı olarak yeni bir yıla adım attı yerel gazeteciler. Sorunlar çözülmedi hatta yenileri eklendi var olanlara, önce resmi ilanlardan yoksun kaldılar, ardından basın ilan kurumunun birbiri ardına sıralanan kanunlarıyla sarsıldılar. Oysa bugün Ülkemiz ekonomisinde İstanbul haricinde kalan ve ülke nüfusunun %80’ini oluşturan Anadolu’nun alım gücünün doruk noktaya ulaştığı yeni yüzyılda, yerel medya kuruluşlarının önemi de artığı söylenirken, yerel medya yok olmama çabası vermeye “CAN ÇEKİŞMEYE” devam ediyor. Buna artık göz yummayacağız” dedi.
Karayün; “Okuyucu, dinleyici ve izleyici yerel medyada kendini direk ilgilendiren programları bulmakta, kendi bölgesinin haberlerini izleme, dinleme ve okuma imkânı bulmaktadır. Milletvekili, Vali, Belediye Başkanı gibi şehrin ileri gelenlerinin katıldığı programlar, verdiği bilgiler vasıtasıyla sorunlara çözüm olabilme noktasında hızlı ve etkili bir şekilde ilerlemekteler. Yayın yapılan bölgenin sanatçıları, istihdam sağlayan fabrikaları halka daha hızlı ulaşabilmekte, yerelde bütünleşme ön plana çıkmaktadır. Yazılı veya görsel yerel medyanın en büyük sorunu, Yetişmiş insana, Bilgi, İletişim ve Bilişim teknolojilerinden yararlanamaması, Yerel bazda meslek örgütlerini sağlıklı bir şekilde Oluşturamaması, İletişim Fakülteleri ile yeterli ilişkiyi sağlayamamasıdır.Yıllarca süregelen büyüyerek içinden çıkılması, çözümlenmesi neredeyse imkânsız olmaya yüz tutan sorunları, bundan önceki yazılarımda dile getirdiğim gibi yine yazmak istedim, çözülmeyeceğini bildiğim halde.Aslında Yerel medyanın genel konularının çözümü için yasal boşlukların giderilmesi gerekmektedir. Bunun için en büyük görev TBMM'ye düşmektedir' dedi.