Tarih: 01.01.0001 00:00 336

İsmail Dümbüllü'yü Andılar

Geleneksel Türk Tiyatrosu’nun son temsilcisi, büyük ortaoyunu üstadı İsmail Dümbüllü ölümünün 39. Yıldönümünde düzenlenen söyleşi ile anıldı.

İsmail Dümbüllü
 Küçükçekmece Belediyesi Sefaköy Kültür ve Sanat Merkezi’nde düzenlenen söyleşide, Araştırmacı Yazar Ünver Oral ve Oyuncu Rauf Altıntak, tarafından,  İsmail Dümbüllü’ nün sanat yılları, Geleneksel Türk Tiyatrosu, ortaoyunu ve Hacivat ile Karagöz ele alındı.

‘SAHNEDE DİPLOMA OYNAMAZ’

Küçükçekmeceli sanat kursu öğrencileriyle bir araya gelen İstanbul Şehir Tiyatroları emektar oyuncusu Rauf Altıntak, diploma almakla tiyatrocu olunmadığını şu sözlerle anlattı: “Tiyatrocu olunmaz tiyatrocu doğulur. İstediği kadar okul bitirsinler, eğer yetenek yoksa sahnede oynayamaz. Sahnede diploma oynamaz. Günümüzde yüzlerce çocuk var bu şekilde ziyan olan. Bilgisayar, hukuk kazanamayıp tiyatroya giriyorlar. O diploma ellerinde kalıyor. Devlet adamı ve tiyatroculuk tarlada kavun gibi yetişmez. ”

‘HACİVATLA KARAGÖZÜ YUNANİSTAN KAPTI’

Tanzimat’la birlikte yaşanan batılılaşmadan fazlasıyla etkilendiğimizi, bu nedenle geleneksel tiyatromuza sahip çıkamadığımızdan yakınan Altıntak, “Tanzimat’ta batılaşma başlıyor. Batıdan alınan güzellikleri kendi güzelliklerimizle birleştirsek olmuyor mu? Hayır. Bizim kendi Karagöz ve Hacivat’ ımızı kapının önüne koyduk. Yunanlı da kaptı. Yunanlı’ ya kızmıyorum. Bizim kapının önüne attığımız çocuklarımıza sahip çıktı. O kadar saygı duydu ki, adlarını bile değiştirmeden ‘Karagiozis Hacivatis’ diye de isim koydu. Atina’da 17 tane Karagöz ve Hacivat tiyatrosu var.”dedi.

‘HACİVAT İLE KARAGÖZ RAMAZAN EĞLENCESİ DEĞİLDİR’

Araştırmacı Yazar Ünver Oral ise yaptığı konuşmasında yine geleneksel Türk tiyatrosuna sahip çıkılmadığından yakınarak, “İsmail Dümbüllü’yü anlamak için geleneksel tiyatromuzu bilmemiz gerekiyor. Geleneksel Türk Tiyatrosu bizim milli, öz tiyatromuzdur ve çok değerlidir. Batı tiyatrosu mensupları geleneksek tiyatromuza hep karşı çıktılar ve bunu yok etmeye çalıştılar. Geleneksel Türk Tiyatromuzu bir Ramazan eğlencesi, Hacivat ve Karagözü de çocuk tiyatrosu olarak gördüler. Bu tamamen cahillikten kaynaklanıyor. “dedi.

‘GELENEKSEL TİYATRO, RAMAZAN’DA NEDEN İLGİ GÖRMEDİ?’

Gülhane parkında, Dümbüllü üstadı izleme fırsatı bulduğundan da bahseden Araştırmacı Yazar Ünver Oral, sanat dallarının yeni sanatçılarla yaşadığını, yeni sanatçı da yetiştiremedikleri için Geleneksel Türk Tiyatrosu’nun bitme noktasına geldiğini söyledi. Ayrıca Oral, Ramazan ayında insanların Karagöz ile Hacivat’ı izlemeye geldiğini ancak ehil oyuncular tarafından oynanmadığı için beklenen ilgiyi görmediğini de sözlerine ekledi.

Küçükçekmeceli sanatseverler, program sonunda satışa çıkarılan katılımcıların kitaplarına büyük ilgi gösterdi.


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.