Avrasya Ortadoğu ve Kuzey Afrika Ülkeleri Devlet Taşra Temsilcileri Kongresi’ne Türkiye’den İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, 23 ülkeden İçişleri Bakanları, Yerel Yönetim Bakanları ve Bakan Yardımcıları, Genel Müdürler, Bölge Valileri ve Kaymakamlar katıldı.
“Yönetimde İyi Uygulama Örnekleri” ana temalı kongrede; “Küreselleşme Sürecinde Kamu Yönetimi ve Güvenlik Yönetiminde Devlet Taşra Temsilcilerinin Rolleri, “Toplumsal Olay Yönetimi ve Güvenlik Hizmetlerinin Sunumunda Devlet Taşra Temsilcilerinin Rolleri”, “Kamu Yönetiminde Değişim Yönetimi ve Sivil Toplum Örgütlerinin Yönetim Süreçlerine Katılımı”, Devlet Taşra Temsilcilerinin Uluslararası düzeyde işbirliği platformları” gibi konularda sunumlar yapıldı.
Kongrede gerçekleştirilen sunumlar ve sonrasında yapılan tartışmalarda aşağıda özetlenen konulara vurgu yapıldı:
• Küreselleşme sürecinde kamu yönetimlerinde meydan gelen değişiklikler devlet taşra temsilcilerinin rollerinde önemli ölçüde değişime sebep olmuştur. Devlet taşra temsilcilerinin bölge ve kent yönetiminde ortaya çıkan ihtiyaçlara cevap verebilmesi ve değişimi yakalayabilmeleri için kapasitelerini ve uygulamadaki anlayışlarını artırmaları gerekmektedir.
• Yeni kamu yönetimi ve yeni güvenlik yönetimi anlayışı devlet taşra temsilcilerinin geleneksel rol ve fonksiyonlarının yanında liderlik eksenli yeni rol ve fonksiyonlar öngörmektedir.
• Kamu düzeni ve güvenliğinin sağlanmaya yönelik görevler ve sorumluluklar yerine getirilirken bireylerin haklarının ihlal edilmemesi devlet taşra temsilcilerinin hassas olmaları gereken önemli konudur.
• Günümüzde merkezi idare ile yerel idareler arasındaki ilişkilerin sağlıklı şekilde yürütülmesi için devlet taşra temsilcilerine ihtiyaç bulunmaktadır.
• Günümüzde devlet taşra temsilcileri, yerel kamu hizmetlerini yürütürken, başarılı uygulamalara imza attıkları gözlemlenmektedir.
• Merkezi idare ile yerel idareler arasında etkili bir iletişimin sağlanması konusundaki mülki idare amirlerinin rolleri gelecek dönemde belirgin şekilde ön plana çıkacaktır.
• Devletlerde dirlik ve düzenin sağlanması, hukukun üstünlüğünün gerçekleşmesi, kamu hizmetlerinin etkin sunulması bakımından devletin taşrada temsilcilerine sürekli ihtiyaç vardır ve gelecekte de var olacaktır
• Kamu hizmetlerinin sağlıklı şekilde yerine getirilmesi için devlet taşra temsilcilerine bütün ülkelerde önemli görevler verilmiştir.
• Devlet taşra temsilcilerinin katılacağı kapsamlı bir toplantının gelecek yıl yeniden düzenlenmesi, birliğin gelişmesi için yararlı olacaktır.
• Yerel olarak çözümlenmesi mümkün olan konuların merkezi idareden yerel idarelere ve merkezi idarenin taşra idarelerine devredilmesi gerektiği değerlendirilmiştir.
• Devlet taşra temsilcileri arasında tecrübelerin değişimine izin verecek bir uygulamanın geliştirilmesi yönetimleri birbirine yakınlaştıracağı gibi günümüzdeki ortak sorunların çözümünü de kolaylaştıracaktır.
• Kamu yönetimi alanında devlet taşra temsilcilerinin aynı platformda fikir alışverişinde bulunmaları aynı zamanda tanışma ve birlikte çalışma için üst düzey bir çerçeve sunmaktadır.
• Bu sebeple devlet taşra temsilcileri arasında karşılıklı tecrübe paylaşımı için bir birliğin kurulması aynı zamanda yönetimlerin ortak ve farklı yönleri hakkında devlet taşra temsilcilerinin bilgi sahibi olmalarını sağlayacaktır.
• Kongre sonrasında, Azerbaycan, Yemen, Afganistan, Somali, Kosova, Fas, Türkiye Romanya, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Cezayir, Bosna-Hersek devlet taşra temsilcilerinin Kongre Tertip Heyeti Başkanlığına vermiş oldukları “Uluslararası Devlet Taşra Temsilcileri Birliği’nin Kurulması konusundaki önerge oylanmış ve oybirliği ile kabul edilmiş ve “Uluslararası Devlet Taşra Temsilcileri Birliği’nin kurulması çalışmalarının başlatılması kararlaştırılmıştır.