'Kent demokrasi ve insan' konferansıyla 'şevkat kapısı' darülacezeyi ziyaret etti.
İAUTAM Başkanı Zeynep Banu Dalaman’ın koordinatörlüğünde gerçekleşen “Kentin Şifreleri” programı 6. haftasında “Kent Demokrasi ve İnsan” konusu ile öğrencilere önceki haftalardan alışık oldukları tarihi havanın ardından duygu dolu anlar yaşattı.
Oturumun ilk ayağı İstanbul Aydın Üniversitesi Anadolu BİL M.Y.O. Yerel Yönetimler Bölümü Öğretim Görevlisi Özgenur Reyhan Güler’in moderatörlüğünde İstanbul İl Kültür Turizm Genel Müdürü Prof. Dr. Ahmet Emre Bilgili’nin öğrencilere kültür kokan binanın tarihini anlatmasıyla başladı. Bilgili; Gerek tavan süslemeleri gerekse yaldız işlemeleriyle öğrencilerin yoğun ilgisini gören binanın Ermeni kökenli Osmanlı vatandaşı tarafından yapıldığını ve bizim kültürümüze uymasa da korunması gerektiğini belirtti. Bina tarihi ardından restorasyonun önemi ve korunması gerektiğini savundu. İstanbul’un turizm zenginliklerine, şehirli olmanın önemine değinildi. “Şehirde yaşıyorsak köydeymiş gibi davranamayız, köyde yaşıyorsak şehirli gibi davranmamalıyız” diyen Bilgili şehirde yaşamanın şehir kültürünün üzerinde durdu. “Şehir mesajdır” diyen Bilgili öğrencilere bir çok tarihi mekanın yapılış sebeplerini aktardı. Bilgili; yaşadığınız şehri mutlaka öğrenin öğüdü vererek, okullarda Şehir ve Kültür eğitimleri başlattıklarını belirtti. Şehir, Kültür ve İstanbul adına öğrenilmesi gereken bilgileri içeren ve birbirinden değerli yazar- araştırmacı- mimar kadrosu ile hazırlanan kitaptan tüm katılımcılarımıza da hediye etti.
“HUKUK HUKUKÇULARA BIRAKILMAYACAK KADAR CİDDİ İŞTİR.”
İstanbul İl Kültür Müdürlüğünün ikinci konuşmacısı İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğr. Üyesi Prof. Dr. Aydın Gülan oldu. Hukukçu olmayanlar için hukuk gerekli bir genel kültürdür diyen Gülan, hukuk düzeni, trafiğe karşı alınan tedbirler, depreme karşı alınan tedbirlerden bilgiler paylaştı. Kenti yönetim açısından değerlendiren Gülan, şuan gündemde olan Kentsel Dönüşüm Projesini de hukuksal çerçevede İmar kanunlarıyla açıkladı.
“Yaşamın olmadığı bir yerde tarih bırakmak müzeye kaldırmak gibidir” diyen Gülan, tarihi yapıların yakınında yaşam olmasını savundu. Öğrencilerin sorularının yanıtlanması ardından oturum son buldu.
“GÖNÜLLERE ŞEFKATLE GİRERSİNİZ.”
Kentin Şifrelerinin ikinci oturumu Darülacezede gerçekleşti. Yaşlılar tarafından kapıda karşılanan öğrenciler Darülaceze sakinlerinin hikâyelerini dinledikçe zor anlar yaşadılar. Oturum Darülaceze Genel Müdürü Nevzat Bayhan’ın “Şefkat Kapısı” yani Darülacezenin, Osmanlıdan günümüze gelme hikâyesini aktarmasıyla başladı. Bayhan gençliğin önemi, insan unsuru gibi konulara değindi. Teknolojinin gelişmesiyle kaybolan gelenekler üzerinde durdu. İnsanları mutlu etmenin yollarını arayın diyen Bayhan, anlamlı hikâyelerle konuşmasını renklendirirken en çok dikkat çeken ise Darülaceze sakinlerinin Nevzat Bayhan’a olan ilgileriydi. Katılımcılarla beraber konferansı dinleyen yaşlılar Bayhan’ın konuşması ardından alkışlarla sevgilerini göstermekten geri kalmadılar.
“YAPI CESET İNSAN RUHTUR”
Oturumun son konuğu Marmara Üniversitesi Öğretim üyesi Doç. Dr. Erbay Arıkboğa’ydı. Arıkboğa; bir kentin nasıl demokratik hale gelebileceği ve mevcut demokrasinin düzeyini arttırmak gibi konulara değindi. Kent ve kentlinin birbirine muhtaç olduğunu öne süren Arıkboğa kendi projesi olan “Akıllı Demokrasi” sistemini katılımcılarımıza aktarmasıyla Kentin Şifreleri projesi 6. haftası da birbirinden değerli konuşmacıların derin bilgilerinin paylaşılmasıyla sona erdi.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.