Tarih: 10.01.2013 17:47

Cem Kara'dan Gazetecilere Mesaj

Facebook Twitter Linked-in

 DEMOKRASİNİN GÜVENCESİ

 Sendikasız, sigortasız, düşük maaşla görevini; toplumsal değerlere saygılı, kişisel hak ve özgürlükleri temel alan tarafsız bir anlayışla yerine getiren özgür basın, demokrasinin en etkili ölçülerinden biridir. Özgür, bağımsız, çok sesli bir yazılı ve görsel basın, demokrasinin büyük güvencesidir.Ülkemizdeki basın özgürlüğünü diğer ülkeler ile kıyasladığımızda basın özgürlüğünün sadece lafta kalmış bir kavram olduğunu görmek ülkemiz açısından acı bir tablodur. Tutuklu gazetecilerle kendi rekorunu kıran ve basın özgürlüğünü kısıtlamak konusunda kendi kendine rakip olan ülkemiz Türkiye’de 2012 yılı itibariyle 76 gazeteci tutukludur. Bunların 61’i doğrudan gazetecilik çalışmalarından ötürü tutuklanırken, diğer 15’inin suçu belirlenmemiştir. Dünyanın en baskıcı ülkeleri olarak bilinen İran’da 52, Çin’de 42 ve Eritre’de 28 tutuklu gazeteci varken, ülkemizdeki bu rakam basına uygulanan baskıyı gözler önüne sermektedir.

 

212 Sayılı Kanun’un yürürlüğe girdiği günün 52. yılında tüm basın mensuplarının daha iyi ekonomik, sosyal haklara sahip; tutukluluk halleri olmadan daha özgürce mesleki hayatlarını devam ettirmeleri; kolektif ve örgütlü olarak sendikal haklarını kullanmaları her bireyin olduğu gibi, gazetecilerin de en büyük arzularından birisidir. Demokrasinden ve özgürlüklerden bahsedilirken, işkenceye maruz kalarak, arabasına bomba konularak, sırtından vurularak hayatını yitiren, baskı altında çalışan, düzenin çarkı haline gelerek gerçekleri yansıtamayan ve düşündüklerini yazdığı için demir parmaklıklar arkasında olan basın mensuplarının rahatça çalıştığı bir Türkiye’yi tüm basın mensupları adına diliyorum.

 

Bu duygu ve düşüncelerimle demokratik hayatımızın vazgeçilmez unsurlarından biri olan, haber alma ve yayma özgürlüğünün en etkili aracı olan tüm emekçi basın mensubu arkadaşlarımın “10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü”nü kutluyor, çalışmalarında başarılar diliyorum.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —