EĞİTİM 11.01.2013 10:16:00 703 0

Yeşil Kampüs: İstanbul Aydın Üniversitesi

Çevre ve Sürdürülebilir Kampüs Kulubü (ÇEVSÜR) ve Genç TEMA Başkanı Kemal Kahya İstanbul Aydın Üniversitesi'ne konuk oldular. Konferansta, küresel ısınma, iklim değişiklikleri konuları ele alındı. Bunların nasıl engellenebileceğin

Yeşil Kampüs: İstanbul Aydın Üniversitesi
 Kemal Kahya konuşmasına senede 140 bin canlı türünün çeşitli sebeplerle yok olduğunu belirterek, “Bir kasırganın çok büyük olarak nitelendirilmesi için hızının 8 yüz 88 kilometre olması gerekiyor, ancak Sandy kasırgasında bu rakam bin 550 kilometre idi. Normalde olabilecek bir şey değil, küresel ısınmanın şiddetinin ne kadar büyük olduğunu görüyoruz,” dedi. Bu verileri bir video ile örneklendirerek, “Bunların olmasını biz sağladık, engellemezsek başımıza daha kötü şeyler gelecek,” şeklinde vurguladı.


İklim değişikliğinin; geniş bir alan içerisinde uzun yıllar boyunca koşulların tamimiyle değişmesi olarak nitelendirildiğini söyleyen Kahya, sera gazlarının ve fosil yakıtların dünyaya ne kadar çok zarar verdiğinden bahsetti. Kemal Kahya daha önce de iklim değişikliklerinin olduğunu, ancak bu değişikliklerin doğal olaylar sonucunda geliştiğini söyleyerek, son zamanlarda gerçekleşen iklim değişikliklerine insanların sebep olduğuna belirtti.


“Yapılan araştırmalar sonucunda 2050 yılında havadaki karbondioksit gazının 550 ppm'e çıkacağı beklenmektedir ve bunun sonucunda ortalama sıcaklıklar 3 derece artacaktır. 2100 yılında ise karbondioksit gazının 800 ppm'e çıkacağı düşünülüyor. Bunun sonucunda da sıcaklıkların ortalama 5 derece artacağı belirtildi. Böyle giderse albedo etkisiyle 2020 yılında dünyadaki bütün buzullar eriyecek. İklim değişikliklerinin sonucunda sıcaklıklar artıyor, deniz seviyesi yükseliyor; arazi kayıpları, su sıkıntıları baş gösteriyor, salgın hastalıklar ortaya çıkacak,” diyen Genç TEMA Başkanı Kemal Kahya, küresel ısınmayla doğada değişen olayları ve insanları bekleyen zorlukları vurguladı.


Karadeniz kıyıları sular altında kalacak”

Kemal Kahya, iklim değişiklerinin Türkiye'yi çok fazla etkileyeceğini ve Karadeniz kıyılarının sular altında kalacağını söyledi. İklim değişikliğinin engellenmesi için yapılması gerekenin fosil yakıt kullanımını azaltmak, tarım alanlarını artırmak ve daha iyi şehir planlamaları yapmak olduğunu belirten Kahya, “Bunların gerçekleştirilmesi için ülkelerin büyük paralar harcaması ve iradeli olması gerekir. Herkesin karbonayak izini ölçtürmesi ve buna göre karbon salınımının azaltması gerekir” dedi. Kişilerin kendilerine düşen görevleri yerine getirebilmeleri için, daha çok toplu taşıma araçlarının kullanılması, bisiklet yollarının çoğaltılması, evlere izolasyon yapılması ve geri dönüşümün artırılması gerektiğini söyledi.


Kampüste Yeşil Alan

Genç TEMA için gönüllü olarak çalışan İstanbul Aydın Üniversitesi öğrencilerinden Hazal Erbaş, Başak Özusta, Zeynep Özdağ ve Bekir Yasin, Genç TEMA'nın neler yaptığını, kampüsteki çalışmalarını anlatarak, “Genç TEMA'nın amacı kampüslerde yeşil bir alan yaratmaktır. Genç TEMA erozyana karşı fidanlar dikiyor ve çölleşmeyi engellemek için çalışmalar yapıyor, üniversitemizin yönetimi de bu konuda çok hassas. Bie şehir üniversitesi olmamıza rağmen daha fazla yeşil alana sahip olabilmemiz için hızla çalışıyorlar” dedi. Genç TEMA'nın yeni kampanyaları olan Minik TEMA ve Yavru TEMA'nın çok yeni olduğunu, bunları geliştirebilecek kişilerin eğitimciler olduğunu vurguladılar. Katı atığa uygulanan gömme, yakma ve piroliz işlemlerinden bahseden İstanbul Aydın Üniversitesi öğrencileri, bunların nasıl yapıldığını slayt sunumu yaparak konferansa katılanlara anlattılar.


İstanbul Aydın Üniversitesi öğrencileri bu eğitimlerin küçük yaştan itibaren yapılması gerektiğini vurgulayarak, ilköğretim okulları ile ilgili eğitim çalışmaları başlattıklarını belirttiler. Çevrenin ve doğanın korunmasının önemli olup bunun yaygınlaştırılması için herkesten yardım beklediklerini söyleyen öğrenciler konferansı sonlandırdılar.


Anahtar Kelimeler:

12 Vali Müfettişlik Görevine Getirildi

Beslenme Saati Uygulamasında Dördüncü Dönem Başladı

EKREM PAMUK'TAN TEPKİ

Turhan Çömez'den Çarpıcı Açıklamalar

MHP’DEN YENİ YEMİN POLEMİKLERİNE YANIT…

Damat'tan Balcıoğlu'nun İddialarına Yanıt

Bakan Güler'den Kazakistan'a Ziyaret

Törene Üst Düzey Katılım

Rektör Prof. Dr. Altun’dan 30 Ağustos Zafer Bayramı mesajı

Güzide Gençlik Merkezi'nde Yeni Dönem Başladı

Girişim Sermayesi Yatırım Fonu Onaylandı

Pakistan Büyükelçiliği Ankara'da Mango Tadımı Etkinliği Düzenledi

Bağcılar’da Bağ Bozumu Zamanı

Saniye Caran’a iade-i ziyaret

Yeniden Refahlı Milletvekili Bekin'den 'ekümenik' Eleştiri!


Balıkçı Kenan’ın Öncülüğünde Deniz Canlıları Müzesi 52. Yılını Kutladı

Türkiye’nin Cilt Sağlığına Acil Doktor İhtiyacı Var

185 MİLYAR LİRA EKONOMİYE GERİ KAZANDIRILDI

İtfaiye Haftası Coşkuyla Kutlandı

Gençlere Eğitim Destek Paketi

Erdoğan'dan Küresel İnovasyon Göstergeleri Raporu'na Destek Mesajı

Emrah, özel uçakla dünya turuna çıkıyor!

9 Akademisyen, Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları Listesinde

Turizmin varış noktası: “Müze” 

İklim Değişikliği ve Enerji Yönetimi Hamlesi

Türkiye Bilişim Ödülleri Ankara’da Sahiplerini Buldu

Bu Festivalde Herkes Aradığını Bulacak

Ahilik Haftası’nda Coşkulu Katılım: Başkan Çalık, Esnaflara Ödüllerini Takdim Etti

Küpeli'den Dağ'a Hayırlı Olsun Ziyareti

Halkın Sesine Kulak Verdi! Şantiye Projesinden Geri Adım Attı

TYBB’den Vali Yunus Sezer’e Ziyaret

Gıda sektöründe 250’yi aşkın alıcı Bursalı firmalarla buluştu

Artar; Kalıcı ve Uzun Soluklu Projeler Yapacağız...

Ahilik Kültürüne Davet...

Kel Aliço Pehlivan Güreşleri Ağası Oğuz Erdinç oldu

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.