Tarih: 01.01.0001 00:00 359

Recep Erol, 'İsraf Ediliyor, Çöpe Atılıyor'

Ülkemizde ekmek israfının boyutlarının araştırılmasına ilişkin çalışmaları, başlayacak sürece toplumun tüm kesimlerinin katılımını ve söz konusu israfın önlenmesine katkı sağlamayı hedefleyen 'Ekmek İsrafını Önleme Kampanyas

Recep Erol,
 Başbakan Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın himayelerinde ve katılımları ile başlatılan kampanyanın başlangıç toplantısı Ankara'da TOBB İkiz Kuleler'de yapıldı.

Toplantıya, Recep Tayyip Erdoğan, Bakanlar; Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ile Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek,olmak üzere çok sayıda davetli katıldı.

Törende konuşan Recep Tayyip Erdoğan, 'İnsanımızın en temel gıda maddesi olan ekmek zengin sofrasının da, yoksul sofrasının da vazgeçilmezidir. Bizler ekmeği kutsal sayan, ekmeği yüksek bir değer olarak kabul eden hatta “nimet” kelimesiyle en fazla da ekmeği kast eden bir kültürün mensuplarıyız' diyerek, ekmeğin, alın terinin, paylaşmanın, bereketin sembolü olduğunusöyledi.Sözlerine; 'Bizim kültürümüzde, bizim medeniyetimizde, bizim aile yaşantımızda bırakınız çöpe, çöplüğe atmayı yerde görülse ekmek alınır, öpülür ve hatta baştan yüksekte bir yere kurda kuşa nimet olması için konulur.

“Mübarek bir emanet, bir nimet olarak da görürüz”

Ekmeği bizim için değerli kılan, mübarek ve kutsal kılan unsur onun bir gıda maddesi olmasından öte, ta Hazreti Âdem’den bugüne ulaşmış en temel yaşam kaynaklarımızdan olmasıdır.” diyerek devam eden Erdoğan, “Biz ekmeğin yalnızca buğdayın una, unun hamura, hamurun pişip ekmeğe dönüşmesi olarak görmeyiz. Biz ekmeği bir gıda olmasının ötesinde mübarek bir emanet, bir nimet olarak da görürüz. Bu anlayışı kaybettiğimiz anda Allah korusun özümüze, medeniyetimize yabancılaşır, işte eleştirdiğimiz diğer kültürlerle aynı seviyeye düşeriz. Hani zaman zaman görüyoruz, ekmeğin fazla kalanıyla dudaklarını silenleri, işte biz bunlardan olamayız. Bizi onlardan ayıran burası.' şeklinde devam etti.
Zenginleştikçe israfı artan bir yaşam tarzının bizim yaşam tarzımız olamayacağını belirten Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 'Biz tasarruf ettikçe zenginleşen, zenginleştikçe tasarrufu artan bir ülke, böyle bir millet olmak zorundayız' dedi.

“Bu çok acı bir tablo”

Şu anda dünyada yılda 870 milyon insanın yani dünya nüfusunun yüzde 12,5'inin yetersiz beslendiğine dikkati çekerek, 'Yılda 10 milyon insan açlık ve yetersiz beslenmeden hayatını kaybediyor. Bu çok acı bir tablo. Ama bu tabloyu çok daha acı hale getiren bir başka gerçek var. Dünyada yılda 1,3 milyar ton gıda israf ediliyor' dedi. Bu israfın ekonomik değerinin bir trilyon dolar olduğunu vurgulayarak şunları kaydetti: 'Yani bir yanda yılda on milyon kişi açlık ve yetersiz beslenmeden ölüyor diğer tarafta 1,3 milyar ton gıda israf ediliyor. Yılda israf edilen 1,3 milyar ton gıdanın hepsi değil dörtte biri aç insanlara ulaştırılabilse bu ölümler olmayacak ama maalesef ulaşmıyor, ulaşamıyor.” diye konuştu.

 

Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan, ekmek israfının karşılığı olan 1,5 milyar lira ile 162 bin asgari ücretliye maaş ödenebileceğini, 500 okul, 500 yurt ya da 500 kilometre bölünmüş yol yapılabileceğini belirterek, 'Milletçe bir öz eleştiri yapmak durumundayız, ekmeği alırken, ekmeği bölerken, ekmeği sofrada, masada öylece bırakırken artık bir değil, bin defa düşünmek zorundayız.' diyerek konuşmasına devam etti.

Erol, israf ediliyor, çöpe atılıyor

Konu ile ilgili Recep EROL’ da şu açıklamayı yaptı;Türkiye'de günde 25 bin 300 ton ekmek üretiliyor, yıllık ekmek üretimi ise 9,2 milyon ton, 250 gramlık standart ekmek büyüklüğü dikkate alındığında günde 101 milyon, yılda ise 37 milyar adet ekmek üretimi gerçekleşiyor. Bir yılda üretilen ekmeğin parasal karşılığı 26 milyar lira, yani bunu eski rakama vuracak olursak 26 katrilyon. Tüketime baktığımız da günde 24 bin, yılda 8,7 milyon ton, yani günde 95 milyon, yılda ise 35 milyar adet ekmek tüketiliyor. Bunun da parasal karşılığı 24,3 milyar lira, buradan israfın boyutu ortaya çıkıyor. Ülkemizde günde bin 500 ton, yılda 550 bin ton ekmek israf ediliyor, çöpe atılıyor. Adet olarak günde 6 milyon adet, yılda 2 milyar adet ekmek maalesef çöpe gidiyor. Bu israfın ekonomik büyüklüğü ise yıllık 1,5 milyar lira, eski rakam 1,5 katrilyon. Araştırmada ekmeğin nerelerde israf edildiği de ölçüldü. Evlerde alınan ekmeğin yüzde 2,9'u israf ediliyor, lokanta, otel ve benzeri yerlerde alınan ekmeğin yüzde 3'ü israf ediliyor, öğrenci yemekhanelerinde ise israf oranı maalesef yüzde 7'ye kadar yükseliyor. Zenginleşme israfı artırıyor, zenginleşen ülkelerde ekmek çeşitliliği artıyor, ekmek tüketimi azalıyor ama ekmek israfı büyüyor.' Dedi.

Bugün başlatılan kampanyayı çok önemsediğini vurgulayanKurumumuz Yönetim Kurulu Başkanı Recep EROLyaptığı konuşmada; Türkiye'de yılda ortalama 35 milyon ton civarında hububat üretildiğini, bunun 20 milyon tonundan fazlasını buğday, 7,5 milyon tonunu arpa, 4-5 milyon tonunu mısır, 900 bin tonunu çeltik, çavdar ve yulafın oluşturduğunu kaydetti. Ekmeğin ana hammaddesi olan buğdayın, ana vatanının Türkiye olduğunu belirterek, besin bakımından en kıymetli hububatın buğday olduğuna işaret etti.Ekmeğin israf edilmesinden üzüntü duyduklarını, bunu önlemek için kampanyaya destek vermeye karar verdiklerini ifade etti. 'Kutsal' bir değer ifade eden ekmeğin, ciddi bir ekonomik kayıp oluşturacak şekilde israf edilmesini önleyerek katkı sağlamak istediklerini anlatarak, ilki 2008, ikincisi 2012 yılında tamamlanan 'Ekmek İsrafı Araştırmasında ekmek üretimi, tüketimi ve israf miktarının ortaya konulduğunu söyledi. Kampanyanın bu yıl boyunca bir dizi etkinlikle sürdürüleceğini belirterek, kampanyanın, halkın aktif katılımıyla ve alınacak tedbirlerle başarılı olmasını temenni etti.


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.