Avrupa Birliği Bakanlığı’nın desteği, İstanbul Valiliği’nin koordinasyonu ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı ile Türkiye Belediyeler Birliği’nin işbirliğinde uygulanan programda, İstanbul ilindeki 39 kaymakamlık ve ilçe belediyesine açık olan başvuru çağrısına 33 ilçeden toplam 34 başvuru yapıldı. Beylikdüzü Belediyesi ve Beylikdüzü Kaymakamlığı’nın başvurusu üzerine ortak sunulan projede, şehir eşleştirme çalıştayları için ilçenin yoğunlaşacağı konu başlıkları olarak; kent markalaşması, sosyal hizmetler ve AB projeleri belirlendi. Beylikdüzü Belediyesi tarafından, kent markalaşması hususunda Avrupa Birliği’nde bu alanda ilerleme göstermiş şehirlerden biriyle yapılacak olan eşleştirme için çalıştaylar nisan ayında başlayacak. Sosyal hizmetler alanında da çalıştaylar yapılacak. Çocuk, genç, kadın, engelli ve yaşlılar gibi kesimlerin ekonomik ve sosyal hayata katılımlarının arttırılması, yaşam fırsatlarından eşit ve tam olarak yararlanmalarının sağlanması ve toplumla bağlarının güçlendirilmesi için eşleştirilen bir Avrupa Birliği üyesi ülke ile yapılacak çalışmalar ilçenin sosyal yaşam kalitesinin yükseltilmesinde önemli rol oynayacak.
Çeşitli Kriterler Değerlendirildi
Avrupa Birliği Bakanlığı, İstanbul Valiliği, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Türkiye Belediyeler Birliği tarafından yapılan idari ve teknik değerlendirme sonucunda 10 ilçenin başvurusu destek almaya hak kazandı. Bu ilçeler arasında Beylikdüzü’nün yanı sıra; Bağcılar, Beyoğlu, Gaziosmanpaşa, Güngören, Maltepe, Sarıyer, Sultanbeyli, Şile ve Ümraniye yer alıyor.
Şehir Eşleştirme Programı’nın başvuru çağrısı 7 Kasım 2012 tarihinde yayınlandı. 22 Kasım 2012 tarihinde Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış’ın katılımları ile tanıtımı yapılan programın başvuru süreci 14 Aralık 2012 tarihinde sona erdi. İstanbul ilindeki kaymakamlık ve ilçe belediyelerinin AB üyesi ülkelerdeki muadil kuruluşlar ile AB müktesebatının yereldeki uygulamalarına yönelik bilgi ve deneyim alışverişi yapabilmelerini ve ortak projeler üretebilmelerini sağlamak amacıyla uygulanan proje kapsamında, destek almaya hak kazanan ilçeler; İdari ve Teknik Kapasite, İlgililik, Proje Yönetimi Deneyimi, Ortaklık Kurma Deneyimi, Kaymakamlığın/Belediyenin Karar Alma Mekanizmasında Sosyal İçerme ve İlçede Geliştirilen Ortaklık kriterleri uzmanlar tarafından değerlendirilerek belirlendi.