Tarih: 19.02.2013 10:40
Vefatının 95. yılında Sultan II. Abdülhamit anıldı
Küçükçekmece Belediyesi Sefaköy Kültür ve Sanat Merkezi’nde düzenlenen söyleşiye Küçükçekmeceliler yoğun ilgi gösterdi. Tarihçi yazar Uğurluel, Osmanlı padişahları arasında yaşamı, kararları, siyasi fikirleri ve devrim yaratan uygulamalarıyla, Kızıl Sultan karalamalarının ardındaki II. Abdülhamid Han’ın hayat hikayesini verdiği örneklerle katılımcılarla paylaştı.
‘ONA ÇAMUR ATANLAR, ESERLERİNE BAKSIN’
Ünlü tarihçi, bazı kesimler tarafından Kızıl Sultan ve gerici padişah olarak sıfatlandırılan Abdülhamid Han’ın aslında bıraktığı eserler ve yaptığı uygulamalarla tarihte önemli bir yer edindiğini ifade etti. Uğurluel, II. Abdülhamid’in devrinin en büyük müzesi olan Arkeoloji Müzesi’ni yaptırdığını, tiyatro kurdurduğunu ve Osman Hamdi Bey gibi pek çok ressamı teşvik ettiğini ifade ederek, ‘Ona çamur atanlar, gidip müze görsünler. Abdülhamid, Avrupa’daki gelişmeleri yakından takip ederdi. Hakkında Kızıl Sultan diye konuşulan Abdülhamid, İngiltere’de cami yaptırmış, Yemen’de Milli İstihbarat Teşkilatı binalarını yaptırmıştır. Birçok yerde eserlerine rastlamak mümkündür. ’ diye konuştu.
‘DEDESİNİN MEZARINI AÇTIRDI’
II. Abdülhamid’in kendi döneminde Fatih Sultan Mehmet’in mezarını açtırdığını ifade eden Talha Uğurluel, bu olayı şöyle anlattı: ‘ O dönemde su baskınları yaşanıyordu. Avrupalılar içimize ajan sokmuşlardı. Abdülhamid, hususi bir teşkilat kurdurdu. Her şeyden haberi olurdu. Bir gün Abdülhamid’in adamlarından biri, iki kişi arasında geçen sohbeti dinler. Biri diğerine rüyasını anlatırken, ‘Rüyamda Fatih Sultan Mehmet’i gördüm. Türbemi su basıyor. Yardım edin.’ sözlerini duyar ve hemen Abdülhamid’e ulaşır. Bunun üzerine Abdülhamid’in emriyle dönemin Hasan Paşa’sı, Fatih Sultan Mehmet’in mezarını açar. Paşa, o vakit; gerçekten mezarı su bastığını ve Mehmed Han’ın naaşının hiç bozulmadığını tarihe dipnot düşer.’
‘TARİHİ HATIRATLARDAN ÖĞRENİN’
Söyleşide, Talha Uğurluel tarihi öğrenmek isteyenlere de tavsiyelerde bulundu. Tarihin dizilerden veya romanlardan öğrenilmesinin doğru olmayacağını ifade eden Uğurluel, hatıratlardan daha kolay ve doğru bir şekilde öğrenilebileceğinin altını çizdi.
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —