Tarih: 01.01.0001 00:00 352

Tapu mağdurları Meclis gündeminde

Esenyurt Belediye Meclisi Mart ayı birinci oturumunda toplam 11 gündem maddesi görüşüldü. CHP grubunun verdiği yazılı önergeler başkanlık makamına havale edilmesi oy birliği ile kabul edildi.

Tapu mağdurları Meclis gündeminde
 “Muhalefet açıklama istedi”

Önergelerin okunması ve havale edilmesi ardından, BDP’li meclis üyesi Arzu Moco söz alarak, son günlerde Ardıçlı Mahallesi sakinlerinin yaşadıkları arsa ve tapu sıkıntıları hakkında bilgi verilmesini istedi. Moco ayrıca, 8 Mart dünya kadınlar günüyle ilgili olarak kadınlara yönelik şiddetin devam ettiğini ve Esenyurt ’ta yapılacak olan Kadın Konuk Evi ile ilgili çalışmaların ne aşamada olduğunu sordu.

Batmazoğlu “ detayları ile açıklama yaptı”

Ardıçlı Mahallesinde yaşanan sıkıntı hakkında kürsüye gelerek söz alan Esenyurt Belediye Başkan Yardımcısı Av. Emin Batmazoğlu, konu hakkında detayları ile açıklamalarda bulundu. Batmazoğlu “

 Bu konunun bir evveliyatı var.1990’lı yıllarda Yenikent ve Ardıçlı mahallelerinde bulunan yerlerde toplam 22 ayrı parselde her biri 12 - 14 dönüm mülkiyet konusunda problemler vardı. Biz iktidara geldiğimiz dönemde 2 problemli mahallemizden biri de Ardıçlı mahallesiydi.Bu problem bir an önce çözüme kavuşması gereken sorunlarımızın başında yer alıyordu. Belediye başkanımızın talimatıyla hukuk işleri müdürlüğü olarak konunun ne olduğunu ne olmadığını irdeledik. Yaptığımız çalışmalarda şunları tespit ettik. 22 parselde tapulama mahkemesinde davaların devam etmekte olduğunu, 16 - 17 yıldan beridir de davaların takipsizlikten dolayı mahkemece herhangi bir kararın verilmediğini tespit ettik” dedi.

“Batmazoğlu konuyu çizelge ile anlattı”

Esenyurt Belediye Başkan Yardımcısı Av. Emin Batmazoğlu konu hakkındaki açıklamalarına devam ederek yazı panosunda yaşanan sürecin teknik detaylarını çizelgeler ile anlattı.
Davaların tarafları Avcılar Firüzköy’de oturan bir grup vatandaşımız burada bulunan 22 adet parselin kendilerine ait olduklarını mahkemeye dava etmiş olup, orada ikamet edenlerin de karşı savunma olarak buralar bizimdir diye karşı dava açmışlardır.En sonunda Belediye Başkanımız Sayın Necmi Kadıoğlu’nun talimatı ile vatandaşa verdiğimiz söz doğrultusunda davalara bizler müdahil olduk ve davalar bitti. Mahkeme o tarihte söz konusu mahallelerde oturan vatandaşımızın lehine sonuçlandı.
Burada dikkat etmemiz gereken hususa gelince tapu kütüğünde adı geçen vatandaşların adına hüküm tesis etti. Şimdi tapulama mahkemesinde ve bizim uygulamayı esas aldığımız uygulamada tapu maliklerinin isimlerini mahkeme belirledi. Yani belediyenin burada mülkiyet anlamında herhangi bir idari tasarrufu, herhangi birine vermesi gibi herhangi bir tercihi söz konusu değildir. Tapulama mahkemesinde hisseler kime aitse herkesin hisse miktarı ve adı soyadı yazıldı.

Problem çözülmeden yeni bir uygulama yapılmayacak

Bu mülkiyet problemi bitmeden bizler bu bölgede herhangi yeni bir uygulamaya izin vermeyeceğiz. Bu uygulamayı yaparken kurum tek başına hareket etmiyoruz. Belediye ile birlikte tapu ve kadastro müdürlüğü ile müşterek hareket etmekteyiz. Bu aşamalardan geçen evraklar İstanbul Büyükşehir Belediyesinin de denetlemesinden geçerek uygulamaya giriyor ve yasallaşıyor.

“Geçmişteki mağduriyet sebebi bizlere yüklenmeye çalışılıyor”

Arazi sahipleri ile emlakçıların arasında geçen diyaloglar ve şahsi mahkemeler ile ilişkili bizlere şikâyetler geliyor. Bu durum belediyeyi direkt olarak ilgilendiren bir durum değildir. Bu mağduriyetin sebebini de bizlere yükleyenler var” dedi. Sözlerine devam eden Batmazoğlu “Sonuç itibariyle, özellikle siyasi parti temsilcilerimizin son derece hassas olmaları gerekmektedir. Bu konunun siyasi malzeme olarak kullanılmamasını rica ediyorum.Vatandaşımıza da bu konudabir telkinde bulunmak istiyorum. Bu konuyu hukuk çözecektir. Mülkiyet konusunu ancak mahkemeler belirler.Hukuki konuları bir malzeme olarak kullanıp, belediyemiz önünde protestolar düzenleyip, yanlış uygulamalarda bulunup, birileri hedef gösterilerek bu meseleyi çözemezsiniz.Bu doğrultuda yapacağımız en etkili yol vatandaşımızı bir an önce bilinçlendirerek, gerekli açıklamaları yapıp doğru yola sevk ettirmektir.Belediye olarak, belediye başkanı olarak hiçbir kusurumuzun bulunmadığı bu durumu çözmek istiyoruz, vatandaşımızın da her zaman yanındayız. Zaten eğer vatandaşımızın derdini dert edinmemiş olsaydık tapulama mahkemelerine dâhil olmazdık, onların mülkiyet sahibi olmalarını sağlıyor olmazdık.Bu bağlamda, mahkemece belirlenen tapu sahipleri isimleri dışında, biz hiçbir değişiklik yapamayız. Orada belirlenen hak sahiplerinin elinden tapuyu alıp bir başkasına veremeyiz. Bizim yaptığımız uygulamada hukuken ve fiilen hiç eksiklik yoktur. Sürece birlikte çözüm arayarak yaklaşmalıyız. Yapılan bilgi kirliliği hiç kimseye ve özellikle buradaki vatandaşımıza ve Esenyurt’ a hiç bir fayda sağlamayacaktır” dedi.

Çözüm için meclis komisyonu kurulacak

Esenyurt Belediye Başkan Yardımcısı Av. Emin Batmazoğlu’nun açıklamaları ardından muhalefet grubu meclis üyelerinin sıkıntı nasıl çözülecek sorusuna karşılık olarak, Batmazoğlu, meclis çatısında bir komisyon kurulması önerisinde bulundu. Komisyon oluşturulması bir sonraki mecliste görüşülmek üzere karar alındı.

Moco “ Belediyenin haklı olduğunu düşünüyoruz”

AK Parti gurubu adına açıklama yapan Av. Emin Batmazoğlu’nun ardından söz alan, BDP meclis üyesi Arzu Moco “ Yapılan bilgilendirmeden dolayı teşekkür ediyorum. Böyle bir meselede belediyenin haklı olduğunu düşünüyoruz. Fakat vatandaşa karşı, meclis üyesi olduğumuz için sorun karşısında sorumluluğumuz olduğunu düşünüyorum” dedi. Meclis toplantısı gündem maddelerinin ilgili komisyonlara havale edilmesi ile sona erdi.


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.