Küçükçekmece Belediyesi, Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) İstanbul Şubesi işbirliği ile Sezai Karakoç’un 80. yaşını özel bir etkinlikle kutladı. Bu kapsamda Türk edebiyatının önemli kalemleri üstat Karakoç’u anlattı.
‘AMACIMIZ NİCE SEZAİ KARAKOÇLAR YETİŞTİRMEK’
Program, katılımcıların Sezai Karakoç’un görüntüleri eşliğinde, mısralarını Sacit Onan’ın sesinden dinlediği barkovizyon gösterisiyle başladı. Karakoç hayranlarının akın ettiği etkinlikte açılış konuşması yapan Küçükçekmece Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin İpek, Karakoç’un Türk edebiyatındaki önemine değinerek, “Sezai Karakoç Cumhuriyet tarihinin en önemli isimlerinden bir tanesi… Burada onu, sizlerle birlikte anıyor olmak gerçekten mutluluk verici. Bizler Küçükçekmece Belediyesi olarak, Bilgi Evlerimizde pek çok Sezai Karakoç yetiştirmeye çalışıyoruz. Eminim ki Küçükçekmece’den nice Sezai Karakoçlar çıkacaktır.”dedi.
‘KÜÇÜKÇEKMECE BELEDİYESİ’NE TEŞEKKÜR EDİYORUM’
TYB İstanbul Şubesi Başkanı Mahmut Bıyıklı ise düzenledikleri etkinlikler dolayısıyla Küçükçekmece Belediyesi’ne ve Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay’a teşekkür ettiği konuşmasında, “Bugünü özellikle üstadın 80. yılına bir armağan olsun diye, bir saygı duruşu olarak yapmak istedik. Biz TYB olarak Sezai Karakoç’u anlatan ve içinde 80 yazının bulunduğu bir kitap hazırlıyoruz.”dedi.
Yedi İklim dergisinin kurucularından olan Ali Haydar Haksal da konuşmasında, Sezai Karakoç’un Türk edebiyatındaki önemini, “1970 yılında edebiyat hocamın tavsiyesiyle Sezai Karakoç’u tanıdım. O dönemlerde batının tüm düşüncelerine karşı duruşuyla Sezai Karakoç benim ve benim gibi düşünen herkesin sığınağı olmuştur. ”diyerek açıkladı.
‘SEZAİ KARAKOÇ BİR DAVA ADAMIYDI’
Ali Ural da konuşmasında Karakoç’un edebiyatla olan ilişkisine değindi: “Dünyayı dipnot olarak gören bir adam için toplandık. Dünya ebediyetin dipnotuydu onun için. O kalemi eline aldığı zaman dağ taşımış gibi hissetti hep kendisini. Bu nedenle de hep ‘Kalemi ele almak zordur’ dedi.”
Belkıs İbrahimhakkıoğlu ise konuşmasında Sezai Karakoç’u, inançla yoğrulmuş ve dirilişin büyük hayallerle gerçekleşeceğine inanan bir dava adamı olarak tanımlarken, Ebubekir Kurban, “Sezai Karakoç Allah’ın bize hediyesidir. Onu sevmek imandandır.”dedi.
SEÇKİN İSİMLER BİR ARADA
Üstat Sezai Karakoç’un izinde yürümüş Türk Edebiyatı’nın seçkin isimlerini bir araya getiren bu özel etkinlik kapsamında ayrıca Karakoç’un yazılarının yer aldığı haftalık düşünce, edebiyat ve siyaset dergisi Diriliş’in de birçok sayısı sergilendi. Program sonunda ise, Küçükçekmece Belediyesi tarafından tüm katılımcılara Sezai Karakoç’un ‘Gün Doğmadan’ isimli kitabı hediye edildi.
Program boyunca Sezai Karakoç’u anlatan isimler ise şunlar oldu: Adem Turan, Ahmet Murat, Ali Haydar Haksal, Ali Ural, Alper Gencer, Belkıs İbrahimhakkıoğlu, Bünyamin Yılmaz, Cevdet Karal, Ebubekir Kurban, Ersin Nazif, Ferman Karaçam, Hüseyin Akın, İbrahim Paşalı, İsmail Kılıçaslan, Mahmut Bıyıklı, Mevlana İdris Zengin, Osman Bayraktar, Osman Sarı, Özcan Ünlü, Recep Garip, Şaban Abak, Selçuk Küpçük, Şeref Akbaba, Yıldız Ramazanoğlu, Yusuf Kaplan ve Zeki Bulduk.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.