Tarih: 01.01.0001 00:00 228

Muhammed İkbal’i Mevlana kurtardı

İslam dünyasının önemli şairlerinden ve mütefekkerlerinden biri olan Muhammed İkbal vefatının 75. yılında Bağcılar’da düzenlenen bir programla anıldı. İkbal’i anlatan Araştırmacı Yazar İslam Yaşar, ünlü şairin Batı’da eği

Muhammed İkbal’i Mevlana kurtardı
 Pakistanlı ünlü şair ve mütefekkir Muhammed İkbal vefatının 75’inci yılında düzenlenen bir programla anıldı. Bağcılar Belediyesi’nce Mehmet Akif Ersoy Kültür Sanat Merkezi ve Müzesi’nde gerçekleştirilen programda Araştırmacı Yazar İslam Yaşar, İkbal’in bilinmeyen yönlerini anlattı. İkbal’in şairliğinin yanı sıra bir filozof olduğunu hatırlatan Yaşar, “Mehmet Akif bizim için ne ise Pakistan ve Hindistan Müslümanları için İkbal de odur.  İslam medeniyetinin ortak değerlerinden biridir” dedi.

 

MEVLANA İKBAL’İN ŞİİRDEKİ HOCASIDIR

 

Muhammed İkbal’in İngiltere’de Almanya’da Batı felsefesi okuduğunu hatırlatan Yaşar, bu öğretinin Allah’a, dine ve peygamberlere  itiraz ettiğini söyledi. Ünlü şairin,  Mevlana’dan çok etkilendiğini de belirten Yaşar,  “İkbal’in şiirdeki hocasıdır. O olmasaydı İkbal Batı felsefesinde boğulurdu. Mevlana onu kurtarmıştır” diye konuştu.

 

İkbal’in pek az bilinen bir yönünü de anlatan Yaşar, Pakistanlıların,  Kurtuluş Savaşı sürerken Türklerin silah alabilmesi için yardım topladıklarını belirterek, “Yardımı bizzat İkbal topluyor. Gittiği yerlerde buna benzer kendi dünyasında yaşanmış şiirler söyleyip halkı coşturuyor. Pakistan halkı parmağındaki yüzüğü, kolundaki bilezikleri çıkarıp veriyor. Zaten fakir halk. Ama onlar o günün şartlarında Türkiye’ye sermaye olacak büyük bir yardımda bulunuyorlar“ şeklinde konuştu. 


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.