Tarih: 01.01.0001 00:00 265

TEBER’DEN SINAV STRESİNİ YENMEK İÇİN İPUÇLARI

Uzman Pedagog Mehmet Teber, Küçükçekmeceli ebeveynlere ve öğrencilere sınav stresiyle başa çıkmanın yollarını anlattı.

TEBER’DEN SINAV STRESİNİ YENMEK İÇİN İPUÇLARI
 Küçükçekmece Belediyesi Sefaköy Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleşen ‘Heyecanım Gücümdür’ adlı söyleşide Teber, heyecan duymanın abartılmadığı sürece yararlı bir duygu olduğunu söyledi.

‘HEYECAN YARARLI BİR DUYGU’

“Eğer korkmazsan, ağzından köpükler saçarak sana doğru koşan bir köpekten kaçmazsın. Korku seni korur diğer tüm duygular gibi. Ancak bu duyguları abartmamak gerekiyor. Heyecan duymak aslında o şeyi ne kadar önemsediğini gösterir. Sınavlarda heyecanlanmak çok normal bir şey. Ancak boş veren insanlar heyecanlanmaz. Heyecan bize başarıyı getirir.”diyerek heyecan duygusunun yararından bahseden Teber, çocukların sınavlarda çok fazla heyecan duymasının önüne geçilmesinin yolunu ise uygulamalı olarak anlattı.

‘HEYECANI YENMENİN 2 TEKNİĞİ VAR’

Basit bir nefes tekniğiyle, fazla stresin önüne geçilebileceğini belirten Teber, uygulamalı olarak çocuklara gösterdiği tekniği, “Burundan derin bir nefes alıyoruz. Daha sonra bunu içimizde biraz tutuyor ve ağzımızdan yavaşça bırakıyoruz. Sınav başlamadan önce 5 defa bu şekilde nefes alıp vermek bizi rahatlatır.”diyerek anlattı. Sınav stresini yenmenin diğer bir yolunu da pozitif senaryolar kurmaya bağlayan Teber, sınav başlamadan önce öğrencinin daha önce başarılı olduğu başka  bir sınavı düşünerek ‘Bu sınavdan da başarılı olacağım.’demesi gerektiğini söyledi.

‘DİPLOMA DEĞİL, KİŞİLİK ÖNEMLİ’

Sınavların, notların ve diplomaların insanın hayatında belirli bir yere kadar önem taşıdığını belirten Teber, “Büyüdüğünüzde hiç kimse size, ‘İlkokul 5. sınıftayken Türkçe’ den kaç aldın?’ diye sormaz. Ancak herkes nasıl bir kişiliğe sahip olduğunuza bakar. Ders puanınız yüksekse, kişilik puanınız düşükse bu pek bir şey ifade etmez. Herkes bizi insanlığımızla tanıyacak, notlar bir yerden sonra bitecek. Hayattaki en önemli şey iyi bir kişilik sahibi olmaktır.”dedi. Hayatın telafisinin her zaman mümkün olduğunu belirten Teber, bir sınavı kazandıktan sonra, kişinin kendisini geliştirmesinin de çok önemli olduğunu söyledi.



Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.