Türk Dünyasını Aydınlatanlar adıyla düzenlenen Uluslararası Sempozyumda Mehmet Akif Ersoy’un bilinmeyen yönlerinin yanı sıra Hüseyin Cavit ile benzer tarafları üzerinde duruldu. Bakü’de (Azerbaycan) Kafkas Üniversitesi’nin ev sahipliğini yaptığı program ilgiyle takip edildi.
12 ülkeden 104 tebliğin sunulduğu programda konuşma yapan Bağcılar Belediye Başkanı ve Türk Dünyası Belediyeler Birliği Başkan Yardımcısı Lokman Çağırıcı; “Milletlerin tarihinde dönüm noktaları vardır. Bu dönemlerde bazı liderler, şairler, mütefekkirler, sanatçılar ortaya çıkarak; tarihin gidişatını değiştirip, insanlık tarihinde unutulmayacak izler bırakırlar. İşte bu açıdan Türkiye tarihinde öne çıkanlardan biri Mehmet Akif Ersoy, Azerbaycan tarihinde ise Hüseyin Cavid’tir” dedi.
Medeniyetimizin önemli isimlerinden biri olan Mehmet Akif Ersoy ile ilgili Bağcılar’da yaptığı çalışmalardan bahseden Başkan Çağırıcı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Mehmet Akif Ersoy, kalemiyle yazmaktan ziyade, gönlüyle, kalbiyle yazan bir şairdir. O, sadece genç Türkiye Cumhuriyeti’nin İstiklal Marşı’nın şairi değildir; Akif, bir şair olmanın çok ötesinde bir mütefekkir, bir münevver ve bir gönül insanıdır. Mehmet Akif Türkiye için ne ifade ediyorsa, Hüseyin Cavid de Azerbaycan için aynı manaya gelmektedir. Hüseyin Cavit, İstanbul’daki eğitim hayatında, Mehmet Akif’in öğrencisi olmuş, ondan etkilenmiş; hatta Akif’in başyazarı olduğu “Sıratımüstakim” dergisinde üç şiiri yayınlanmıştır.”
Biz Bir Dönem Ayrı Kalmış İki Kardeşiz
Çağırıcı sözlerini şöyle tamamladı. “Biz aynı medeniyetin bir dönem ayrı kalmış iki kardeşiyiz. Türkiye, Azerbaycan’ın bağımsızlığı tanıyan ilk ülke olmuştur. Ufkumuz; birlikteliğimizle genişleyecek; birlikte hareket ederek oluşturacağımız eserler geleceği süsleyecektir. Birlikte daha güçlü, daha zengin, daha mutlu, daha umutluyuz.”
İşbirliği Protokolü İmzalandı
Program kapsamında Bağcılar Belediye Başkanı ve Türk Dünyası Belediyeler Birliği Başkan Yardımcısı Lokman Çağırıcı ile Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saniç arasında yerel akademik çalışmaların yapılacağı işbirliği protokolü imzalandı.
Mehmet Ruyan Soydan’ın Mehmet Akif Ersoy fotoğraf sergisinin açılışıyla başlayan Sempozyuma, Türkiye Bakü Büyükelçisi Alper Coşkun, Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saniç, Bağcılar Belediye Başkanı ve Türk Dünyası Belediyeler Birliği Başkan Yardımcısı Lokman Çağırıcı, AMEA Şark Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Gövher Baxşeliyeva, AGİT Eski Başkanı ve Eski Milletvekili Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş, TİKA Bakü Koordinatörü Ali Muslu, Yunus Emre Vakfı Bakü Müdürü Dr.Seriyye Gündoğdu, Hüseyin Cavit Müzesi Müdürü Dr. Gülbeniz Babahanlı, Mehmet Akif Ersoy Fikir ve Sanat Vakfı Yöneticisi Mehmet Cemal Çiftçigüzeli, AK Parti Bağcılar İlçe Başkanı İsmet Öztürk, Bağcılar İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Yılmaz’ın yanı sıra çok sayıda akademisyen, araştırmacı ve üniversite öğrencisi katıldı. Sempozyumun sonunda bir sonraki Türk Dünyasını Aydınlatanlar programının 2014 yılında Tataristan’ın Başkenti Kazan’da yapılmasına karar verildi.
Kardeş Belediyeler Ziyaret Edildi
Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, daha önce Kardeş Belediye protokolü imzaladığı Azerbaycan’ın Sumgayt ve Nesimi Belediye Başkanlarıyla da görüştü. Sumgayt Belediye Başkanı Ebulfeyz Babayev, Nesimi Belediye Başkanı Asif Gurbanov ziyaretten duydukları memnuniyeti ifade ettiler.