Tarih: 01.01.0001 00:00 226

Engellilere 'At' Terapisi

Esenler’de yaşayan engelli çocuklar, engellerini hipoterapi yani ‘atlı terapi’ yöntemi ile aşıyorlar. Esenler Belediyesi’nin organizatörlüğünde Sarıyer’de bulunan özel bir binicilik akademisinde düzenlenen terapiler çocukların yü

Engellilere
 Esenler Belediyesi Sosyal Yardım İşler Müdürlüğü, ilçede yaşayan engelli çocukları, Sarıyer’de bulunan Tulya Kurtulan Binicilik Akademisi’ne götürdü. Engellerini aşabilmek için hipoterapi yani atlı terapi alan çocuklar, ilk kez ata binmenin de heyecanını yaşadılar.  İstanbul Büyükşehir Belediyesi Engelliler Merkezi (İSEM)’nin hayata geçirdiği bu proje ile çocukların engellerini doğa ile iç içe ve insanlarla iletişimi iyi olan atların üstünde aşmaları hedefleniyor. Projeye destek veren Esenler Belediyesi Sosyal Yardım İşler Müdürlüğü de, ilçede yaşayan ve yaşları 7 ile 14 arasında değişen 12 engelli çocuğu anneleri ile birlikte, 6 hafta boyunca Salı ve Perşembe günleri ücretsiz olarak hipoterapiye gönderiyor.

İLK KEZ ATA BİNDİLER

Çocuklar, proje kapsamında ilk terapilerini almak üzere Esenler Engelliler Merkezi (ESENKOM) Sorumlusu Rabia Temizkan ile birlikte belediyenin tahsis ettiği araçlarla Sarıyer’de bulunan Tulya Kurtulan Binicilik Akademisi’ne doğru yola koyuldu. Akademi’de, antrenörler ve fizyoterapistler eşliğinde ilk kez ata binmenin heyecanını yaşayan çocuklar, gruplar hâlinde, yarım saatlik bir eğitimden geçtiler. Terapiye alışma sürecini başarıyla atlatan çocuklar, sevinçlerini de anneleriyle paylaştılar.

TERAPİLERİ İPLE ÇEKİYORUM

Hiperaktivite ve dikkat dağınıklığı problemleri yaşayan 12 yaşındaki Ali Emre Koçak, ilk terapinin kendisi için heyecan verici olduğunu belirterek “At üstünde olmaktan korkmadım, benim için gerçekten heyecan vericiydi. Bir sonraki terapiyi iple çekiyorum” dedi.  Oğullarının hipoterapi yöntemi ile sağlığına daha çabuk kavuşmasını umut ettiklerini dile getiren anne Hülya Çolak da, “İnşallah bu terapiler oğlumun ruhsal açıdan kendisini daha iyi hissetmesine neden olacak, derslerinde dikkatini toplamasını sağlayacak” diye konuştu. Esenler Belediyesi’ne kendilerine böyle bir fırsat sağladıkları için teşekkür eden anne Çolak, “Belediyemiz engellilere yönelik yaptığı hizmetler ile yüzümüzü güldürüyor” dedi.

Bir diğer anne Şerife Sezer de, terapilerin 9 yaşındaki epilepsi hastası oğlu Ayet Efe Sezer’in özellikle bacaklarındaki kasılmalara çare olacağını düşündüklerini söyleyerek, “Bu uygulamada emeği geçen herkesten Allah razı olsun, çocuğumun yüzünde bir tebessüm oldular” şeklinde konuştu.

HİÇBİR CİHAZDA YOK

Hipoterapi ile ilgili konuşan Adaptif Binicilik Antrenörü Yasemin İnan, çeşitli hastalıkların tedavisinde ve engelli hastaların terapisinde modern tıbbın da başvurduğu terapi yöntemlerinden birinin hipoterapi olduğunu belirtti. “Atın 3 boyutlu ritmi hiçbir cihazda bulunmamaktadır” diyen İnan, “Fizik, konsantrasyon ve denge hareketlerinden oluşan hipoterapi ile kişinin kendine güveni artıyor, sinir sistemi ve dolaşım sistemi düzenleniyor” şeklinde konuştu. Hipoterapinin zihinsel engeli olan çocuklara da fayda sağladığını kaydeden İnan, “Çocuk bu yöntemle atı başarmak istiyor” dedi. Ata binen çocukların başarma arzusuyla, kendisine verilen komutları daha dikkatli şekilde uyguladığını ifade eden İnan, terapi ile çocukların sayıları ve harfleri daha rahat algıladığını da dile getirdi.

Çocuklar, farklı bir deneyim ve heyecan yaşamanın mutluluğu ile ilk terapinin ardından belediyenin tahsis ettiği araçlarla Esenler’e geri döndüler.


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.