Tarih: 25.06.2013 13:19

Büyükçekmece’de Büyük Kampanya Başladı

Facebook Twitter Linked-in

 İlçe sağlık müdürü Dr. Hülya İpekoğlu kampanya hakkında bilgiler verdi. “Organ Nakli Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de en önemli sağlık sorunlarından birisi; tedavisi sadece organ ve doku nakli ile mümkün olan hastalıklardır. Ülkemizde organ bağışı ve organ nakli sayılarının yetersizliği, organ yetmezliği nedeniyle tedavi görmekte olan bir çok hastanın organ beklerken hayatını kaybetmesine neden olmaktadır.   Türkiye'de yeterli sayıda 'Organ Nakli Merkezi' ve deneyimli bilim adamı olmasına rağmen, nakil sayıları henüz istenilen düzeye ulaşamamıştır, bunun da en önemli nedeni organ ve doku bağış sayısının az olmasıdır. 

 Organ Nakli Nedir?

Tedavisi mümkün olmayan hastalıklar nedeniyle görev yapamayacak derecede hasar gören organların yerine, canlı donör veya kadavra donörden alınan yeni, sağlam organın konularak hastanın tedavi edilmesine organ nakli denilmektedir.

 Hangi Organ ve Dokuların Nakli Yapılmaktadır?

Ülkemizde nakli yapılan organlar; böbrek, karaciğer, kalp, akciğer, pankreas ve ince bağırsaktır. Nakli yapılan dokular ise; kalp kapağı, kornea, kemik, kemik iliği ve deridir.

 Organ Nakli Kimlerden Yapılır?

 Organ ve doku nakli, canlıdan ve kadavradan olmak üzere iki şekilde gerçekleştirilebilmektedir.

 - Böbrek ve karaciğer canlıdan nakil yapılabilen organlardır.

 Organ Bağışı Nedir?

Kişinin hayatta iken, serbest iradesi ile tıbben yaşamı sona erdikten sonra doku ve organlarının başka hastaların tedavisi için kullanılmasına izin vermesidir.

 Bağışlanan Organlar Kimlere Nakledilir?

Organ alacak hastalar öncelikle kan grubu ve doku grubu uyumuna, yaş, boy, kilo gibi kriterlere, ayrıca tıbbi aciliyet durumuna göre belirlenir.

Cinsiyet, ırk, din, zengin-fakir ayrımı yapılmaz.

 Organ Bağışının Dini Yönden Sakıncası Var Mıdır?

 Organ bağışının dini yönden sakıncası yoktur. Dinlerin önemli bir çoğunluğu organ bağışını onaylamakta ve desteklemektedir.   Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu; 06.03.1980 tarih ve 396/13 sayılı kararı ile organ naklinin caiz olduğunu açıklamıştır.

 Organ Bağışı Bildirimi Nereye ve Nasıl Yapılır?

Sağlık Müdürlüklerinde, Hastanelerde, Emniyet Müdürlüklerinde (Ehliyet alımı sırasında),Organ Nakli Yapan Merkezlerde, Organ Nakli ile ilgilenen Vakıf, Dernek v.b. kuruluşlarda organ bağış bildirimi  yapılabilir.

- Organ bağışında bulunmak için; organ bağış kartını iki tanık huzurunda doldurup imzalamak yeterlidir

- Organ bağışı yapanların, bu durumdan ailelerini de haberdar etmeleri daha sonra çıkabilecek problemleri önlemek açısından yararlı olacaktır.

- Organ bağışında bulunan kişilerin organ bağış kartını daima yanında taşıması organ bağışı işleminin karışıklık ve gecikme olmaksızın yerine getirilmesini sağlayacaktır. 

- Kişi organ bağışından vazgeçtiği anda organ bağış kartını taşımaktan vazgeçmeli ve bu kararını ailesine bildirmelidir.

Biz de Büyükçekmece İlçe Sağlık Müdürlüğü olarak bu konular  hakkında halkı aydınlatmayı  ''Organ bağışı hayat kurtarır '' ana fikriyle  organ bağışının önemine dikkat çekerek  toplum bilincinin arttırılmasını hedefledik. Bu amaçla İl Sağlık Müdürlüğümüzün ve Sayın İlçe Kaymakamımızın destekleriyle  halkın yoğun olarak bulunduğu mekanlarda  organ bağışı ile ilgili çalışmalar başlatmaya karar verdik .. 17-22 mayıs tarihleri arasında ilçemizde bulunan Tüyap Fuar ve Kongre Merkezinde ve takiben kurumumuz binasında standlar açtık  Kaymakamlık Makamına ve  çalışanlarına organ bağışı ile ilgili bilgilendirme ziyaretleri yaptık. .  Mesai arkadaşlarımızın; stand açtığımız ve ziyaret ettiğimiz mekanlarda organ bağışı konusunda verdikleri bilgilerle ve kendilerine sorulan çeşitli sorulara verdikleri cevaplarla  organ bağışı kampanyamızın birinci adımını başarıyla tamamlamış olduk. . 

Bilmeliyizki; ''Organ bağışı ile başkalarına verebileceğimiz hayatlar, bırakacağımız en büyük mirastır'' dedi.

 Haber: Adom Ajans




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —