ESENLER 25.07.2013 10:02:00 498 0

Türkiye'nin İlk Ayna İşleme Ustası

Türkiye’nin ilk ve tek olma unvanına sahip ayna işleme sanatı ustası Hüseyin Arda (57), Esenler Dörtyol Meydanı’nda açılan Esenler Belediyesi Sanat Sokağı’nda çalışmalarını sergiliyor. Çiftçilikten ayna işleme sanatçılığına

Türkiye
 Esenler Belediyesi, Ramazan etkinlikleri kapsamında Dörtyol Meydanı’nda açtığı Sanat Sokağı’nda Türkiye’nin ilk ayna işleme ustası Hüseyin Arda’yı açtığı Sanat Sokağı’nda ağırlıyor.

Türkiye’nin ilk ve tek olma unvanına sahip ayna işleme sanatı ustası Hüseyin Arda (57); çivi, çekiç ve kalem kullanarak aynanın üstünde resimler yapıyor. Aynanın yüzeyine çivi ile çıtlatarak yaptığı eserlerini sanatseverler için sergileyen Hüseyin usta, vatandaşlar tarafından yoğun ilgi görüyor. Sanat Sokağı’nda eserlerini sakin ve huzurlu bir ortamda üreten Hüseyin usta, kendisini ziyarete gelen vatandaşları sıcak bir ortamda ağırlayarak, ayna işleme sanatı hakkında bilgiler veriyor.

ÇİFTÇİLİKTEN AYNA İŞLEMEYE…

Trakya’da çiftçilik yaptıktan sonra 1995 yılında İstanbul’a göç ettiğini ve nalbur işiyle ilgilenmeye başladığını söyleyen Hüseyin usta, merak ederek hobi olarak başladığı ayna işleme sanatıyla 1997’den bu yana profesyonel olarak ilgileniyor.  Hüseyin usta, ayna işleme sanatına başlama serüvenini ise şöyle anlatıyor:

'Bu sanatın ilk keşfini ben yaptım. Önceleri deneme yanılma yoluyla yapmaya başladım. Bir hobi olarak başladı. Nalbur dükkânında çalışırken boş zamanlarımda aynanın üzerinde oynuyordum. Hoşuma gidiyordu. Ayna üzerinde güzel bir şeyler çizmeye başlayınca ilgim daha fazla artmaya başladı. Bu ilgim, yıllar sonra sanata dönüştü. 10 yıllık bir süreçte bu sanatı geliştirdim. Daha sonra nalbur dükkânımı kapattım ve tüm zamanımı bu sanata ayırdım. Daha sonra bu işin eğitimini de vermeye başladım.” 

ÖZEL BİR YETENEĞE GEREK YOK

Ayna işleme sanatının çok fazla bir yetenek gerektirmediğini söyleyen Hüseyin usta, isteyen herkesin bu sanat dalıyla ilgilenebileceğini belirtti. Ürettiği her bir eserin 3 gün ile 3 ay arasında değişiklik gösterdiğini ifade eden Hüseyin usta, “3 günde biten çalışma da oluyor, 3 ayda biten de. Yapacağınız çalışmaya göre değişiklik gösteriyor. Aynaya ne kadar sıklıkta vurursanız o kadar kısa sürede bitirirsiniz” dedi.

İLK SERGİMİ ESENLER’DE AÇTIM

Esenler’in hayatında çok önemli bir yeri olduğunu anlatan Hüseyin usta,  ilk sergisini 2006 yılında Esenler’de açtığını söyledi. Ayna işleme sanatını tüm dünyaya tanıtmak ve Türkiye’de de yaygınlaştırmak istediğini söyleyen Hüseyin usta, sanata ilgi duyan herkese ayna işlemeyi tavsiye ederek, bu sanatın psikolojik açıdan insan sağlığına da çok iyi geldiğini vurguladı. 'Stresli insanlar tedavi yöntemi olarak ayna işleme sanatıyla ilgilenebilir” diyen Hüseyin usta, “Benim stresli ve hasta olan öğrencilerim vardı. Bu sanatı öğrenmeye ve yapmaya başladıktan sonra hem sabırlı olmayı öğrendiler, hem de hastalıklarını unuttular” dedi.

Ayna işleme sanatına vatandaşların büyük ilgi gösterdiğini söyleyen Hüseyin usta, yurtdışından da siparişlerin geldiğini vurguladı. Kim ne isterse onun resmini aynaya işlediğini söyleyen Hüseyin usta, genellikle resim üzerine sipariş aldığını söyledi. 


12 Vali Müfettişlik Görevine Getirildi

Beslenme Saati Uygulamasında Dördüncü Dönem Başladı

EKREM PAMUK'TAN TEPKİ

Turhan Çömez'den Çarpıcı Açıklamalar

MHP’DEN YENİ YEMİN POLEMİKLERİNE YANIT…

Damat'tan Balcıoğlu'nun İddialarına Yanıt

Bakan Güler'den Kazakistan'a Ziyaret

Törene Üst Düzey Katılım

Rektör Prof. Dr. Altun’dan 30 Ağustos Zafer Bayramı mesajı

Güzide Gençlik Merkezi'nde Yeni Dönem Başladı

Girişim Sermayesi Yatırım Fonu Onaylandı

Pakistan Büyükelçiliği Ankara'da Mango Tadımı Etkinliği Düzenledi

Bağcılar’da Bağ Bozumu Zamanı

Saniye Caran’a iade-i ziyaret

Yeniden Refahlı Milletvekili Bekin'den 'ekümenik' Eleştiri!


Balıkçı Kenan’ın Öncülüğünde Deniz Canlıları Müzesi 52. Yılını Kutladı

Türkiye’nin Cilt Sağlığına Acil Doktor İhtiyacı Var

185 MİLYAR LİRA EKONOMİYE GERİ KAZANDIRILDI

İtfaiye Haftası Coşkuyla Kutlandı

Gençlere Eğitim Destek Paketi

Erdoğan'dan Küresel İnovasyon Göstergeleri Raporu'na Destek Mesajı

Emrah, özel uçakla dünya turuna çıkıyor!

9 Akademisyen, Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları Listesinde

Turizmin varış noktası: “Müze” 

İklim Değişikliği ve Enerji Yönetimi Hamlesi

Türkiye Bilişim Ödülleri Ankara’da Sahiplerini Buldu

Bu Festivalde Herkes Aradığını Bulacak

Ahilik Haftası’nda Coşkulu Katılım: Başkan Çalık, Esnaflara Ödüllerini Takdim Etti

Küpeli'den Dağ'a Hayırlı Olsun Ziyareti

Halkın Sesine Kulak Verdi! Şantiye Projesinden Geri Adım Attı

TYBB’den Vali Yunus Sezer’e Ziyaret

Gıda sektöründe 250’yi aşkın alıcı Bursalı firmalarla buluştu

Artar; Kalıcı ve Uzun Soluklu Projeler Yapacağız...

Ahilik Kültürüne Davet...

Kel Aliço Pehlivan Güreşleri Ağası Oğuz Erdinç oldu

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.