Geçtiğimiz ayın, basında öne çıkan ekonomi başlıkları belli oldu. Medya Takip Merkezi (MTM)’nin, gazete ve dergilerin ekonomi sayfalarını inceleyerek hazırladığı araştırmaya göre, Temmuz ayında ekonomi gündeminde en fazla ses getire
Aynı araştırmaya göre, ekonomi sayfalarının en fazla değindiği ikinci ekonomi başlığı vergi oldu. Ar-Ge merkezi kuran firmalar için vergi muafiyetinin 2023 yılına kadar uzatılacağı açıklanırken, Maliye Bakanlığı 15 Temmuz’dan itibaren vergi borçlularını teşhir etmeye başladı. Maliye Bakanlığı’nın 2 bin vergi müfettiş yardımcısı alacağını duyurması, konu ile ilgili öne çıkan haberlerden bir diğeri olurken vergi, toplamda 9 bin 386 haber ve yazıda yer aldı.
Teşvik, ay genelinde ekonominin en fazla ses getiren bir diğer konusu oldu. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan yeni teşvik sisteminin her kesim tarafından kabul gördüğünü belirtirken, yeni sistemin meyvelerini almaya başladıklarını dile getirdi. 2013’ün ilk 6 ayında 6. bölgede teşvik belgesi alan yatırım miktarının yüzde 343, öngörülen istihdamın ise yüzde 91 arttığı açıklandı. Teşvik ile ilgili haberler gazete ve dergilerin ekonomi sayfalarında 7 bin 247 haber ve yazı ile yer aldı.
MTM VERİLERİYLE AYIN DİKKAT ÇEKEN EKONOMİK GELİŞMELERİ:
· Uluslararası marka değerlendirme şirketi Brand Finance’in 'Türkiye'nin En Değerli Markaları' araştırmasında 2012’de Türkiye'nin en değerli markası 2 milyar 380 milyon dolar ile Türk Telekom olurken, onu 2 milyar 121 milyon dolar ile Akbank, 2 milyar 61 milyon dolar ile Türkiye İş Bankası ve 1 milyar 800 milyon dolar ile Türk Hava Yolları izlediler.
· 'Torba Kanun Teklifi'nde trafik cezalarıyla ilgili önemli bir bölüm dahil edildi. Teklife eklenen bir maddeyle, daha önce borç yapılandırmasına girebilecekken tebliğ veya kayıt gecikmesi sebebiyle yapılandırılmayan trafik cezalarına taksit imkânı getirildi.
· Akşam Gazetesi ve SKYTURK 360 televizyonunu, Kolin-Limak- Cengiz ortaklığı 60 milyon dolara satın aldı.
· Enerji Bakanlığı’nın yeni hazırladığı yönetmeliğe göre gece 02.00’den sonra park, bahçe ve yürüyüş yolları gibi halkın ücretsiz kullanıma açık alanlardaki sokak lambalarının yüzde 50 oranında kısılacağı açıklandı.
· İstanbul Sanayi Odası (İSO), “Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu” 2012 yılı araştırmasına göre, ilk sırayı TÜPRAŞ alırken, onu Ford ve Oyak-Renault izlediler.
· Maliye Bakanlığı, TÜPRAŞ’ta vergi kontrolü, envanter sayımı ve marker olmak üzere 3 alanda denetim ve inceleme başlattı.
· Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından, başkası adına kayıtlı cep telefonu kullanan 600 binden fazla aboneye ait sorunun giderildiğini açıklandı.
· Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, zehirli maddeler yayarak çevreyi kirlettiği gerekçesiyle 111 tesisin kapısına kilit vururken, bin 970 tesise toplam 58 milyon lira ceza kesildiğini açıkladı.
· Sigara ve alkollü içkilerde maktu ÖTV, ÜFE'ye bağlı olarak yüzde 2,46 artırıldı.
· İstanbul Haliç Yat Limanı ve Kompleksi Projesi ihalesinde en yüksek teklifi 1 milyar 346 milyon ile Sembol Uluslararası Yatırım-Ekopark Turizm-Fine Otelcilik Ortak Girişim Grubu vererek, ihaleyi kazandı.
· Memur maaş katsayıları yüzde 1'lik enflasyon farkı ve yüzde 3'lük Temmuz zammına göre yeniden belirlendi. Buna göre en düşük memur maaşı bin 962 liradan 2 bin 36 liraya yükseldi.
· Konutta metrekare bazında satışların önünü açan 'Gayrimenkul Sertifikası' düzenlemesi Resmi Gazete'de yayımlandı. Bu sayede küçük birikimi olan vatandaşların büyük gayrimenkul yatırımlarına ortak olabilecekleri belirtildi.
· Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Yönetim Kurulu Üyeliği'ne seçildi.
· Torba Yasası Teklifi’ne eklenen yeni düzenlemeyle 1.2 milyon olan 'engelli ve muhtaç aylığı' alanların sayısının 1.5 milyona çıkacağı açıklandı. Muhtaçlık aylığı almak için ise sınır 119.62 liradan 233 liraya yükseltildi.
· Piyasada yaşanan altın sıkışıklığını aşmak ve fiyatları dengelemek için Darphane, piyasaya 4 ton altın sürdü.
· Türkiye benzin fiyatında Avrupa ortalamasının 50 cent üzerine çıktı. Avrupa’da en pahalı benzini litresine 1,797 Euro ödeyen Hollandalılar kullanırken Türkiye’de 1 litre benzinin fiyatı 2 Euro’ya (5 TL), 1 litre motorin ise 1,71 Euro’ya (4,29 TL) çıktı.
Veriler, MTM Medya Takip Merkezi tarafından, Temmuz 2013’de 2 bini aşkın gazete ve derginin ekonomi sayfalarında yapılan haber takibi sonuçlarına göre derlenmiştir.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.