Tarih: 26.08.2013 10:05

Tarih, gün yüzüne çıktı

Facebook Twitter Linked-in

 10 yıldır bölgede yerel gazetecilik örneği gösteren, Gazete365’in imtiyaz sahibi, araştırmacı gazeteci Bayram Kırtaş’ın, 10 yıldan beri yürüttüğü çalışmalar sonucunda tamamlanan, Bahçelievler Belediyesi’nin basımını üstlendiği “Dünden Bugüne Bahçelievler Ansiklopedisi” ilçe halkıyla buluşmaya hazır.

 

1950 yıllarına kadar tarım alanı ve çiftlik, 1966 yıllarına kadar köy, 1992 yıllarına kadar da belde olan Bahçelievler ilçesinin 1992 yılında Bakırköy’den ayrılıp ilçe oluşundan bugüne kadar birçok konun yer aldığı eserde; Bölgede, çiftçilik, hayvancılık ve avcılık yapıldığı dönemlerden, köy ve belde dönemlerinden çarpıcı bilgi ve fotoğraflar, Bahçelievler’in ilçe oluşu ve bugünkü durumunu anlatan ilginç bilgi ve fotoğraflar yer almakta.

 

Bakırköy’den ayrılıp, 20. yılını tamamlayan Bahçelievler ilçesinin bugüne kadar yazılmayan tarihi önemli bir eksikti diyen Bayram Kırtaş, “İlçeye göç edenlerin ve öğrencilerin yaşadığı kentin tarihini hiçbir yerde bulamadıklarına şahit olduk. Bölgede yayın yapan Gazete365 çalışanları olarak bölgenin tarihini araştırmayı kendimize görev üslendik. 10 yıllık çalışmamızın sonunda da bunu başardık. Aylarca, Osmanlı Arşivinde çalışmalar yaptık. Akademik bilgi ve belgelerin yanı sıra, Yenibosna va Kocasinan’a Bulgaristan, Yunanistan ve Yugoslavya’dan gelen ilk muhacirleri bulup, görüştük. Kocasinan ve Yenibosna’nın köy olduğu dönemlerde muhtarlık yapmış, daha sonra, Belde olduğunda, Belde Belediye Başkanlığı yapan yaşayan kişilerle, yaşamayanların yakınlarıyla görüştük. Bu bilirkişilerden de yararlandığımız bilgi ve fotoğraflarla ilçemizin tarihini ortaya çıkarmış olduk.” dedi.

 

Bugünden itibaren artık ilçemizin kurum ve kuruluşlarında Bahçelievler ilçesinin tarihini ve bugünkü konumunu anlatan bir eser görebileceksiniz diyen Kırtaş, “Bu dev eserin oluşmasında beraber çalıştığımız arkadaşlarıma, kaynak desteği veren ilçe halkına teşekkür ediyorum. Tabii en önemlisi eserin basılıp, ilçe halkına ulaşmasını sağlayan İlçe Belediye Başkanımız Sayın Osman Develioğlu’na şükranlarımı sunuyorum” dedi.

 

Bahçelievler halkına büyük ışık tutacak bu eseri ilçemize kazandırmanın mutluğunu yaşıyoruz diyen Bahçelievler Belediye Başkanı Osman Develioğlu, “Bahçelievler’in gerçek kimliğini ciddi şekilde ortaya koyacak olan “Dünden Bugüne Bahçelievler Ansiklopedisi”, ilçe hakkında bugüne kadar bilinen pek çok bilgiden daha çok, bilinmeyenleri günışığına çıkaracak.” dedi.

Bahçelievler ilçesinin en önemli tarihi eseri Havuzlu Köşk, diğer adıyla Siyavuşpaşa Kasrı. (1935)

Bahçelievler ilçesinin en önemli tarihi eseri Havuzlu Köşk, diğer adıyla Siyavuşpaşa Kasrı. (1935)



Bahçelievler'in çiftlik ve köy dönemlerinde av yapılırken. (1960'lı yıllar)



Bugünkü Bahçelievler Belediye binasının bulunduğu yerde çocuklar koyun otlatırken. (1970'lı yıllar)



Yenibosna köyüne Kuleli'den girişin görüntüsü. (1966)



Belde olan Yenibosna Belediye binasının açılışı. (1972)



Edirne-İstanbul arası seyahat eden birçok ünlü ve siyasetçinin durak noktası; Ömür Restaurant. (1956)



Hızla gelişen Bahçelievler ilçesindeki eksikler nedeniyle eşek ve atlarla ekmek satılan dönemler. (1964)









Orjinal Habere Git
— HABER SONU —