“ŞEHİRDEKİ ÖZENSİZ YAPILAŞMAYI VE BAŞBAKAN’IN UYARILARINI HATIRLATTIK”
“İstanbul’u geçmişinden bugüne ve bugünden geleceğe ele bu kitap, şehrin ruhuna dokunan, onu anlamayı, anlamlandırmayı ve yönlendirmeyi amaçlayarak, yazarın çeşitli tarihlerde kaleme aldığı 30 farklı makaleden oluşan eser, İstanbul’a adanan 18 yıllık bir emeğin ürünü. Kitapta İstanbul’un nasıl bir değişim ve dönüşüm süreci ile karşı karşıya olduğu, değişimin ana dinamiklerinin neler olduğu ve bunların nasıl yönetilmesi gerektiğine dair çarpıcı tespitler ve açıklamalar mevcut. İstanbul’un birkaç yıllık değil, birkaç on yıllık bir perspektifle planlanması ve yönetilmesi gerektiği üzerinde durulmuş ve bu sebeple 2053 vizyonu gündeme getirilmiştir. Şehrin 2053 yılında dünyanın lider şehri olması gerektiği anlatılmıştır. İstanbul’un küresel düzeyde etkili bir merkez hâline gelebilmesi için kapsamlı bir uluslararası işbirliği programı önerilmiş ve daha önce gündeme getirilmeyen bir model teklif edilmiştir. Diğer taraftan marka şehirler ve İstanbul’un konumuna da kitap içinde değinilmiştir. İstanbul’un kültürel ve doğal değerlerinin korunması, mimarî zenginliklerinin geliştirilerek yaşatılması, şehrin silueti ve Taksim bölgesinin yeniden düzenlenmesi konuları da işlenen temalar arasındadır. Şehirdeki özensiz yapılaşmanın yol açtığı sorunlar ve Sayın Başbakan’ın bu konudaki uyarıları da ele alınan konular arasındadır. Bu çerçevede dikey yoğun yapılaşma, çarpık şehirleşme ve kentsel dönüşüm konuları etraflıca ele alınmıştır. İstanbul kültürüyle, sanatıyla, mimarisiyle, estetiğiyle, sosyal ve ekonomik potansiyeliyle, sahip olduğu eşsiz coğrafî özellikleriyle bir bütün olarak ele alınmış ve her veçhesi zengin bir dil ve üslupla işlenmiştir.”
PROF. DR. RECEP BOZLAĞAN KİMDİR?
Yerel yönetimler ve şehir yönetimi uzmanı Marmara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Recep Bozlağan, alanında teorik ve pratik açıdan derin bilgi ve tecrübeye sahiptir ve Türkiye’de yüksek lisansı, doktorası, doçentliği ve profesörlüğü yerel yönetimler üzerine olan ilk akademisyenidir. Londra, Paris, Tokyo, New York ve Toronto başta olmak üzere dünyanın önde gelen küresel şehirlerinin yönetim yapıları üzerine araştırmalar yaptı. 30’u aşkın ülkede yerel yönetimler ile ilgili bilimsel çalışmalara katıldı.
Büyükşehir belediye yönetimi, küresel şehirler, belediyelerde stratejik yönetim ve belediyelerde kurumsal gelişim konularında çalışmalar yürütmektedir. Başta İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İSKİ, İETT olmak üzere birçok belediyenin ve bağlı kuruluşlarının norm kadro, stratejik plan, performans programı, süreç analizi ve yeniden yapılanma çalışmalarının yürütülmesinde görev aldı.
Yerel yönetimler, şehir yönetimi ve İstanbul üzerine yayımlanmış 7 farklı kitabı bulunmaktadır: “Yerel Hizmetlerin Özelleştirilmesi”, “Belediyelerde Örgüt Geliştirme”, “Liderlik Yaklaşımları ve Belediyeler”, “İstanbul; Derinlik, Değişim ve Güç”, “Türkiye’de Yerel Yönetimler (ed.), “İstanbul; Kent ve Medeniyet” (ed.), “İstanbul, Mekân ve İnsan” (ed.), “İstanbul; Tarih ve Kültür” (ed.).