Son yıllarda, zaman zaman gündeme gelmesine rağmen ekmek israfının önüne bir türlü geçilemiyor. Yapılan istatistiklere göre Türkiye’de günde 6 milyon ekmek çöpe atılıyor. Bu çöpe atılan ekmeğin parasal değeri yaklaşık 1.5 milyar TL. gibi önemli bir rakama ulaşmış durumda.
Bayat Ekmeğin Geri Dönüşümü Sağlanıyor
Bu israfı bir nebze olsun önlemek ve ekmek israfının boyutlarını ortaya çıkartmak için Bağcılar Belediyesi önemli bir çalışma başlattı. İlçenin mahalle ve caddelerinin belirli yerlerine bayat ekmek kutusu konuldu. İki ayrı ekibin her gün topladığı bayat ekmekler yem fabrikalarına gönderiliyor. Fabrikalara getirilen bayat ekmekler belirli işlemlerden geçirildikten sonra hayvanlar için yiyeceğe dönüştürülüyor.
Türkiye’nin Yüzde 1’i
Bağcılar’da, 470 noktada bulunan kutularından günde yaklaşık 1.5 ton bayat ekmek toplanıyor. Bir ekmeğin 250 gram olduğu hesap edildiğinde günde 6 bin ekmeğin çöpe atıldığı ortaya çıkıyor. Bu rakamda Türkiye’de günde çöpe atılan ekmeğin yüzde 1’ni oluşturuyor. 749 bin 24 olan Bağcılar’ın nüfusu Türkiye’nin yüzde birini oluşturuyor.
Bu Kampanyanın Azalmasını İstiyoruz
Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, yapılan bu çalışmada amaçlarının israf konusunda sosyal bir sorumluluk oluşturmak istediklerini söyleyerek, “Dünyada açlığın ciddi boyutlara geldiğini görmemize rağmen, ülkemizde çöpe atılan bayat ekmek sayısı da yüksek rakamlar ulaştı. Belediye olarak biz de hem bayat ekmeklerin değerlendirilmesi, hem de halkımızın bilinçlenerek ekmek israfını bir nebze olsun azaltılmasını amaçlıyoruz. Daha önceleri çöpe atılan ekmekler diğer çöplerle karışınca çok dikkat çekmiyordu. Ama biz özel kutuları koyduktan sonra atılan bayat ekmek görüntüleri vatandaşımızın algısını değiştirdi. Biz aslında fazla bayat ekmek toplamak istemiyoruz. Topladığımız bayat ekmeğin azalmasını istiyoruz, çünkü israfın önüne geçmemiz gerekiyor. Bu da israf etmemekle, en azından azaltmakla ilgili” diye konuştu.
Sadece bayat ekmeğin çöpe atılmadığını da söyleyen Başkan Çağırıcı, “Ekmekle birlikte su, toprak, gübre, tohum enerji, işgücü ve zamanın da israf edildiği unutulmamalıdır. Halkımızın bu konudaki duyarlılığının artacağına inanıyorum” dedi.
İsrafın yıllık boyutu
Yılda israf edilen ekmeğin parasal değeri 1.5 milyar karşılığında her yıl,
- 162 bin asgari ücretliye maaş ödenebilir.
- 460 bin üniversite öğrencisine 12 ay boyunca 280 TL burs verilebilir.
- 100 yataklı 80 hastane veya 16 derslikli 500 okul inşa edilebilir
- 500 km bölünmüş yol yapılabilir