24.10.2013 16:43:00 232 0

Kalbinize Sahip Çıkın!

Geçmişte sadece belli bir yaş grubunda görülen kalp hastalıkları ve kalp hastalıklarına bağlı ölümler günümüzde her yaşta görülür hale geldi.

 Kalbinize Sahip Çıkın!
 Türkiye İstatistik Kurumu tarafından 2012 yılında açıklanan ölüm oranlarına bakıldığında ne yazık ki kalp hastalıklarından ölüm oranı %37,9. Dünya üzerindeki durum da çok farklı değil. Dünya üzerindeki ölümlerin üçte biri de kalp damar hastalıklarından kaynaklanıyor. Ülkemizde 3,5 milyonunun üzerinde bilinen kalp hastası var ve bu sayıya her gün yenileri ekleniyor.

 

29 Eylül Dünya Kalp Günü’nde kalp sağlığını korunmak için yapmamız gerekenleri Hisar Intercontinental Hospital Kardiyoloji Bölümü Uzmanı Doç. Dr. Tuba Bilsel’den öğrendik.

 

Kalp Hastalıklarında Dış Faktörler İç Faktörler Kadar Etkili Hale Geldi…

Çevre kirliliği sonucunda daha sık karşılaşılan ağır metaller, toksik kimyasallar ve gazlar kalp damar hastalıklarının artmasına neden olarak gösterilir.

 

Sağlıklı Bir Kalp Sağlıklı Bir Yaşam Tarzına Bağlı!

  • ‘Ben gencim bana bir şey olmaz.’ zihniyetinden vazgeçin. Günümüzde kalp hastalıklarının yaşının olmadığını unutmayın.
  • Sigarayı bırakın. Koroner kalp hastalığı riskiniz sigara içmeyenlere göre yaklaşık 5 kat daha fazladır. Sigarayı bıraktıktan sonra bu risk bir yıl içinde yarıya inecek ve zaman geçtikçe sigara kullanmayanlarla aynı düzeye gelecektir.
  • Ailenizde kalp hastası ya da kalp krizi ile hayatını kaybeden biri varsa sizin de aynı riski taşıdığınızı unutmayın ve kontrollerinizi ihmal etmeyin.
  • Akdeniz tipi beslenin. Günde en az 5 porsiyon meyve ve sebze tüketin ve doymuş yağlardan uzak durun. Aşırı tuz tüketimini bırakın ve özellikle tuz içeren işlenmiş gıdalardan uzak durun.
  • Haftada en az iki kez balık tüketin. Kalp krizi geçiren kişilerin haftada 2 öğün balık yemelerinin ani ölüm riskini neredeyse ilaçlarla elde edilen değerlerden daha fazla azalttığı bilinmektedir.
  • Stresten uzak durun; uzak duramıyorsanız stresinizi yönetmeyi öğrenin. Çünkü stres beraberinde sağlıksız beslenme, anksiyete, kötümserlik, işleri yetiştirememe kaygısının yarattığı huzursuzluk getirdiği için nabzı hızlandırır, kalbin aşırı yük altında çalışmasına yol açan damarları büzen bazı hormonların salgılanmasına neden olur. Stresli insanlarda kanın daha kolay pıhtılaştığı, düşük düzeyde de olsa vücutta iltihabi bir durumun olduğu ve bunların da kalp damar sağlığını olumsuz etkilediği, damar sertliğini başlattığı ve ilerlettiği bilinmektedir.
  • Kalp krizinin temelinde yatan damar sertliği riski taşıyıp taşımadığınızı öğrenmek için 20 yaşından sonra mutlaka kan lipid panelinize (trigliserid, kolesterol, iyi huylu ve kötü huylu kolesterol alt grupları dahil…)  baktırın.
  • Yüksek tansiyonun kalp hastalıkları için en önemli risk faktörlerinden biri olduğunu unutmayın. Herhangi bir sorun yaşamasanız da zaman zaman tansiyonunuzu ölçtürün.
  • Kendi vücudunuzun sesine kulak verin. Yeni gelişen çabuk yorulma, eforla birlikte nefes nefese kalma ve/veya göğsünüzde ve sırtınızda durmanızı gerektirecek ağrı şikayetiniz varsa mutlaka bir hekime başvurun.
  • Düzenli sporu hayatınızın içerisine yerleştirin ve sporun sadece haftada bir yapılan halı saha maçtan ibaret olmadığını unutmayın. Her gün en az yarım saat yürüyüş yapın.
  • Sağlıklı beslenmeyi yaşam tarzı haline getirin. Yemek sizin için bir amaç değil; hayatınızı devam ettirebilmek için bir araç olsun.
  • Kilo probleminiz varsa ve sigara kullanıyorsanız uzun süreli uçuşlarda dikkatli olun. 4 saatten fazla süren uzun süreli uçuşlarda sürekli aynı pozisyonda oturmaya bağlı olarak bacaklardaki hareketsizlik bacak damarlarında pıhtı oluşma riskini 3 kat artırır.
  • Gülümseyin ve iyimser olun. İyimser olanların bağışıklık sisteminin daha güçlü olduğu yapılan çalışmalarla kanıtlanmıştır. 

12 Vali Müfettişlik Görevine Getirildi

Beslenme Saati Uygulamasında Dördüncü Dönem Başladı

EKREM PAMUK'TAN TEPKİ

Turhan Çömez'den Çarpıcı Açıklamalar

MHP’DEN YENİ YEMİN POLEMİKLERİNE YANIT…

Damat'tan Balcıoğlu'nun İddialarına Yanıt

Bakan Güler'den Kazakistan'a Ziyaret

Törene Üst Düzey Katılım

Rektör Prof. Dr. Altun’dan 30 Ağustos Zafer Bayramı mesajı

Güzide Gençlik Merkezi'nde Yeni Dönem Başladı

Girişim Sermayesi Yatırım Fonu Onaylandı

Pakistan Büyükelçiliği Ankara'da Mango Tadımı Etkinliği Düzenledi

Bağcılar’da Bağ Bozumu Zamanı

Saniye Caran’a iade-i ziyaret

Yeniden Refahlı Milletvekili Bekin'den 'ekümenik' Eleştiri!


Türkiye’nin Cilt Sağlığına Acil Doktor İhtiyacı Var

185 MİLYAR LİRA EKONOMİYE GERİ KAZANDIRILDI

İtfaiye Haftası Coşkuyla Kutlandı

Gençlere Eğitim Destek Paketi

Erdoğan'dan Küresel İnovasyon Göstergeleri Raporu'na Destek Mesajı

Emrah, özel uçakla dünya turuna çıkıyor!

9 Akademisyen, Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları Listesinde

Turizmin varış noktası: “Müze” 

İklim Değişikliği ve Enerji Yönetimi Hamlesi

Türkiye Bilişim Ödülleri Ankara’da Sahiplerini Buldu

Bu Festivalde Herkes Aradığını Bulacak

Ahilik Haftası’nda Coşkulu Katılım: Başkan Çalık, Esnaflara Ödüllerini Takdim Etti

Küpeli'den Dağ'a Hayırlı Olsun Ziyareti

Halkın Sesine Kulak Verdi! Şantiye Projesinden Geri Adım Attı

TYBB’den Vali Yunus Sezer’e Ziyaret

Gıda sektöründe 250’yi aşkın alıcı Bursalı firmalarla buluştu

Artar; Kalıcı ve Uzun Soluklu Projeler Yapacağız...

Ahilik Kültürüne Davet...

Kel Aliço Pehlivan Güreşleri Ağası Oğuz Erdinç oldu

Erdoğan: Kredi notu artırılan tek ülke olduk

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.