ESENLER 29.10.2013 09:56:00 216 0

Teknoloji bağımlılığı

Tüm dünyada yaygın olarak görülen 'teknoloji bağımlılığı' 2. Uluslar arası Teknoloji Bağımlılığı Kongresi’nde masaya yatırıldı. Kongrede konuşan Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, “Sosyal hayat her zaman için kuş

Teknoloji bağımlılığı
 Milli Eğitim Bakanlığı, Kültür Toplum ve Aile Derneği (KÜLT) tarafından düzenlenen, Esenler Belediyesi ile Hasan Kalyoncu Üniversitesi sponsorluğunda gerçekleştirilen  2. Uluslararası Teknoloji Bağımlılığı Kongresi,  Grand Cevahir Kongre Merkezi’nde gerçekleşti.

Teknoloji bağımlılığı ile ilgili farkındalık yaratmak, çözümler bulmak ve önleyici tedbirler almak amacıyla organize edilen kongreye; Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Hasan Kalyoncu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Yılmaz, Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, Belediye Başkan Yardımcısı Faruk Aydın ve dünyanın birçok ülkesinden alanında söz sahibi uzman ve akademisyenler katıldı.

KÜLT Derneğini tanıtan kısa bir sinevizyon gösterimiyle başlayan Kongre,  açılış konuşmalarıyla devam etti. Kongrede konuşan Hasan Kalyoncu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Yılmaz,  teknoloji bağımlılığı ile dünyada yapılan araştırmalara dikkat çekerek, teknolojinin olumlu yönleri kadar olumsuz yönleri de olduğuna vurgu yaptı.

İNSANOĞLU BULDUĞU TEKNOLOJİNİN ESİRİ OLABİLİYOR

Prof. Dr. Yılmaz’ın ardından konuşan Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem de teknolojinin hayatımızı kolaylaştırmakla birlikte çekilmez hale getirdiğini de söyleyerek, “İnsanoğlu, kendi bulduğu teknolojinin esiri olabiliyor” dedi. Gittikçe ilkokul çağına kadar inan bir teknoloji bağımlılığının yaşandığını söyleyen Erdem, kongrenin farkındalık oluşturma konusunda önemli olduğunu vurguladı.  

Yılmaz’ın konuşmasının ardından konferanslara geçildi. Konferansı veren Kaliforniya Üniversitesi Yaşam Sürekliliği Merkezi Yöneticisi Psikiyatri Prof. Dr. Gary Small, “Yeni Teknolojilerin Beyin ve Davranış Üzerindeki Etkisi” konulu bir sunum yaptı.

Konferansın ardından Kongre, Kültür Toplum ve Aile Derneği (Kült) Derneği Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ümmü Gülşen Öztürk’ün konuşmasıyla devam etti. Yrd. Doç. Dr. Öztürk,  teknoloji bağımlılığının insanın hayatını tehdit eden tıp hastalıklarından biri olarak kabul edildiğini söyledi. Teknolojinin hayatı kolaylaştırdığı gibi insanları hayatı özünden uzaklaştırdığını belirten Öztürk, bu anlamda düzenledikleri kongrede, teknoloji bağımlılığıyla ilgili farklı bakış açılarını ve çözüm önerilerini masaya yatırılacağını belirtti.

“HAYAT SOSYALLEŞMEKLE GÜZELDİR” 

Kongrede konuşan  Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu ise;  bugün modernleşmeyle beraber hayatımızın tam da merkezinde yer alan, herkesi ilgilendiren ve  bugün itibariyle farklı bilim dallarının da konusu olan teknolojinin, hayatımıza çok güzel fırsatlar sunmasına rağmen çok ciddi tehdit alanları da oluşturduğunu söyledi. Kongrenin teknolojiyle ilgili gelecek nesillerin şekillendirilmesi perspektifinde bir bilgi kongresi niteliğinde olduğunu belirten Göksu, böyle bir kongrede Esenler Belediyesi’ni paydaş olarak gördükleri için Kült Derneği’ne, Milli Eğitim Bakanlığı’na ve Hasan Kalyoncu  Üniversitesi’ne teşekkür etti.

 “Hayat sosyalleşmekle güzeldir”  diyen Göksu, “Sosyal hayat her zaman için kuşatıcıdır ve motive edicidir. Bu bağlamda biz yerel yöneticilere düşen çok önemli görev, hayatın sosyalleşmesi için sosyal alanları açmaktır” dedi.

Esenler Belediyesi olarak teknoloji bağımlılığına karşı önlem niteliğindeki projeleri hayata geçirdiklerini anlatan Göksu, özellikle madde bağımlılığı konusunda  yapılan çalışmalara vurgu yaptı. Esenler’deki madde bağımlısı çocukları tespit ederek, rehabilite edip meslek sahibi yaptıklarını söyleyen Göksu, Esenler’deki çocukların teknolojiyi bilgiyi üretmek ve tüketmek için  kullanmaları ve doğru bilgiye ulaşmak için kendisine katkı sağlamaları için Türkiye’de bir ilk olan yüzde 100 Djital Kütüphaneyi hizmet açtıklarını söyledi.

Şimdi de yeni bir projeyi hayata geçireceklerini kaydeden Göksu, “Bilgi parkları” kuracaklarını söyledi. Bilgi parkları ile çocukların bilimi öğreneceklerini vurgulayan Göksu, “Bu bilgi parklarıyla çocuğumuzu hayatın içerisinde şehrin ortamına katmaya çalışıyoruz” dedi. Göksu, konuşmasını şöyle devam etti:

“ Umarım ki bu kongreden çıkan sonuçlar çerçevesinde;  bizim yapacağımız her türlü sosyal ve kültürel projelerle, bilginin bize verdiği güçle şehirlerimizi bilgi şehirlerine dönüştürürken,  umut şehirlerini birlikte inşa eder;  ahlakı, erdemi, insan yüzlü şehirlerin insanlarını insanla buluşturur ve gerçekten dostluğun merkeze alındığı, insanlığın ve ahlakın merkeze alındığı şehirleri çocuklarımızla birlikte büyütür ve geliştiririz”

FİZİKSEL GELİŞİM KADAR RUHSAL GELİŞİM DE ÖNEMLİ

Göksu’ nun ardından konuşan İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ise; KÜLT Derneğinin bağımlılıkla mücadele konusundaki çalışmalarının övgüye değer olduğunu söyledi.

Sosyal medyaya dikkat çeken Vali Mutlu, “Sosyal medya üzerinde hiç tanımadığınım yüzünü görmediğiniz sesini duymadığınız;  ama fikirlerini rumuzda beyninizde hissettiğiniz çok uzaktaki arkadaşlarımızla artık konuşmaya başladık ve arkadaşlarımızın sayısı çoğaldı. Fakat ortaya bir bağımlılık çıktı. Dolayısıyla bir sorgulama içerisine girmemiz gerektiğini hep birlikte düşünüyoruz. Bu yeni arkadaşlarımızın bizim üzerimizde nasıl bir bağımlılık yarattığını, bir mutluluk verip vermediğini tahlil edip ve bunun üzerinde ciddi çalışmalar yapmamız gerekiyor” dedi.

Vali Mutlu’nun ardından konuşan Sağlık Bakanı Mehmet Müeezinoğlu ise; Kongreye katılmış olmaktan mutluluk duyduğunu ifade etti. Dünya Sağlık Örgütünün sağlıklı insanı ‘ruhen ve fiziken sağlıklı olma hali’ olarak tanımladığını belirten Bakan Müezzinoğlu, ruhsal sağlığın anne karnında başladığını belirtti. Fiziksel gelişim kadar ruhsal gelişimin de önemli olduğunu söyleyen Bakan Müezzinoğlu, bir insanın ruhsal ve fiziksel sağlığının bir bütün olarak gelişmesi gerektiğini vurgulayarak, dünyanın artık sadece zekayı konuşmadığını ruhsal ve sosyal zekayı da konuştuğunu belirterek, toplum sağlığına dikkat çekti. Bakan Müezzinoğlu, “ Çağın bütün imkânlarından istifade etmek;  ama insanın ruhen ve fiziksel birlikte gelişmesini merkeze almak lazım” dedi. 

Anahtar Kelimeler:

12 Vali Müfettişlik Görevine Getirildi

Beslenme Saati Uygulamasında Dördüncü Dönem Başladı

EKREM PAMUK'TAN TEPKİ

Turhan Çömez'den Çarpıcı Açıklamalar

MHP’DEN YENİ YEMİN POLEMİKLERİNE YANIT…

Damat'tan Balcıoğlu'nun İddialarına Yanıt

Bakan Güler'den Kazakistan'a Ziyaret

Törene Üst Düzey Katılım

Rektör Prof. Dr. Altun’dan 30 Ağustos Zafer Bayramı mesajı

Güzide Gençlik Merkezi'nde Yeni Dönem Başladı

Girişim Sermayesi Yatırım Fonu Onaylandı

Pakistan Büyükelçiliği Ankara'da Mango Tadımı Etkinliği Düzenledi

Bağcılar’da Bağ Bozumu Zamanı

Saniye Caran’a iade-i ziyaret

Yeniden Refahlı Milletvekili Bekin'den 'ekümenik' Eleştiri!


Balıkçı Kenan’ın Öncülüğünde Deniz Canlıları Müzesi 52. Yılını Kutladı

Türkiye’nin Cilt Sağlığına Acil Doktor İhtiyacı Var

185 MİLYAR LİRA EKONOMİYE GERİ KAZANDIRILDI

İtfaiye Haftası Coşkuyla Kutlandı

Gençlere Eğitim Destek Paketi

Erdoğan'dan Küresel İnovasyon Göstergeleri Raporu'na Destek Mesajı

Emrah, özel uçakla dünya turuna çıkıyor!

9 Akademisyen, Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları Listesinde

Turizmin varış noktası: “Müze” 

İklim Değişikliği ve Enerji Yönetimi Hamlesi

Türkiye Bilişim Ödülleri Ankara’da Sahiplerini Buldu

Bu Festivalde Herkes Aradığını Bulacak

Ahilik Haftası’nda Coşkulu Katılım: Başkan Çalık, Esnaflara Ödüllerini Takdim Etti

Küpeli'den Dağ'a Hayırlı Olsun Ziyareti

Halkın Sesine Kulak Verdi! Şantiye Projesinden Geri Adım Attı

TYBB’den Vali Yunus Sezer’e Ziyaret

Gıda sektöründe 250’yi aşkın alıcı Bursalı firmalarla buluştu

Artar; Kalıcı ve Uzun Soluklu Projeler Yapacağız...

Ahilik Kültürüne Davet...

Kel Aliço Pehlivan Güreşleri Ağası Oğuz Erdinç oldu

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.