Tarih: 06.11.2013 12:40

BİZE HER YER İSTANBUL

Facebook Twitter Linked-in

 Bienal kapsamında Türkiye, İtalya ve Yunanistan’daki, “restorasyon proje sergileri açıldı, konferanslar düzenlendi ve yerel kültürlerin tanıtım aktiviteleri yapıldı. Kemerburgaz Üniversitesi’nin Bağcılar’daki merkez binasında düzenlenen Bienal’de konuşan Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, kültürel ve tarihsel bağları geliştirmeye yönelik bu etkinliklerin düzenlenmesinden dolayı mutluluk duyduğunu belirterek, “Bütün yollar Roma’ya çıkar’ diye bir söz var. Ben bu söz ile aslında İtalya’nın başkenti Roma’nın değil de İstanbul’un kastedildiğini düşünüyorum.“ dedi.

 “Kentsel ve Mimari Restorasyon Bienali’nde konuşan Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, üç ülkede böyle anlamlı bir etkinlik düzenlenmesine atıfta bulunarak, Bağcılar’da da kültürel ve tarihsel bağları geliştirmeye yönelik olarak düzenlenen bu etkinliklerin düzenlenmesinden dolayı mutluluk duyduğunu ifade etti. Çağırıcı, şunları söyledi:

“Tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan İstanbul bu anlamda da çok önemli bir şehir olarak öne çıkmaktadır. Türkiye, İtalya ve Yunanistan’da yapılan bu programlar İstanbul’dan Roma’ya kadar uzanmaktadır.  Anlıyoruz ki; bu yollar artık kavgaların değil dostlukların yolu olmalı. Yeniden keşfedilmeyi bekleyen bu yolun günümüz açısından da önemli olduğunu düşünüyorum.”

 YOLLAR GEÇMİŞİNDİR GELECEĞİNDİR 

Avrupa, Asya ve Ortadoğu üçgeninde Türkiye’nin çok önemli bir kavşakta bulunduğuna dikkat çeken Çağırıcı, tarihin bir yap-boz tahtası olmadığını da vurgulayarak, “Tarihin geleceği ne kadar aydınlatacağı işte bu programlarda kendisini gösterecektir. Yollar sadece oradan geçenlerin değil, şehirler sadece orada yaşayanların değil aynı zamanda geçmişin ve geleceğindir. Yollar, geçmişin geleceğe aktarılması adına büyük bir öneme sahiptir. ‘Bütün yollar Roma’ya çıkar’ diye bir söz var. Ben bu deyim ile aslında İtalya’nın başkenti Roma’nın değil de İstanbul’un kastedildiğini düşünüyorum.“ diye konuştu.

İSTANBUL’UN TARİHİ 8500 YIL ÖNCESİNE DAYANMAKTADIR”

Kemerburgaz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr.Yıldırım Üçtuğ da konuşmasında İstanbul’un tarihi İpek yolu üzerinde bulunmasıyla da çok önem kazandığını ifade etti. Türkiye Cumhuriyeti’nin 90. Kuruluş yıldönümünde hizmete giren Marmaray’ın İpek Yolu ile “Tüm Zamanların Yolu” olan Via Egnatia’yı birleştirdiğini ifade eden Üçtuğ, “Marmaray çalışmaları sırasında yapılan arkeolojik kazılar sonucunda İstanbul’un tarihinin 6 bin değil 8500 yıl kadar öncesine dayandığı anlaşılmıştır.” dedi.

Kemerburgaz Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Selahattin Kuru’nun yönettiği “Kentsel ve Mimari Restorasyon Bienali’ panelinde,  Uluslararası Kültürel Varlıkları Koruma Araştırma Merkezi Direktörü Prof. Dr. Stefano De Caro, CICOP Net Konfederasyon Başkanı Prof. Dr. Nina Avramidou ile Prof. Dr. Yorgo Stefanapulos “Tüm Zamanların Yolu Via Egnatia” başlıklı toplantıda sunum yaptılar.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —