BÜYÜKÇEKMECE 24.12.2013 17:21:00 304 0

Osmanlı Devleti’nin Temeli İlimdir

İhlas Vakfı tarafından düzenlenen İstanbul Konferansları’nın Aralık ayı konukları Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil, Hayati İnanç ve Serdar Tuncer oldu.

Osmanlı Devleti’nin Temeli İlimdir
 İhlas Koleji Bahçelievler Kampüsü Konferans Salonu’nda düzenlenen konferansı yoğun bir izleyici topluluğu takip etti. “Osmanlı ve Edebiyat” teması üzerinde yapılan konferansta katılımcılar yaptıkları konuşmalarda önemli konulara değindiler.

 

Konferansın başında konuşma yapan İhlas Vakfı Mütevelli Heyet Başkanı Mehmet Okyay, dinleyicilere ve konuşmacılara katılımlarından dolayı teşekkür etti. Okyay daha sonra vakfın Afganistan’da yapmış olduğu faaliyetler hakkında hazırlanan video sunumunu katılımcılarla paylaştı.

 

Osmanlı Devleti’nin bir ilim devleti olduğuna değinen Prof Dr. Ahmet Şimşirgil, Osmanlılarda ilim adamlarına ayrı bir önem verildiğini vurguladı. “İlimsiz bir devlet kurulamaz. Osmanlı Devleti’nin temeli de ilim üzerine kurulmuştur.” diyen Şimşirgil, padişahların yanında her zaman ilim adamları olduğunu ifade etti.

 

İlim ve tasavvuf insanları ile edebin ön plana çıktığını anlatan Şimşirgil, edebi bir şehrin dışındaki surlara benzetti. Şu anda milletimizin bu dış surlarını yıkmak için yoğun bir faaliyet olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Şimşirgil, “Edep duvarı, suru yıkıldığı zaman içerideki surların yıkılması çok kolay olur. İşte milletimiz üzerinde böyle bir oyun oynanıyor, edebimizi kaybedersek her şeyi kaybederiz.” dedi.

 

Tarihimizi bilmenin geleceği takip etmek açısından gerekli olduğunu da belirten usta tarihçi, “Şimdi ekranlarda bir dizi var. Bakın Kanuni’yi nasıl anlatıyorlar, Hürrem Sultan’ı nasıl anlatıyorlar. Süleymaniye’ye gidip Kanuni’ye dua edip, Hürrem Sultan’a beddua edenler var. Reyting uğruna tarihimizi yalan yanlış anlatıyorlar. Bir de bu dizi sayesinde tarihimizi öğreniyoruz, tarihi merak ediyoruz diye bana söylüyorlar. Çok şaşırıyorum.” dedi. Hürrem Sultan ile ilgili bir anekdotu da paylaşan Şimşirgil, “Hürrem Sultan vakfettikleri o kadar çoktur ki, yaptırdığı ve bağışladıklarını Google’dan bakmadan kimse sayamaz.” ifadelerini kullandı.

 

Serdar Tuncer’in moderatörlüğünde devam eden konferansta Şimşirgil’den sonra söz alan Hayati İnanç her zamanki keyifli tarzıyla dinleyicilere divan edebiyatının güzelliklerinden örnekler verirken Osmanlı’da edebiyat hakkında ipuçları verdi.

 

Edebiyatın Osmanlı’ya bir estetik kattığını belirten İnanç, en alt tabakadan ülkeyi yöneten cihan imparatoruna kadar herkesin şiir ile buluştuğunu söyledi. Birçok divan şairinden örnekler paylaşan İnanç, Serdar Tuncer’in bir sorusu üzerine, hemen hemen her padişahın şiirler yazdığını ama en iyisi kim diye sorulduğuna birçok isim söylemek gerektiğini belirtti. Divan edebiyatına ilişkin de konuşan İnanç, “Divan edebiyatı yaklaşık 6 asır süren güçlü ve güzel bir dönemdi. Ben bittiğine inanmıyorum. İşin ehilleri olduğu zaman devam edecektir.” dedi.

 

Oldukça keyifli geçen ve dinleyicilerin zevkle dinledikleri konferansın sonunda konuşmacılara birer plaket takdim edildi.

 

 

 

 


12 Vali Müfettişlik Görevine Getirildi

Beslenme Saati Uygulamasında Dördüncü Dönem Başladı

EKREM PAMUK'TAN TEPKİ

Turhan Çömez'den Çarpıcı Açıklamalar

MHP’DEN YENİ YEMİN POLEMİKLERİNE YANIT…

Damat'tan Balcıoğlu'nun İddialarına Yanıt

Bakan Güler'den Kazakistan'a Ziyaret

Törene Üst Düzey Katılım

Rektör Prof. Dr. Altun’dan 30 Ağustos Zafer Bayramı mesajı

Güzide Gençlik Merkezi'nde Yeni Dönem Başladı

Girişim Sermayesi Yatırım Fonu Onaylandı

Pakistan Büyükelçiliği Ankara'da Mango Tadımı Etkinliği Düzenledi

Bağcılar’da Bağ Bozumu Zamanı

Saniye Caran’a iade-i ziyaret

Yeniden Refahlı Milletvekili Bekin'den 'ekümenik' Eleştiri!


Türkiye’nin Cilt Sağlığına Acil Doktor İhtiyacı Var

185 MİLYAR LİRA EKONOMİYE GERİ KAZANDIRILDI

İtfaiye Haftası Coşkuyla Kutlandı

Gençlere Eğitim Destek Paketi

Erdoğan'dan Küresel İnovasyon Göstergeleri Raporu'na Destek Mesajı

Emrah, özel uçakla dünya turuna çıkıyor!

9 Akademisyen, Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları Listesinde

Turizmin varış noktası: “Müze” 

İklim Değişikliği ve Enerji Yönetimi Hamlesi

Türkiye Bilişim Ödülleri Ankara’da Sahiplerini Buldu

Bu Festivalde Herkes Aradığını Bulacak

Ahilik Haftası’nda Coşkulu Katılım: Başkan Çalık, Esnaflara Ödüllerini Takdim Etti

Küpeli'den Dağ'a Hayırlı Olsun Ziyareti

Halkın Sesine Kulak Verdi! Şantiye Projesinden Geri Adım Attı

TYBB’den Vali Yunus Sezer’e Ziyaret

Gıda sektöründe 250’yi aşkın alıcı Bursalı firmalarla buluştu

Artar; Kalıcı ve Uzun Soluklu Projeler Yapacağız...

Ahilik Kültürüne Davet...

Kel Aliço Pehlivan Güreşleri Ağası Oğuz Erdinç oldu

Erdoğan: Kredi notu artırılan tek ülke olduk

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.