Tarih: 28.02.2014 13:33

Dövizle Borçlanan Tüketiciler Dikkat!

Facebook Twitter Linked-in

 Emanet;2013 yılının başında durgun görünen dövizin son dönemde hızlı atraksiyonlarla yükselerek etkilerini, kimi ürünlerin zamlanmasıyla, Dövizle borçlanan, taksitödeyen, kredi kullanan tüketicileri oldukça zor durumda bırakarak gösterdi.Tüketicilerin yanısıra kira ödemelerini sabit kura bağlayan Esnafı da vurdu. Döviz fiyatlarındaki artış devam ettiği gibi daha hangi fiyatlara geleceği bilinmiyor.

Döviz ve faiz artışından doğan yükü tüketici mi taşıyacak?

Aşırı İfa Güçlülüğü,karşılıklı borç yükleyen sözleşmelerde ,bir tarafın diğer tarafa karşı sözleşmenin değişen koşullara uyarlanması ya da dönme hakkını kullanabilmesidir.Emanet;6098 sayılı Türk Borçlar Kanunun 138.maddesi şöyle der: Sözleşmenin yapıldığı sırada taraflarca öngörülmeyen ve öngörülmesi de beklenmeyen olağanüstü bir durum, borçludan kaynaklanmayan bir sebeple ortaya çıkar ve sözleşmenin yapıldığı sırada mevcut olguları, kendisinden ifanın istenmesini dürüstlük kurallarına aykırı düşecek derecede borçlu aleyhine değiştirir ve borçlu da borcunu henüz ifa etmemiş veya ifanın aşırı ölçüde güçleşmesinden doğan haklarını saklı tutarak ifa etmiş olursa borçlu, hâkimden sözleşmenin yeni koşullara uyarlanmasını isteme, bu mümkün olmadığı takdirde sözleşmeden dönme hakkına sahiptir. Sürekli edimli sözleşmelerde borçlu, kural olarak dönme hakkının yerine fesih hakkını kullanır. Sevgi Emanet Hukukçuların şahıs şirketleri, esnaf ve tüketicilerin bu maddeden yararlanabileceğini belirttiğini,böyleceborcun TL’ye çevrilebileceğini ya da tutarda indirime gidilebileceğini söylüyor. Bu konuyla ilgili Bursa’da, bankanın yönlendirmesiyle konut kredisini Japon yeni üzerinden kullanan bir tüketicinin,670 TL aylık taksiti dövizdeki dalgalanmayla bin 435 TL'ye çıkınca;tüketicininaçmış olduğu dava sonucunda,Bursa Tüketici Mahkemesi açılan 'Uyarlama Davası' neticesinde tüketiciyi haklı buldu. Mahkeme ödemeyi Türk lirasına çevirerek aylık bin 25 TL ye sabitledi.Emsal teşkil eden bu dava, döviz mağdurlarına umut oldu.

Kulağımıza Küpe Olsun

Emanet; ”Döviz borcu olanların, ödemelerini yaparken uyarlama davası açma haklarını saklı tutarak ödeme yapmaları daha sonra haksız biçimde ödedikleri fazla ödemeleri geri alabilmek adına çok önemlidir” diyerek sözlerine son verdi.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —