GÜNCEL 8.03.2014 13:57:00 170 0

Açık ve şeffafız

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu “gazetelere yansıdığı gibi bu işi başka yerlere çekmeye çalışıyorlar. Biz bu konularda son derece açık ve şeffafız' dedi.

Açık ve şeffafız
 Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu: “(AB Komisyonu'nun Türkiye Ulusal Ajansı Başkanlığı'nın haracamalarıyla ilgili denetim yapması) En ufak bir soru işaretinin olmaması için bu soruşturmaların hepsinin yapılması gerekir. Bizden önceki bakanımız bizzat kendisi soruşturma açmış incelensin diye... Dolayısıyla bazı gazetelere yansıdığı gibi bu işi başka yerlere çekmeye çalışıyorlar. Biz bu konularda son derece açık ve şeffafız' dedi. AB Komisyonu'nun Türkiye Ulusal Ajansı Başkanlığı'nın harcamalarıyla ilgili denetim yapmasına ilişkin, 'En ufak bir soru işaretinin olmaması için bu soruşturmaların hepsinin yapılması gerekir. Bizden önceki bakanımız bizzat kendisi soruşturma açmış incelensin diye... Dolayısıyla bazı gazetelere yansıdığı gibi bu işi başka yerlere çekmeye çalışıyorlar. Biz bu konularda son derece açık ve şeffafız' dedi.

Somuncu Baba Türbesi’nde dua etti

Bir dizi ziyaretlerde bulunmak üzere Aksaray'a gelen Çavuşoğlu, Somuncu Baba Külliyesi önünde Aksaray Valisi Şeref Ataklı, Belediye Başkanı Nevzat Palta, AK Parti İl Başkanı Fatih Yıldırıcı, Belediye Başkan Adayı Haluk Şahin Yazgı ve partililer tarafından karşılandı. Külliyeyi gezen Çavuşoğlu, Aksaray Belediyesi tarafından yaptırılan Somuncu Baba Minyatür Müzesi'nde incelemelerde bulunarak, yetkililerden bilgi aldı. Belediye tarafından özel üretilen Somuncu Baba ekmeği ikram edilen Çavuşoğlu, ekmeklerin tadına baktı ve çevresindekilere de ikram etti. Çavuşoğlu, daha sonra külliye içinde yer alan Somuncu Baba Türbesi'ne geçerek, dua etti. Ardından Vali Şeref Ataklı'yı makamında ziyaret eden Çavuşoğlu, burada yaptığı konuşmada, Aksaray'da son yıllardaki büyük gelişimi gözlemlediğini söyledi.

Aksaray sanayi bölgesi oluyor

İlin gelişmesinde belediye başkanı ve milletvekillerinin önemli payının olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, 'Aksaray, artık bir sanayi bölgesi oluyor. Üniversitesiyle de öğrenci şehri oldu. Hazırlanan çeşitli projelerle AB fonundan 25 milyon avro kaynak aktarılmıştır. Bu kaynak miktarının daha da artacağını ümit ediyorum' diye konuştu. Çavuşoğlu, daha sonra kapalı çarşıda karşılaştığı esnaf ve vatandaşlarla sohbet etti. Tokalaştığı bir vatandaşın 'Başbakanımız ile de böyle tokalaşsam başka bir şey istemiyorum' demesi üzerine Çavuşoğlu, 'İnşallah ayın 28'inde buraya gel. Başbakanımızla tokalaşırsın' diye cevap verdi.

 

Her yıl inceleme yapılır

Ardından, Belediye Başkanı Nevzat Palta'yı ziyaret eden Çavuşoğlu, burada gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bir basın mensubunun, 'AB Komisyonu'nun bakanlığınıza bağlı Türkiye Ulusal Ajansı Başkanlığı'nın harcamalarıyla ilgili denetim yaptığı yönünde basında haberler yer aldı. Bu konuyla ilgili ne söylemek istersiniz' sorusunu, şöyle cevapladı: 'AB'ye üyelik sürecinde her aday ülkeye verildiği gibi Türkiye'ye de belirli fonlar aktarılıyor. Bu fonlar da projeler aracılığıyla öğrencilerimize, gençlerimize, köylerdeki küçük işletmelerimize kadar kim proje hazırlarsa objektif kriterlerle değerlendiriliyor. Bunların büyük bir kısmı hibe. Bazıları katkılı oluyor. Aksaray'daki atık su arıtma tesisinde olduğu gibi... Yüzde 85'i AB tarafından hibe, yüzde 15'ine biz katkı sağlıyoruz, yani içeriden sağlanıyor. Buna benzer değişik projelere kaynak aktarılıyor. Her yıl bu kaynakların nasıl kullanıldığına dair incelemeler yapılır. Doğal olarak AB de yapıyor. Zaten projeler hazırlandıktan sonra nihai kararı AB'nin de içinde olduğu bir komisyon veriyor. Bu siyasi bir karar olmuyor. Ama iç denetim de yapılıyor. Sayıştay da sürekli bu denetimleri yapıyor. Bizden önceki dönemde bir arkadaşımız, ayrıldıktan sonra bir şikayet mektubu yazıyor. Daha sonra ise 'Bazı insanlarla geçinemediğim için istifa ediyorum' diyerek istifa ediyor ama böylesine bir şikayet dilekçesi olduktan sonra buna kimse duyarsız kalamaz. Her şeyden evvel, benden önceki değerli bakanımız, sevgili dostum Egemen Bağış, hemen soruşturma açtırıyor. Aynı şekilde hazine de soruşturma açıyor.'

Raporu herkes görecek

Çavuşoğlu, AB'nin bu konuda soruşturma yapılması talebinin olduğunu, dilekçenin oraya gittiğini ve soruşturulduğunu dile getirerek, sözlerine söyle devam etti: 'Bizim de en büyük arzumuz budur zaten. Ayrılan arkadaşımızın değişik dilekçelerinde çelişki olsa bile hiç kimsenin kafasında bir soru işareti olmaması lazım. Daha önceki denetimlerde Ulusal Ajansımız, AB projeleriyle ilgili gerek diğer konularda şeffaflık ve proje üretkenliği bakımından örnek gösterilmiştir. Tüm raporlarda vardır. Ben eminim ki; bizim arkadaşlarımızın yaptığı çalışmalar, yine denetimlerden sonra yapılan bu çalışmalar, aynı şeffaf bir şekilde örnek proje olarak gösterilecektir. Bu, yapılan soruşturmayla ilgili bir şey değil. Temennimizi ve daha önceki yıllardaki raporları örnek göstererek söylüyoruz. En ufak bir soru işaretinin olmaması için bu soruşturmaların hepsinin yapılması gerekir. Bizden önceki bakanımız bizzat kendisi soruşturma açmış incelensin diye... Dolayısıyla bazı gazetelere yansıdığı gibi bu işi başka yerlere çekmeye çalışıyorlar. Biz, bu konularda son derece açık ve şeffafız. İnşallah soruşturma bittikten sonra herkes raporu görecek.'dedi.


12 Vali Müfettişlik Görevine Getirildi

Beslenme Saati Uygulamasında Dördüncü Dönem Başladı

EKREM PAMUK'TAN TEPKİ

Turhan Çömez'den Çarpıcı Açıklamalar

MHP’DEN YENİ YEMİN POLEMİKLERİNE YANIT…

Damat'tan Balcıoğlu'nun İddialarına Yanıt

Bakan Güler'den Kazakistan'a Ziyaret

Törene Üst Düzey Katılım

Rektör Prof. Dr. Altun’dan 30 Ağustos Zafer Bayramı mesajı

Güzide Gençlik Merkezi'nde Yeni Dönem Başladı

Girişim Sermayesi Yatırım Fonu Onaylandı

Pakistan Büyükelçiliği Ankara'da Mango Tadımı Etkinliği Düzenledi

Bağcılar’da Bağ Bozumu Zamanı

Saniye Caran’a iade-i ziyaret

Yeniden Refahlı Milletvekili Bekin'den 'ekümenik' Eleştiri!


Türkiye’nin Cilt Sağlığına Acil Doktor İhtiyacı Var

185 MİLYAR LİRA EKONOMİYE GERİ KAZANDIRILDI

İtfaiye Haftası Coşkuyla Kutlandı

Gençlere Eğitim Destek Paketi

Erdoğan'dan Küresel İnovasyon Göstergeleri Raporu'na Destek Mesajı

Emrah, özel uçakla dünya turuna çıkıyor!

9 Akademisyen, Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları Listesinde

Turizmin varış noktası: “Müze” 

İklim Değişikliği ve Enerji Yönetimi Hamlesi

Türkiye Bilişim Ödülleri Ankara’da Sahiplerini Buldu

Bu Festivalde Herkes Aradığını Bulacak

Ahilik Haftası’nda Coşkulu Katılım: Başkan Çalık, Esnaflara Ödüllerini Takdim Etti

Küpeli'den Dağ'a Hayırlı Olsun Ziyareti

Halkın Sesine Kulak Verdi! Şantiye Projesinden Geri Adım Attı

TYBB’den Vali Yunus Sezer’e Ziyaret

Gıda sektöründe 250’yi aşkın alıcı Bursalı firmalarla buluştu

Artar; Kalıcı ve Uzun Soluklu Projeler Yapacağız...

Ahilik Kültürüne Davet...

Kel Aliço Pehlivan Güreşleri Ağası Oğuz Erdinç oldu

Erdoğan: Kredi notu artırılan tek ülke olduk

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.