Tarih: 01.01.0001 00:00 300

VPN Kullanırken Şirket Verilerinizden Olmayın!

Son dönemde bireylerin de sıklıkla kullandığı VPN çözümleriyle ofisteki ağlara bağlanılması şirket verilerinin riske atılmasına sebep oluyor.

VPN Kullanırken Şirket Verilerinizden Olmayın!
 Türkiye’deki birçok şirket VPN çözümlerini kullanıyor. Kurumsal alanda sıkça ofis dışından ofis araçlarına ulaşmak için kullanılan VPN çözümleri, yasakların aşılması için kullanılmaya da başlandı. Twitter ve Youtube gibi popüler sitelere erişimin kesilmesinin ardından bireylerin de ilgi gösterdiği çözümler, Kendi Cihazını Getir (Bring Your Own Device – BYOD) kavramıyla birleştiğinde kurumlar için tehlikeler başlıyor. 

Türkiye’nin kurumsal BT eğitim ve danışmanlığı konusundaki lider şirketi AcademyTech, kurumların VPN, BYOD ve ağ güvenliği konusunda yapması gerekenlerle ilgili kurumlara danışmanlık hizmeti sunuyor. VPN’in işleyişini AcademyTech BT uzmanları şu şekilde anlatıyor: 

VPN bağlantısının ana mimarisi kimlik doğrulamasının iki taraf tarafından belirlenmiş olan şifreleme mekanizmalarına göre yapılır. Bunun yanında transfer edilmek istenen veri, yine iki tarafça belirlenmiş olan şifreleme mekanizmalarının algoritmalarına göre karıştırılarak transfer edilir. VPN kurulumu yapılmış olan cihaz kendisine gelen veriyi şifreleme mekanizmalarına istinaden veriyi karıştırır ve karşı tarafa gönderir. Yine VPN kurulumu yapılmış olan cihaz bu karıştırılmış olan veriyi karşılar ve aynı şifreleme mekanizmasını kullanarak veriyi okunabilir hale getirir.” 

VPN konusunda şifreleme mekanizmalarının öneminden söz eden AcademyTech BT uzmanları, endişelerin, şifreleme mekanizmalarının özelliklerinin derinlemesine anlatılması ve kurulumda dikkat edilmesi gereken noktalara vurgu yapılması ile aşılabileceğinin üzerinde duruyor. AcademyTech BT uzmanlarına göre, VPN bağlantısının güvenli olması için kuruluma ve tasarıma dikkat edilmesi gerekiyor. 

VPN sunan şirketin inisiyatifine kalmayın

Birçok cihaza VPN yazılımlarını yükleyen çalışanlar, bu cihazlardan şirket ağlarına bağlanıyor. Bu durum ise verilerin çalınma ihtimaliyle önemli bir risk oluşturuyor. AcademyTech BT uzmanları bu konunun önemini şu şekilde vurguluyor: 

Şirketler kullandıkları internetin güvenliği için birçok önlem almış olabilir ancak internet üzerinde bir VPN bağlantısını tercih eden çalışan olduğunda, şirketin güvenlik anlayışı VPN hizmeti almış olunan kurumun anlayışı ile eşit duruma gelmektedir. Bu sebeple VPN hizmeti alınan kurumun güvenlik stratejisine çok dikkat edilmelidir. Zira, eğer gerekli önlemler alınmazsa şirket verileri de tehdit altında demektir.” 

Peki, ofise kendi cihazını getiren çalışanlar ve son dönemde artan VPN kullanımına karşı kurumların BT birimleri neler yapmalı? AcademyTech BT uzmanları, bu sorunun yanıtlarını şu şekilde sıralıyor:

      BYOD güvenlik çözümleriyle, şirket ağlarına kendi cihazlarıyla bağlanan çalışanlara tanımlanan bütün işlemlere BT birimi karar vermelidir.

      Şirket verilerinin güvenliği son kullanıcıların inisiyatifine bırakılmamalıdır.

      Masaüstü sanallaştırma çözümleri ve verinin merkezileştirilmesi gereklidir.

AcademyTech, BYOD stratejisi belirlenirken uzman bir kurumdan destek alınması, ağ güvenliği ve VPN konusunda tasarımın yapılması, ürünlerin tedariki, kurulumun ihtiyaçlara göre yapılandırılması için şirketlerdeki BT birimlerinin dikkatli olmasını öneriyor.

 

 

 

AcademyTech Hakkında

2002 yılında lider eğitim ve danışmanlık şirketi olma vizyonuyla yola çıkan AcademyTech, kısa süre içerisinde bu alandaki başarısıyla sektörde lider olmayı başardı. Bu başarısını takiben BT çözümleri üreten bir teknoloji şirketine dönüşen AcademyTech, anahtar teslim projeleri, eğitim ve danışmanlık hizmetleriyle eşsiz bir yapıyla pazardaki ihtiyaçları karşılıyor. Şirketlerin ihtiyaç duyduğu BT kurulumlarının bir kısmını ya da tamamını uçtan uca üstlenen AcademyTech, mevcut yapı analizi ve yeni yapılara uyarlama ya da yeni kurulacak şirket BT altyapısının nasıl olması gerektiği konusunda danışmanlık hizmeti veriyor. 

Dünyanın ikinci en büyük Data Center laboratuvarında eğitim veren AcademyTech, CCIE adaylarına, Cisco kanal ve eğitim iş ortaklarına bu sayede ulaşıyor. Şirketlerin kısa ve uzun vadede BT personeli ihtiyacını da karşılayan AcademyTech, yerinde ve uzaktan erişim sağlayarak şirketlere teknik destek hizmeti veriyor. Dünyanın önde gelen e-posta ve işbirliği platformlarından IceWarp’ın temsilciliğini yürüten AcademyTech, Türkiye’nin önde gelen kamu ve özel sektörde kuruluşlarına e-posta çözümü sağlıyor. 

Bugüne kadar hem Türkiye’de hem de yurt dışında 15 bin bireysel, 3 bin 500 kurumsal eğitimi başarıyla tamamlayan AcademyTech, EMEA-R (Avrupa, Ortadoğu, Afrika, Rusya), Amerika, APAC/GC/J (Asya Pasifik, Büyük Çin, Japonya) bölgelerinde eğitim kalitesini ispat etmiştir. Cisco tarafından üst üste 3 yıldır “En İyi Cisco Eğitim ve Çözüm İş Ortağı” seçilmiştir.  AcademyTech, 60’ın üzerinde çalışanıyla kamu ve özel sektörde birçok kuruluşa danışmanlık yapmaktadır. 


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.