Tarih: 10.04.2014 12:42

Sektörün ihracatının yüzde 40’ı İDEX’ten

Facebook Twitter Linked-in

 Ağız ve diş sağlığı sektöründe dünyanın en büyük 3. fuarı olan İDEX Ağız Diş Sağlığı Cihaz ve Ekipmanları Fuarı, 3-6 Nisan 2014 tarihinde İstanbul CNR Expo Fuar Merkezi’nde,Diş Malzemeleri Sanayici ve İş Adamları Derneği tarafından hayata geçirildi. Dört gün süren fuarda, 30 milyon dolarlık iş hacmi yaratıldı.

Diş malzemeleri sektörü hedef büyüttü. Türkiye’nin diş sağlığı ve diş malzemeleri konusunda bölge coğrafyasında örnek ve lider ülke olmasını hedefleyen Diş Malzemeleri ve Sanayici İşadamları Derneği (DİŞSİAD), bu amaca ulaşabilmek için ağız ve diş sağlığı sektörünün dünyadaki en büyük 3. fuarını gerçekleştirdi. İDEX -Ağız Diş Sağlığı Cihaz ve Ekipmanları Fuarı, sektörün ihracatının yüzde 40’ından fazlasının gerçekleşmesine aracılık ediyor.

Ağız ve diş sağlığı sektöründeki en son yenilikler ve gelişmelerin sergilendiği İDEX - Ağız Diş Sağlığı Cihaz ve Ekipmanları Fuarı, bu yıl 25 bin metrekare alanda Avrupa, Balkanlar, Rusya, Türki Cumhuriyetler, Afrika ve Ortadoğu bölgesi başta olmak üzere 57 ülkeden firma temsilcileri ve ziyaretçilerin katılımıyla gerçekleştirildi. Yerli ve yabancı 250’nin üzerinde firmanın katıldığı fuarda  30 milyon dolar ticaret hacmi oluşturuldu.

Sektörün ihracatının yüzde 40’ı İDEX’ten

İDEX - Ağız Diş Sağlığı Cihaz ve Ekipmanları Fuarı’nın Türkiye’de ağız ve diş sağlığı endüstrisine yönelik düzenlenen tek fuar olma özelliği taşıdığını belirten DİŞSİAD Başkanı Namık Kemal Sönmez şunları söyledi:

“12 yıldır ara vermeksizin hayata geçirdiğimiz İDEX - Ağız Diş Sağlığı Cihaz ve Ekipmanları Fuarı, dünyanın bu alandaki en büyük 3’üncü fuarı olma özelliği taşıyor. KOBİ gücüyle büyüyen sektörümüze bu fuar ile yeni kapılar açtı. Fuarımıza her yıl yüzde 20 oranında talep artışı yaşanıyor. Bizim odaklandığımız nokta; İstanbul’un 2,5 saatlik uçuş mesafeli çevresinde 500 milyon kişi yaşıyor. Bu bölgede küçük bir ‘Dubai modeli’ yapalım istiyoruz. Böyle bir ticaret modeli oluşturarak,  hem üreticimizi deskteklemek hem de alışveriş anlamında çevre ülkeleri Türkiye’ye çekmek ve dental turizm konusunda da belli bir farkındalığı yaratmak istiyoruz. Bu amacımıza da kısa sürede ulaşmayı hedefliyoruz. Fuarımıza Kore’den Amerika’ya kadar çok geniş bir coğrafyadan katılım oldu.”  

Sönmez, katılımcıların Türkiye’yi önemli bir pazar olarak gördüklerini ve diğer ülkelerdeki distribütörleri ile de bu fuarda buluştuklarını belirtti. Fuarın katılan firma ve ziyaretçiler açısından oldukça verimli geçtiğine dikkat çeken DİŞSİAD Başkanı Sönmez, sektörün ihracatının yüzde 40’ından fazlasının bu fuardaki iş bağlantıları sayesinde gerçekleştiğini açıkladı.

Türk implant pazarı, dünyadan hızlı büyüyor

İmplant pazarının ilginç bir gelişme gösterdiğini belirten Namık Kemal Sönmez, Türk implant pazarının dünyadan daha hızlı büyüdüğünü söyledi. İmplant da son beş yıldır her sene yüzde 20 büyüme gösterdiklerini kaydeden Sönmez, ağız sağlığı ve diş mazlemeleri sektörü içinde implantın hem Türkiye’de hem de dünyada ayrışarak farklı bir gelişim göstermesinin en önemli nedenini, 3 boyutlu görüntüleme denilen dental tomografi alanının genişlemesi olarak belirtti.

Türkiye’deki implant pazarı hakkında bilgi veren Namık Kemal Sönmez, 300 bin adet implant olduğunu söyledi. Değer olarak da 300 milyon dolarlık bir implant pazarından söz edilebileceğini kaydeden Sönmez, implant alanındaki yeni teknolojik gelişmelerden örneklerin İDEX’te ziyaretçilere tanıtıldığını dile getirdi.

Sektörde 450 firma olduğunu ve bunların içinde 10 yerli implant üreticisi bulunduğunu belirten  Namık Kemal Sönmez, “Bizde hep Türk malına ‘acaba Avrupa’daki kadar iyi mi’ diye bakılır. Ama emin olun Türkiye’de üretilen makineler çok kaliteli, dünyada ne varsa Türkiye’de de o var. Bu fuar yoluyla yerli üreticimizin dışarıda sesini duyarmak arzusundayız. KOBİ gücüyle büyüyen sektörümüzde yerli firmalar inanılmaz yaratıcı işlere imza atıyorlar” diye konuştu.

Ağız ve diş sağlığı ile ilgili son teknolojiler sergilendi

Fuarda, ağız ve diş sağlığı sektöründeki en son teknolojilerin sergilendiğini belirten Namık Kemal Sönmez, fuarda yer alan ürün gruplarını ise şöyle sıraladı: “Dental ünit ve koltuklar, röntgen ve görüntüleme cihazları, dental röntgen cihazları, lazer cihazları, dental tomografi cihazları, otoklavlar, dental kompresörler, cerrahi aspiratör sistemleri, detertraj cihazları, amalgamatörler, ağız içi kamera ve dijital radyoografi cihazları, endodontik ürünler, implant sistemler, periodontal ve cerrahi ürünler, klinik sarf ürünleri, laboratuvar ekipmanları ve sarf ürünleri, sterilizasyon ve dezenfeksiyon ürünleri, estetik diş hekimliği ürünleri, tek kullanımlık ürünler, diş hekimi mobilyaları ve diş hekimliği ofis yazılımları.”

 

RAKAMLARLA SEKTÖR

Sektörün büyüklüğü: 

·         2014 550 milyon dolar (beklenen)

·         2013 500 milyon dolar

·         2012  450 milyon dolar

·         2011  400 milyon dolar

·         2010  350 milyon dolar

·         2009  300 milyon dolar

Büyüme:        Pazar son 10 yıldır, her yıl yüzde 20 büyüyor

Firma sayısı: Sektörde yaklaşık 450 firma var. DİŞSİAD üyesi 113 firma bulunuyor.        

                       DİŞSİAD üyesi firmalar sektörün yüzde 65-70’ini temsil ediyor.

Çalışan sayısı: Yaklaşık 10 bin kişi

İmplant pazarı:

·         Ağız ve diş sağlığı sektörüne yön veren alt bileşen şu anda implant.        

·         Türkiye’de yılda 300 bin implant yapılıyor. 5 yıl önce bu rakam 30-40 bin adetti.

·         İmplant pazarı son 10 yıldır her yıl yüzde 20 büyüme gösterdi.

·         Sektörde sadece implant pazarı 300 milyon dolarlık bir hacim yaratıyor. En büyük ciro implanttan sağlanıyor.  

·         İmplant üreten 10 Türk firması var.

·         Almanya, İsviçre ve Fransa başta olmak üzere İsrail, Brezilya, ABD, Kore gibi ülkelerden implant ithal ediliyor.

Dental turizm:

·         Dental turizm 2 alanda söz konusu. İlki yatırımcının Türkiye’ye çekilmesi, diğeri ise hastaların Türkiye’ye çekilmesi.

·         Türkiye yabancı yatırımcılar için bu alanda özellikle çekici bir ülke. Özellikle İsrail ve Almanya’dan yatırımcılar Türkiye’ye ilgi duyuyorlar.

·         Yabancı hastalar için de Türkiye son derece cazip. Bunda özellikle nitelikli hekim kadrosu ve uygun fiyat etkili oluyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —