Tarih: 14.04.2014 19:47

Bitkisel ilaç kullananlar dikkat!

Facebook Twitter Linked-in

 Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Anabilim Dalı Üyesi Prof. Dr. Bülent Altun, son yıllarda bitkisel ilaç tüketiminin dünyaya paralel olarak Türkiye'de de artığını söylüyor. Bitkisel ilaçlar sebebiyle böbreklerinde hasar oluşan hastalarla daha fazla karşılaşmaya başladıklarını vurgulayan Prof. Dr. Altun, 'Bu ürünlerin içinde ne var tam bilmiyoruz. Gerekli laboratuvar değerlendirmeleri ne düzeyde yapılıyor şüphelerimiz var' diyor. Altun, bitkisel ürünlerin vücuda ilaçlı tedavinin aksaması, tedaviye uyumsuzluk, ilaçlarla etkileşim, böbrek taşı veya idrar yollarında tümor gelişimi, kan basıncını yükseltmesi, tedaviye direnç ve elektrolit bozukluklar gibi yan zararları olacağını kaydediyor.

Tüketimin artmasına paralel, bitkisel ürün pazarının da giderek genişlediğine dikkat çeken Bülent Altun, şunları söylüyor: 'Doğal tedavi şeklinde de pazarlanan ürünler hastalara çok cazip gelmiş ve ürünlerin zararsız olabileceği algısına da yol açmıştır. İnternet üzerinden yapılan ticaret, bitkisel ürün pazarının, hem yaygınlaşmasına katkıda bulunmuş hem de denetlenmesini zorlaştırmıştır. 'İlaçların yan etkilerinden çekinen hastaların bitkisel ürünlere yönelmesi ile birlikte farklı sorunlar nefroloji pratiğinde görülmeye başlanmıştır.'

'Sıkıntının boyutu şudur, biz de artık Türkiye'de bu türden ilaçları kullandıkları için böbrekleri zarar görmüş insanlarla karşılaşır olduk. Yavaş yavaş yoğun kullanıma bağlı olarak, bu tür hastalar karşımıza çıkıyor.' 'Israrla sormamıza rağmen, hasta bitkisel ürün kullandığını en son söylüyor. O kadar basite indirgemişler durumu.' 'Aslında tüm neden o ilaca bağlıdır. Devletin bu ilaçların içeriğini çok sağlam bir şekilde araştırması lazım. Laboratuvar değerlendirmelerinin  'Sağlık Bakanlığı'nın bu zararlı ürünleri ayrıştırması lazım'  İşte faydaları kadar zararlarına da dikkat etmeniz gereken bitkisel ürünler: Bilimsel çalışmalar yeşil çayın yaşlanmayı geciktirici özelliğinden kansere karşı kullanılmasına kadar pek çok farklı etkisi bulunduğunu gösteriyor.' dedi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —