Tarih: 01.01.0001 00:00 978

NASA’nın 48 saatlik teknoloji maratonu sona erdi

Türkiye’yi lise öğrencilerinin ‘Mars robotu ile uzayda tarım projesi’ temsil edecek

NASA’nın 48 saatlik teknoloji maratonu sona erdi
 NASA’nın 12-13 Nisan tarihlerinde 48 ülke ve 96 şehirde eş zamanlı gerçekleştirdiği ve Türkiye’de TTNET’in ana sponsorluğunda düzenlenen ve 200’e yakın katılımcının kayıt yaptırdığı teknoloji maratonu International Space Apps Challenge sona erdi. Sabancı Üniversitesi Tuzla Kampüsü’nde düzenlenen ve 48 saat aralıksız devam eden NASA etkinliğinde toplam 13 proje geliştirildi. Teknoloji geliştirme maratonun Türkiye ayağını kazanan iki ekip, NASA’nın küresel etkinliğinde Türkiye’yi temsil etme hakkı kazandı. Bahçeşehir Fen ve Teknoloji Lisesi’nden 9 öğrencinin oluşturduğu takım Mars’a malzeme taşımakta kullanılabilecek ve lego parçalarından oluşan robot araçları ile seçilirken Bilkent Üniversitesi’nden 2 öğrenciden oluşan takım ise Mars’ta yeraltında oluşturulacak seralarda sebze yetiştirilmesini sağlayacak projeleriyle jüriden en yüksek puan alan iki takımdan biri oldu.

 

Amerikan Ulusal Uzay ve Havacılık Dairesi NASA’nın, tüm dünyada 48 ülke ve 96 şehirde eş zamanlı düzenlediği “Uluslararası Uzay Uygulamaları Yarışması”nın Türkiye ayağı bu yıl, 12-13 Nisan tarihlerinde, TTNET ana sponsorluğunda ve TAG-TekArabaGidelim organizatörlüğüyle Sabancı Üniversitesi Tuzla Kampüsü’nde gerçekleştirildi. Teknoloji çözümleriyle uzay teknolojisinde ilerlemeye katkı yapmayı hedefleyen, interneti kullanarak uzayda da farklılık yaratmaya ilgi duyan kişileri bir araya getirmeyi amaçlayan üçüncü “NASA Space Apps Challenge” etkinliğine 46 kişi katıldı.

 

Katılımcılar “Uzayda Teknoloji”, “Dünyanın Durumunu İzleme”, “İnsanlı Uzay Uçuşu”, “Robotik” ve “Asteroidler” olmak üzere beş ana başlık altında toplam 50 konuda çalışarak çözüm geliştirdi. 48 saatlik maratonun sonucunda katılımcılar, hazırladıkları projeler ile Türkiye’nin değerli akademisyen, girişimci, yönetici ve bilim insanlarından oluşan bir jüriye sunum yaptı.

11 yaşında oğlu ile maratona katıldı

Türkiye jürisi Türkiye'yi “En İyi Donanım Kullanımı ve En İyi Misyon Konsepti” kategorilerindeki iki projenin temsil etmesine karar verdi.“En İyi Donanım Kullanımı” kategorisinde jürinin oy birliği ile seçtiği takım Bahçeşehir Fen ve Teknoloji Lisesi öğrencilerinin kurduğu Fentek Allstarz oldu. Takım, teknoloji maratonuna, robotik alanında hazırladıkları projeleriyle katıldı. Lego parçalarından oluşan, modellemesi internete yüklenerek herkes tarafından kullanılabilen bir robot tasarlayan öğrenciler, projeleriyle Mars’a malzeme taşıma probleminin çözümüne odaklandı.En İyi Misyon Konsepti kategorisinde ise Bilkent takımı, “İnsanın Uzaya Uçuşu” alanında 'Mars Sofrası için Yiyecek Yetiştirme' isimli dalda Mars'ta yer altında kurulan bir serada sebze yetiştirme projesiyle birinci oldu. 

Projesi küresel değerlendirmede dereceye giren takım, NASA’nın Uluslararası Uzay Merkezi’ne malzeme göndermek için Eylül 2014’te yola çıkacak olan Space X Dragon için yapılan törene katılma hakkına sahip olacak.Etkinlikte asteroidler arası seyahat için oyun geliştiren 4 (3+2+1) isimli grubun After Dawn isimli projesi, Asaf Yurdakul'un 11 yaşındaki oğlu ile birlikte geliştirdiği “Fisheye Projection for 3D Model Space Objects” projesi ve İTÜ Apps takımının geliştirdiği “Habitory” mobil uygulaması da, jüri oylamasında yüksek puan almayı başardı.

TTNET Teknolojiden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Şahin Şen, Booz & Company Başkan’ı Adel Belcaid, TÜBİSAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Vestel Genel Müdür Yardımcısı Zafer Küçükateş, Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyesi Emrah Kalemci, Sakarya Üniversitesi Bilgisayar ve Bilişim Bilimleri Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Dekan Yardımcısı, KOSGEB Endüstriyel Ar-Ge, İnovasyon ve Endüstriyel Uygulama Destek Programı kurul üyesi Doç. Dr. İbrahim Özçelik, Bilişim Hukuku Uzmanı Avukat M. Gökhan Ahi ve TTNET Kurumsal İletişim Direktörü Sinan Cem Şahin’den oluşan jüri projeleri değerlendirdi.

Jüri üyelerinden Booz & Company Başkanı Adel Belcaid ise yarışmada jüri üyeliği yapmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirtti. Belcaid ayrıca “Mars’ta sebze yetiştirmekten, tam fonksiyonlu keşif robotlarına kadar geniş bir yelpazede geliştirilen fikirler gerçekten insan hayal gücünün sınırları olmadığını gösteriyor. Takımlar çok yaratıcı fikirler kurguladılar ve bu fikirleri azimle projeye dönüştürdüler. Katılımcılar, yalnızca 48 saatleri olmasına rağmen gerçekten kaliteli projeler geliştirdiler” dedi.

NASA Space Apps Challenge hakkında

“NASA International Space Apps Challenge” ilk kez 2012 yılında düzenlendi ve etkinliğe dünyanın çeşitli bölgelerindeki 25 şehirden yaklaşık 2.000 kişi katıldı. 16-70 yaş arası katılımcılar NASA tarafından belirlenen 71 konu başlığı altında 48 saat içinde 100'den fazla çözüm önerisi geliştirmeyi başardı. Etkinliğin ikinci kez düzenlendiği 2013 yılında ise 44 ülkeden 83 şehirde 9.000'den fazla katılımcı, 48 saat içinde 770 çözüm önerisi geliştirdi.


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.