Tarih: 26.04.2014 12:18

22.Yıl Balosuna Karadeniz Konfederasyonu Ziyareti!

Facebook Twitter Linked-in

 Karadeniz Kültür Derneği’nin Kıbrıs’ta kuruluşlarının yıldönümünde 22.Dayanışma Balosu Kaya Artemis Otel’inde bin kişilik katılımla gerçekleşti. Baloya Karadenizlilerin yanında Kıbrıslı bakan, milletvekili ve bürokratlar katıldı. Dernek Genel Başkanı Turan Büyükyılmaz baloya katılan Karadeniz Konfederasyonu heyetine Kıbrıs’a ziyaretlerinden dolayı memnuniyetlerini belirterek hoş geldiniz diyerek açılış konuşmasını yaptı. Büyükyılmaz konuşmasında “ Derneğin kurucularına, bu güne kadar emek veren tüm yöneticilerine, destek veren tüm bürokratlar ve Kıbrıslılara şükranlarımızı sunarız. Derneğimizin  22. Yılını kutladığı bu balo, aramızdaki dayanışmaya katkı yapacaktır. 50 bin kişinin üzerinde büyük bir aileye sahibiz. İstanbul Feshanede katıldığımız Trabzon Günlerinden çok memnun kaldık, Kıbrısı tanıtma fırsatı bulduk. Başta bu imkanı sağlayan Faik Hacıbektaşoğlu’na ve tüm yöneticilere teşekkür ederiz. Bundan sonra daha iyi ilişkiler ve dayanışma içinde olacağız. Karadeniz Konfederasyonu ile birlikte Türkiye’de Kıbrıs tanıtım günleri düzenleyeceğiz. Bu balomuza katılan Meclis başkanımıza, Bakanımıza, milletvekillerimize ve tüm konuklarımıza teşekkür ederiz. Kıbrıs’ın en büyük derneğinin bu balosuna gelmeyen ve etkinliklerine son dönemde az ilgi gösteren Kıbrıs Bayrak Radyo Televizyonunun bu tutumunu gözden geçirmesini bekliyoruz” dedi.

 

Baloda selamlama konuşması yapan  Karadeniz Konfederasyonu  Genel Başkanı Tahsin Usta ise” Bu gün aranızda olmaktan çok mutluyuz, Konfederasyonumuzda Genel Başkan Yardımcımız Faik Hacıbektaşoğlu’nun organizesi ile buradayız. Karadeniz Kültür Derneği Başkanı Turan Büyükyılmaz ve  yönetimine çok teşekkür ediyoruz. Bu gün Kıbrısa gelince ilk olarak Merhum Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın kabrini ziyaret ettik, şükran ve saygılarımızı sunduk. Onun rahmetle anıyoruz.  Buraya geliş amacımız buradaki derneğimiz aracılığıyla tüm soydaş ve hemşerilerimizle dayanışma içinde olmaktır. Buradaki derneğimizin işi bizden zordur, ancak çok başarılı çalışmalar yaptıklarına tanık oluyoruz. Bütün dünyadaki Karadenizliler gibi çalışkanlıklarını, üretkenliklerini, vatan sevgisini, kültürlerin buraya taşımış ve devam ettiriyorlar. Bundan sonra birlikte projeler üreteceğiz, çalışmalar yapacağız. Kıbrıs için, buradaki hemşerilerimizin çıkarlarını korumak ve dayanışma için yapacağı her türlü etkinlikte yanlarında olacağız” dedi. KKTC Karadeniz Kültür Derneği Genel Balkanı Turan Büyükyılmaz tarafından Karadeniz Konfederasyonu genel başkanı Tahsin Usta’ya bir plaket takdim edildi.

Organizasyonun gerçekleşmesini sağlayan Karadeniz Konfederasyonu Genel Başkan Yardımcısı Faik Hacıbektaşoğlu’na  plaketi Karadeniz Kültür Derneği Başkanı Turan Büyükyılmaz tarafından takdim edildi.  Hacıbektaşoğlu yaptığı konuşmada “ Burada sizlerle birlikte olmaktan mutluyuz. Trabzon’da, Rize’de , Gümüşhane’de, İstanbul’da, bütün dünyada Karadenizliler neyse burada da bizim için aynıdır. Hep birlikte, beraber olacağız” dedi. Baloda Çevre ve Doğal kaynaklar Bakanı Hamit Bakırcı ve KKTC Meclis Başkanı Dr. Sibel Siber birer konuşma yaptılar.


Kktc Meclis Başkanı Sibel Siber: “ İlişkilerimizi Geliştirelim” Dedi

Baloda Karadeniz heyeti ve yetkilileriyle bir araya gelen KKTC Meclis Başkanı Dr.Sibel Siber “Adadaki Karadenizliler bizim için çok önemlidir. Dernekte bu anlamda yararlı faaliyetler yapıyor. Türkiye ve Kıbrıs birbirinden ayrı düşünülemez. Ben öğrenciliğimi de İstanbul’da yaptım. Ayrıca Karadenizi ve Karadenizlileri çok seviyorum. Birlikte yapılacak etkinliklere bizde destek oluruz” dedi. Karadeniz Konfederasyon Başkanı Tahsin Usta’da Meclis Başkanı Siber’e Trabzon’dan  fındık gönderme sözü verdi.Baloda miniklerin balo gösterileri ve horon ekipleri görülmeye değerdi. Kıbrıslı Karadenizliler baloda horona ve müziğe doydular.

 

Kıbrısın En Uç Noktası Ve Karadenizlilerin Sorunları

Kıbrısın Türkiye’ye en yakın noktasına kadar giden Karadeniz Konfederasyonu heyeti çevrede incelemelerde bulundu. Şehitlikler ziyaret edildi.  Gazi Magosa’daki tarihi yerlerin görülmesinden sonra İskele bölgesinde bulunan Karadeniz Kültür Derneğinin genel merkezi ziyaret edilerek buradaki hemşerilerimizle bilgi alış verişinde bulunuldu. İskele ilçesinin 20 yıldır Belediye Başkanlığını yürüyen ve yeniden de aday olacağını söyleyen Halil İbrahim Orun’unda katıldığı toplantıda heyette bulunan  Konfederasyon Genel Başkanı Tahsin Usta, Trabzon Federasyonu ve Konfederasyon Yöneticileri Orhan Çağlayan ve Turan Çakır, Engelli Dernekleri ve Rehabilitasyon  Merkezi Başkanı Rizeli Bahriye Karatay, basın mensubu Gündüz Şutanrıkulu, Denetim Kurulundan Ahmet Albayrak, Giresun Federasyonu Başkanı ve Konfederasyon Genel Başkan Yardımcısı Sıtkı Ada, Giresun Platformu Başkanı ve Konfederasyon saymanı İ.Serkan Gezmiş ve üyeleri Yeliz gezmiş, Filiz Demirci, Gümüşhane Dernekler Federasyonu Genel Başkanı ve Konfederasyon Genel Başkan YardımcısıTahsin Söğüt, Akçaabad Derneğinden Metin Akın ve Kaya Markal ile Başkanları Hayrullah Ertem ayrı ayrı kendilerini tanıtarak görüşlerini dile getirdiler.

Karadeniz Kültür Derneğinin Genel Başkanı Turan Büyükyılmaz ve yöneticileri ile İskele Belediye Başkanı Halil İbrahim Orun, İskele bölgesinde 40 bin kadar Karadenizlinin yaşadığını ve adanın tamamında yaşayan Karadenizli hemşerilerimizin  genel sorunları dile getirildi.

Yapılan görüşmeler ve tespitler sonucunda, Kıbrıs’ta yaşayan Karadenizlilerin siyasette ve bürokraside hak ettikleri oranda temsil edilemedikleri, eşit yurttaşlık hakları olmasına karşın yatırımlardan ve ekonomiden paylarını alamadıkları, yaşadıkları bölgeler itibari ile su sorunları olması nedeni ile tarım ve hayvancılık yapamadıkları ve bu konuda gittikçe geri gittikleri, iş imkânlarının bulunmadığı, Türkiye tarafından yapılan yardım ve dağıtılan imkânlardan eşit şekilde faydalanamadıkları görüşüne varılmıştır. Devlette ve bürokraside çalışan memur sayısı orantısız, ve buralarda çalışmak imkanı yakalamak zordur. Karadenizlilerin diğer Kıbrıs yurttaşlarına oranla çok daha zor koşullarda bulundukları ve buralara yönelik yatırımlar ve projeler oluşturulması  konusunun gündeme getirilmesi ve sesimizin daha çok duyulması gerektiğinin, bunun içinde gerek  Kıbrıs’ta yaşayanların kendi aralarında dayanışma içinde olmaları, gerekse Türkiye’deki Sivil Toplum Kuruluşları ve ilgililer nezdinde girişimler yapılması gerektiği ortaya çıkmıştır.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun dediği gibi “ Türkiyesiz Kıbrıs, Kıbrıs’sız Türkiye düşünülemez. Kıbrıs’ta Türkiye’nin garantörlüğü olmadan çözüm olmaz, hiçbir Türk askeri ve göç ederek Kıbrıs’a yerleşerek vatandaş  olan hiç kimsenin, bir tek Karadenizlinin bile isteği dışında geri gönderilmemesi  kırmızı çizgimizdir” olgusu hafızalara kazılan özet düşünceydi. KKTC Karadeniz Kültür  Derneği ve Karadeniz Konfederasyonu ( Karkon ) temsilcileri bu gelişmelerden sonra daha fazla birliktelik yapmak konusunda anlaştılar.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —