Girişimler hayat buldu
Etkinlik, kampın organizatörlerinden, fasilitatör Buğra Pamuksüzer’ün açılış konuşmasıyla başladı. Pamuközer: “Başakşehir Living Lab, İnovasyon ve Teknoloji Merkezi, Başakşehir Belediyesi’nin katkılarıyla gerçekleştirdiğimiz girişimcilik kampında, katılımcılar 54 saat çalıştılar. Burada girişimler hayat buldu, tüm girişimciler akıllı şehircilik alanında projeler üretmeye çalıştılar. Hepsine başarılar diliyorum.”dedi.
‘Akıllı şehircilik ve belediye uygulamaları geliştirme ve girişimcilik kampı’ son gün programı 20 yaş altı girişimci öğrencilerin sunumlarıyla devam etti. Genç girişimciler; insan hayatını kolaylaştırmaya, enerji tüketimini azaltmaya, iş gücünü azaltmaya yönelik hazırladıkları çalışmaları teker jüriye ve katılımcılara anlattı.
Program, 3 günlük ‘Akıllı Şehircilik ve Belediye Uygulamaları Geliştirme ve Girişimcilik Kampı’na katılarak projelerini geliştiren 20 yaş üstü katılımcıların sunumlarıyla devam etti. 10 projenin yarıştığı bölümde Jüri, çalışmaları; iş modeli, tasarım ve teknik özellikleri dallarında değerlendirdi. Yarışmada 20 yaş altı girişimcilik alanında ‘Model Devriye’ projesi 1.oldu. 20 yaş üstünde birinciliğini ‘Sorak’ projesi aldı. İkinciliği ‘Yakındur’ projesi alırken üçüncülüğü ‘Scoutbox’ ve ‘Trafik ihbar’ projesi paylaştı. Yarışma sonunda düzenlenen törende dereceye girenlere sertifikaları ve ödülleri verildi. Kampa katılanlara Başakşehir Living Lab bünyesinde gerçekleştirilecek tüm eğitimlere katılma hakkı verildi. Yarışmada dereceye girenlere çeşitli hediyelerin verildiği törende ayrıca ilk üç’e, Başakşehir Living Lab tarafından ‘kuluçka’ desteği sağlanacak. Program, kokteyl ile son buldu.
‘Başakşehir Living Lab girişimciler için ideal bir ortam’
Eskişehir O.S.B kurucusu ve yarışmanın jüri üyelerinden Yılmaz Çakır Living Lab’ı ve kampı değerlendirdi, “Living Lab benzeri çalışmalar var ama hiçbirinin modeli yok. Bu çalışma dünyadaki tüm örnekler yerinde incelendi, en iyi tarafları alınarak geliştirildi. Akabinde de böylesine güzel projelerin kampların hayata geçirilmesinde burası ideal bir mekan oldu. Bu kısa sürede bu kadar güzel projeler üretmeleri çok müthiş. Bu girişimlerin kısa sürede sayılarının artması için Living Lab gibi ortamlar gerekiyor.”dedi.
‘Yerel beyin göçünü buraya Başakşehir’e çekecek bir proje’
‘Akıllı şehircilik ve belediye uygulamaları geliştirme ve girişimcilik kampı’nda geliştirdikleri ‘Sorak’ projesi ile birinciliği kazanan Emre Budur ve Kaan Seyitoğulları düşüncelerini aktardı.
Emre Budur: “Kamp Başakşehir için çok uygun bir çalışma olmuş. Başakşehir’i cazibe merkezi haline getirecek bir mekan burası. Devlet genç girişimcilere maddi destek sunsa da yer sunamıyordu. Başakşehir’de girişimcilere yer tahsis edilmesi çok hoşuma gitti. Aklımdaki fikirleri burada hayata geçirmiş oldum. Yerel beyin göçünü buraya Başakşehir’e çekecek bir proje.”dedi.
Kaan Seyitoğulları: “Sorak projemizle; vatandaşın sorunlarını ve isteklerini en kısa yoldan yetkili kişi ve kurumlara duyurabilmesini sağlayan sağlamayı amaçladık. Eleme ve puanlama sistemiyle yönetici ve kişilerin gerçekten önemli olan sorunu cevaplandırabilmesine imkan veren bir çalışma oldu.”