T.C. Haliç Üniversitesi Fen - Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü Prof. Dr. Arşaluys Kayır, Soma’da yaşanan elim olaydan sonra psikologların travmalara karşı nasıl davranması gerektiğini anlattı. Travmaların 3 ila 6 ay sonra ortaya çıkacağını belirten Prof. Dr. Arşaluys Kayır, psikologların travmalara karşı o dönemde hazırlıklı olması gerektiğini dile getirdi. Prof. Dr. Arşaluys Kayır aşk, sevgi, ayrılık ve yas kavramlarını da ele aldı.
Uzman Psikolog Neylan Özdemir ise krizlerin psikolojik boyutuna değinirken psikolojik ilkyardımın önemini vurguladı ve 17 Ağustos depremindeki deneyimlerinden yol çıkarak Soma’da yaşanan elim olayda orada yaşayanların psikologlardan “yakınlık” isteyeceğini belirtti.
T.C. Haliç Üniversitesi Psikoloji Bölümü Prof. Dr. Özkan Pektaş “Travma Sonrası Stres Bozukluğu” nun nedenlerinden ve tedavi süreçlerinden bahsetti. Özkan: “Akut, savaş, tecavüz, aile içi şiddet travmayı tetikleyen en önemli olaylardır. Belirtileri arasında ise uykusuzluk, ani duygu değişimi, aşırı stres ve geleceğe dair plan yapamama en başta yer alır. Travma sonrasında ise bireyler acılarıyla tek başlarına baş edemeyeceklerini düşünürler. Bunun sonucu olarak da madde ya da alkol bağımlılığına yönelebilirler ki günümüzde bu oran oldukça fazladır. Bu konuda bireylerin bir uzmandan muhakkak yardım istemesi gerekir. Uzmanlar ise tedavi sürecinde travmanın etkilerini çok iyi tanımalı ve hastanın tedaviyi kabul etmesini sağlamalıdır. Gerekiyorsa ilaç ile tedavi desteklenmelidir” dedi.
T.C. Haliç Üniversitesi Hakkında
T.C. Haliç Üniversitesi, Bizim Lösemili Çocuklar Vakfı tarafından kurulan bir vakıf üniversitesidir. Bünyesinde Rektörlüğe bağlı olarak, Fen-Edebiyat Fakültesi, Tıp Fakültesi, Mühendislik Fakültesi, İşletme Fakültesi, Hemşirelik Yüksekokulu, Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu, Sağlık Bilimleri Enstitüsü ve Konservatuar bulunan T.C. Haliç Üniversitesi, 23 Kasım 1998 tarihinde eğitim ve öğretime başlamıştır. Daha sonraki yıllarda hızla büyüyerek Fen Bilimleri Enstitüsü ve Sosyal Bilimler Enstitüsü, Güzel Sanatlar Fakültesi, Mimarlık Fakültesi, Sağlık Bilimleri Yüksek okulu ve son olarak Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu bölümlerini bünyesine dahil etmiştir. T.C. Haliç Üniversitesi lisans ve lisansüstü olmak üzere sekiz bini aşkın öğrencisi ile eğitim-öğretim faaliyetine devam etmektedir.