Tarih: 24.05.2014 11:39

Gençler Diyabeti Posterlerle Anlattı

Facebook Twitter Linked-in

 24 Mayıs 2014, Eskişehir - Maltepe Üniversitesi ve Anadolu Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencileri,Türkiye’de diyabet konusunda farkındalığı artırmak amacıyla  bir sosyal sorumluluk projesini hayata geçirdi. Diyabetten korunma yollarını ve tedavinin önemini anlatan yaklaşık 60 posterden oluşan “Biz Yanınızdayız” adlı proje,  23 Mayıs – 30 Mayıs tarihleri arasında Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi’nde sergilenecek.

Üniversite öğrencilerinin diyabete bakış açılarını yaratıcılıkları ile birleştirerek topluma ‘Biz Yanınızdayız’ mesajı verdikleri projeye,  Maltepe Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi’nin yanısıra Türkiye Diyabet Vakfı, Türk Diyabet Cemiyeti, Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği, Çocuk Endokrinolojisi ve Diyabet Derneği, Diyabet Hemşireleri Derneği, Diyabet Diyetisyenleri Derneği, Diyabetle Yaşam Derneği ve Lilly İlaç  destek oldu.

Eskişehir Anadolu Üniversitesi kampüsünde düzenlenen açılış töreninde, projede emeği geçen öğrencilere teşekkür belgelerini sunan Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nezih Orhon projeyi, toplumda diyabet farkındalık düzeyi en düşük kesim olan gençlerin attığı önemli bir adım olarak değerlendirdi. Projeyi gönüllü katılımlarıyla başlatan Maltepe Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencilerine teşekkür eden Orhon, diyabetin etkin tedavisi için farkındalığı artırmak amacıyla başlatılan ve Anadolu Üniversitesi İletişim Fakültesi’nin de katılımyla hızla genişleyen bu proje aracılığıyla hastalıkla mücadele konusunda daha geniş kesimlere ulaşmayı hedeflediklerini vurguladı. Orhon,  “Sergide verilmek istenen mesajların, gençlerin enerjisi ve yaratıcılığı sayesinde etkili bir iletişim aracı olacağına inanıyoruz” diye konuştu.

Lilly’nin diyabet alanındaki çalışmalara 90 yıl önce ilk insülini tıbbın hizmetine sunarak başladığını ve o tarihten bu yana hastalığın etkin tedavisi için çalıştıklarını belirten Lilly İlaç Kurumsal İlişkiler Direktörü Nurgün Örgen Özelçi de  “Diyabetle mücadele, diyabet alanında çalışan tüm tarafların desteği ve uzun soluklu katkılarıyla başarı sağlanabilecek bir konudur. ‘Biz Yanınızdayız’ projesine diyabetle ilgili çalışan hemen hemen tüm sivil toplum örgütlerinin destek olması bu nedenle son derece önemlidir ve çok değerli bir destektir. Bu projeyle hastalık yönetiminin önemini bir kez daha vurgulama imkanı bulduğumuz için mutluyuz” diye konuştu.

 Türkiye’de nüfusun %63’ü diyabetin farkında değil

Hızlı sosyal ve kültürel değişimler, nüfusun yaşlanması, kentleşme oranındaki artış, fiziksel aktivitelerde azalma, sağlıksız yaşam tarzı ve davranış biçimleri gibi nedenlerden ortaya çıkan diyabetli hasta sayısı her geçen gün artıyor. Uluslararası Diyabet Federasyonu’nun Kasım 2013 tarihinde açıkladığı verilere göre bugün dünyada 382 milyon diyabetli hasta bulunmaktadır. 25 yılda bu sayının 592 milyonu geçeceği tahmin edilmektdir. Bugün 382 milyon diyabetlinin büyük çoğunluğu 40 ila 59 yaşları arasındadır ve % 80’i, düşük ve orta gelirli ülkelerde yaşamaktadır.[1]

2010 yılında açıklanan “Türkiye Diyabet Epidemiyolojisi Çalışması II” (TURDEP II) sonuçlarına göre Türk erişkin toplumunda 90’ların sonunda yüzde 7.2 olan diyabet görülme sıklığının yüzde 13.7’ye yükseldiği gözlenmiştir. Çalışmada  ayrıca yedi milyon kişinin diyabet ve komplikasyonlarından etkilendiği  ancak sadece 4.3 milyon kişinin tanı aldığı açıklanmıştır.[2]

Dünya Sağlık Örgütü’nün verileri Türkiye’de diyabetin artış hızının dünya ve Avrupa genelinin üzerinde olduğunu ortaya koymaktadır. Diyabet ülkemizde en sık rastlanan ilk beş hastalık arasında yer alırken her üç diyabetliden biri hastalığının farkında değildir. Türkiye Diyabet Vakfı’nın Kasım 2013 yılında açıkladığı Diyabet Farkındalık Araştırması (DİFA) Türkiye’de nüfusun yüzde 63’ünün diyabetin farkında olmadığını göstermiştir. Araştırma sonuçlarına göre nüfusun yüzde 65’i de diyabete neden olan faktörler konusunda yanlış bilgiye sahiptir. [3]

“Biz Yanınızdayız” Diyabet Posterleri Sergisi

Maltepe Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencilerinin gönüllü katılımıyla ilk kez 30 Kasım 2013 tarihinde “10 Şeker Yönetmen Aranıyor” Diyabet Kısa Film Yarışması’nın Gala Gecesi için hazırlanan ve diyabet konusunda farkındalığı artırmayı hedefleyen poster çalışması, Anadolu Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencilerinin de gönüllü desteğiyle genişleyerek diyabet konulu 60 posterlik büyük bir projeye dönüştü. Sağlıklı beslenme, diyabetin komplikasyonları ve hastalığa ilişkin çeşitli mesajların paylaşıldığı posterler, 2014 yılı boyunca farklı kongrelerde ve halka açık platformlarda sergilenecek. Projenin danışmanlığını Anadolu Üniversitesi’nden Doç.Dr.Sibel Onursoy, Doç.Dr.Ayhan Yılmaz, Öğr. Grv. Erdem Çetintaş; Maltepe Üniversitesi’nden ise Doç. Dr Osman Ürper ve Öğr.Grv. Adem Yücel yürüttü.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —