Tarih: 02.07.2014 11:08

Yazın böbreklere dikkat

Facebook Twitter Linked-in

 Tuğlalar, yaptığı yazılı açıklamada, yaz aylarında böbrek sağlığının öneminin daha da arttığını belirterek, son yıllarda şekerli, tuzlu ve hayvansal gıdaların tüketimine paralel böbrek taşı vakalarının da arttığını kaydetti.


BÖBREK TAŞINA YOL AÇAN EN BÜYÜK SEBEP SUSUZLUKTUR

Yazın bol şekerli limonata içmek yerine, limon dilimli su içmenin doğru bir seçenek olacağını aktaran Tuğlalar, 'Ayrıca böbrek taşına yol açan en büyük sebep susuzluktur. Yazın daha çok terliyoruz ve yeterince su içmezsek vücut sıvılarındaki kalsiyum miktarının artması dolayısıyla böbrek taşları da artıyor' bilgisini verdi. Tuğlular, günde en az 2-2,5 litre ya da 8 su bardağı su tüketilmesi önerisinde bulunarak, içindeki oksalat maddesinin böbrek taşı riskini arttırdığı için fazla çay tüketilmemesi uyarısında bulundu. Doğal gıdalardaki kalsiyumun böbrek taşı oluşumunu azalttığını aktaran Prof. Dr. Tuğlular, ilaç olarak alınan kalsiyumun ise böbrek taşına neden olduğunu dikkati çekti. Serhan Tuğlalar, son 10 yılda yüzde 30 artış gösteren böbrek taşı vakalarının, en çok ağustosta görüldüğünü bildirdi.

EGZERSİZ ÖNCESİ BOL SU TÜKETİLMELİDİR
Su dışında karpuz gibi bol su içeren meyve ve sebze tüketilmesini, susuzluk hissedilmese de egzersiz öncesi su içilmesini öneren Tuğlalar, idrar söktürücü ilaç kullanımında, kontrol altında olmayan şeker hastalığında ve altta yatan böbrek hastalığı olanlarda su tüketiminin önemine işaret etti.

Serhan Tuğlular, yoğurtlu ıspanak, sütlü çay gibi gıdaların da gönül rahatlığıyla tüketilebileceğini belirtti. Yaz aylarında böbrek yetmezliği olanların, diyaliz ve ileri kalp yetmezliği hastalarının fazla sıvı tüketiminden uzak durmalarını isteyen Tuğlular, 'Bu kişilerin böbrekleri artık zaten yeterli idrar üretemediğinden, aldıkları fazla sıvı vücutta birikerek solunum yetmezliğine sebep olabilir ve vücutlarında şişlik meydana gelir. Bu sebeple bu kimselerin tam tersine günde 1 litreden fazla su tüketmemelerini tavsiye ediyorum' ifadelerini kullandı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —