GÜNCEL 4.07.2014 17:13:00 362 0

Hz. Davut'un Kabri

İstanbul Aydın Üniversitesi Türkiye Araştırmaları Merkezi'nin gerçekleştirdiği ve yurtdışı saha çalışmalarının dördüncüsü olan ve daha önce Paris, Brüksel, Londra ve Lefkoşa'da gerçekleşen Siyaset Akademisi'nin devamı 'Ortadoğ

Hz. Davut
 Farklı dinlerin ve medeniyetlerin ortak mekânı olması dolayısı ile yüzyıllarca paylaşılamayan şehir pozisyonunda olan Kudüs; üzerindeki tarihi etkiler, Yahudiliğin ve Hristiyanlığın detayları, Avrupa ülkeleri, İsrail ve Osmanlı'nın bölgedeki siyasi rolleriN irdelenerek bugünkü durumunun daha iyi anlaşılmasını amaçlayan akademide, şehre hükmeden pek çok devletin de yönetim anlayışları incelendi.

Sanat tarihçisi Talha Uğurluel ve İstanbul Aydın Üniversitesi Türkiye Araştırmaları Merkezi Başkanı Sosyolog Zeynep Banu Dalaman rehberliğinde gerçekleşen geziye katılan öğrenciler dinler tarihi, din siyaset ilişkisi üzerine yoğunlaştılar. Programda Kudüs'ten Halil'e, Beytüllahim'den Eriha'ya paylaşılamayan bir bölgenin tüm özellikleri masaya yatırıldı.

Gök İle Yerin Birleştiği Yer: Mescid-İ Aksa
Tarihin her döneminden etkileri üstünde taşıyan, Hz.İbrahim'den Hz.Musa'ya, Hz.İsa'dan, Hz.Muhammed'e Peygamberlerin ve dinlerin izleri ile dolu olan ve Ortadoğu siyaseti için de kritik bir nokta olan Kudüs'te Siyaset Akademisi öğrencilerinin ilk durağı Mescid-i Aksa idi. 1970'lerde Ankara'da eğitim almış bir uzman olan Mescid-i Aksa İmar Müdürü Muhammed Bey Güzel Türkçesiyle öğrencilere gerek tarihi gerekse politik gündem üzerine detaylı bir brifing verdi ve 'Siz Türkler gideli beri buralar mahzun. Buraların derbederliğini yine ancak siz çözebilirsiniz.' diyerek Türklerin ve Osmanlıların tarihi izlerini hala taşıdıklarının altını çizdi.

Osmanlı'nın Birleştiricilik Özelliğinin İzleri
Davut Peygamber Krallığından, Babil Devleti'ne, Romalılardan, Herod Krallığına, Hz.Ömer'den Emeviler'e Eyyübilerden Memlüklülere ve Osmanlılara kadar 3000 yıllık bir geçmişe sahip ve şehre hükmeden pek çok uygarlığın etkilerinin gözlendiği Kudüs'te göze çarpan en önemli detaylardan biri Gayrimüslimlerin girdiği kapılarda ''La ilahe illallah İbrahim Halilullah' kitabesinin bulunmasıydı. Peygamberimiz Hz. Muhammed yerine Hz. İbrahim'i bu kitabelerde kullanması Osmanlı'nın birleştiricilik, ötekileştirmeme ve hoşgörü özelliğini yansıtan en önemli ibarelerden biri olarak dikkat çekti.

Haseki Hürrem Sultan Külliyesi
Siyaset Akademisi öğrencilerinin en dikkat çektikleri noktalardan biri de Özellikle Osmanlı hükümranlığı döneminde İslami eserlerin de sayısının arttığı ve yine Osmanlı Hanedanlığı tarihinde önemli bir konuma sahip olan Hürrem Sultan Külliyesi'nin dünden bugüne etkisini hiç yitirmeden eski Kudüs'te tüm görkemiyle hala yetim çocukları yetiştirmek için kullanılıyor olmasıydı.

Aglama Duvarı: Hz. Süleyman Mabedi Ağıdı
Siyaset Akademisi öğrencilerinin bir başka durağı ise yine Kudüs deyince akla ilk gelen sembollerden biri olan ve Yahudilerin, Süleyman Aleyhisselamın Kudüs'te yaptırdığı Beyt-ül-Makdis (Mescid-i Aksa)ten kaldığına inandıkları vekutsal kabul ettikleri Ağlama Duvarı idi. Duvarda matemlerini yaşayan Yahudi aileler dileklerini yazıp duvara koyuyorlar.

Yine burada dikkatleri çeken bir detay daha öğrencilerin gözünden kaçmadı. Yaşı 24 yaş altı her Yahudi gencinin dünyanın neresinde olursa olsun masrafları İsrail devleti tarafından karşılanmak suretiyle kampa alınmalarının ardından başlarında bulunan dini bütün zülüflü bir ağabey tarafından Yahudiliğin tüm inceliklerinin anlatılması ve bu gençlerin kampı tamamladıktan sona ülkelerine geri dönüyor olmaları oldukça ilgi çekici bir detay olarak akıllarda kaldı.

El -Halil Şehri Ulucami: Yarısı Sinegog
Sanat, tarih, din ve medeniyetlerin etkilerinin buram buram hissedildiği Kudüs'te yoğun geçen programda önemli ziyaret noktalarından biri Kudüs'ten sonra ki en kutsal şehirlerden biri olarak bilinen El Halil şehrinin en önemli camilerinden Ulucami idi.

Yahudilerce ele geçirilerek yarısı sinegoga çevrilmiş durumda olan ve içinde Hz. İbrahim'in türbesi de bulunan, Hz. İbrahim'in türbesini koruyan ve zaman zaman gerginliklerin da yaşandığı Ulucamii güvenlikten geçerek girilebiliyor. Camii ve sinegog tarafından pencerelere birbirlerine ateş edemesinler diye araya kurşungeçirmez cam konulmuş olması öğrencilerin oldukça dikkatini çeken bir anekdot olarak yerini aldı.


Hz. Davut'un Kabri
Mescid-i Aksa'nın güney batısında, kendi adıyla anılan Davut şehrindeki, Sion  tepesinin üzerinde bulunan ve aynı zamanda Yahudilerce Davut Şehri ve etki alanı olarak tanımlanan Hz. Davut'un Kabri Siyaset Akademisi katılımcılarını en çok etkileyen ziyaret noktalarından biriydi. Memlûklu'lardan kalan kitabeleri ise Osmanlı olan bu yapının üst tarafı aynı zamanda Hz. İsa'nın son akşam yemeğini yediğine inanılan yer olarak biliniyor.

Siyaset Akademisi Ortadoğu, dünyanın en eski yerleşim birimlerinden bir olarak Kudüs merkezli tüm Batı Şeria'yı keşfetme imkânını öğrencilerimize verdi. Bir çatışma bölgesinde yaşamanın hem toprakları işgal edildiğini düşünen Filistinliler, hem de bu toprakların asıl sahipleri olduklarını inanan Yahudiler açısından da ne kadar zor olduğu tüm gezi boyunca hissedildi.  İsrail devleti kurulduğunda bu topraklara göçmüş ve İstanbul hasreti yüzünden okunan bir Türk Yahudi'nin sözleri aslında durumu özetliyor 'Farklı dinler ve farklı kültürlerin bir arada yaşaması için gereken hoşgörünün bu topraklarda yeniden inşa edilmesi gerekir. Yoksa bizler ne kontrol noktasında elinde silahla nöbet tutan 17 yaşında bir İsrail genç kızını görmekten, ne de intikam hırsıyla işsiz sokaklarda dolaşan Filistin gencini görmekten mutluyuz' 

Anahtar Kelimeler:

12 Vali Müfettişlik Görevine Getirildi

Beslenme Saati Uygulamasında Dördüncü Dönem Başladı

EKREM PAMUK'TAN TEPKİ

Turhan Çömez'den Çarpıcı Açıklamalar

MHP’DEN YENİ YEMİN POLEMİKLERİNE YANIT…

Damat'tan Balcıoğlu'nun İddialarına Yanıt

Bakan Güler'den Kazakistan'a Ziyaret

Törene Üst Düzey Katılım

Rektör Prof. Dr. Altun’dan 30 Ağustos Zafer Bayramı mesajı

Güzide Gençlik Merkezi'nde Yeni Dönem Başladı

Girişim Sermayesi Yatırım Fonu Onaylandı

Pakistan Büyükelçiliği Ankara'da Mango Tadımı Etkinliği Düzenledi

Bağcılar’da Bağ Bozumu Zamanı

Saniye Caran’a iade-i ziyaret

Yeniden Refahlı Milletvekili Bekin'den 'ekümenik' Eleştiri!


Balıkçı Kenan’ın Öncülüğünde Deniz Canlıları Müzesi 52. Yılını Kutladı

Türkiye’nin Cilt Sağlığına Acil Doktor İhtiyacı Var

185 MİLYAR LİRA EKONOMİYE GERİ KAZANDIRILDI

İtfaiye Haftası Coşkuyla Kutlandı

Gençlere Eğitim Destek Paketi

Erdoğan'dan Küresel İnovasyon Göstergeleri Raporu'na Destek Mesajı

Emrah, özel uçakla dünya turuna çıkıyor!

9 Akademisyen, Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları Listesinde

Turizmin varış noktası: “Müze” 

İklim Değişikliği ve Enerji Yönetimi Hamlesi

Türkiye Bilişim Ödülleri Ankara’da Sahiplerini Buldu

Bu Festivalde Herkes Aradığını Bulacak

Ahilik Haftası’nda Coşkulu Katılım: Başkan Çalık, Esnaflara Ödüllerini Takdim Etti

Küpeli'den Dağ'a Hayırlı Olsun Ziyareti

Halkın Sesine Kulak Verdi! Şantiye Projesinden Geri Adım Attı

TYBB’den Vali Yunus Sezer’e Ziyaret

Gıda sektöründe 250’yi aşkın alıcı Bursalı firmalarla buluştu

Artar; Kalıcı ve Uzun Soluklu Projeler Yapacağız...

Ahilik Kültürüne Davet...

Kel Aliço Pehlivan Güreşleri Ağası Oğuz Erdinç oldu

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.