Tarih: 01.01.0001 00:00 807

Enflasyondan kötü haber!

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, memura bu yıl enflasyon farkı verilmeyeceğini açıkladı. Şimşek, bunun toplu sözleşme şartlarından kaynaklandığını belirtti. Enflasyon farksız memur zamları nedeniyle bütçeye ilave 4 milyar lira yük geld

Enflasyondan kötü haber!

Bu yıl ilk kez enflasyon farkı alamayan memur ve memur emeklilerine Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’ten müjde çıkmadı. Bakan Şimşek, enflasyon farkı uygulanmayacağı kararının Memur-Sen’le imzalanan toplu sözleşmede alındığını belirtirken, bu yıl memura yapılan zamlar nedeniyle bütçeye ilave 4 milyar lira yük geldiğini söyledi.

Bütçe giderleri 13,8 arttı

Maliye Bakanı Şimşek, “Makro Ekonomik Gelişmeler ve Ocak-Haziran 2014 Dönemi Merkezi Yönetim Bütçe Uygulama Sonuçları”nı basın toplantısında açıkladı. Şimşek, bu yılın ilk 6 ayında bütçe gelirlerinin geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10,2, bütçe giderlerinin yüzde 13,8 arttığını, geçen yıl 3,1 milyar lira fazla veren bütçenin bu yılın ilk yarısını 3,4 milyar lira açıkla kapattığını söyledi.

Maaşı düşük olanlar dikkat

Gazetecilerin sorularını cevaplayan Bakan Şimşek, memura enflasyon farkı verilmemesinin bütçeye ne kadar katkı sağladığına ilişkin soruya, “Memurumuza toplu sözleşme kapsamında yılbaşında gereken zam yapıldı. Orta Vadeli Plan’a (OVP) oranla toplu sözleşmede ortaya çıkan sonuç bize ilave 4 milyar liralık yük getirdi” cevabını verdi.

Zammın kamu maliyesine net bazda yansımasının memur lehine olduğunu iddia eden Şimşek, “Enflasyonun çok çok üzerinde artış alan memurlarımız oldu. Tabii ki üst düzey memurlara enflasyonun altında bir artış söz konusu. Sendikalarımız maaşı düşük olanlara daha yüksek bir artışı öngören bir düzenlemeyi masaya getirdiler, bu kabul gördü. Geniş kesimlere daha iyi imkanlar getirildi. Maaşı yüksek olan kesimlere enflasyon kadar bir artış söz konusu değil” dedi.

Mali disiplinden taviz yok

Bakan Şimşek seçimler, 17 Aralık süreci, parasal sıkılaştırma ve jeopolitik gerginliklere rağmen, şu an bütçe için herhangi bir ek tedbir öngörmediklerini söyledi. Bütçe hedeflerine paralel çerçevede ilerlediklerini ifade eden Şimşek, yılın ikinci yarısında da mali disipline taviz vermeden devam edeceklerini söyledi.

Büyüme Irak’a bağlı

Şimşek bir soru üzerine ekonomi yönetimi olarak zorunlu bireysel emeklilikle ilgili bir çalışmaları olmadığını belirtirken, Irak kaynaklı jeopolitik gerginliklerin Türkiye’nin büyüme görünümü üzerinde aşağı yönlü bir baskı unsuru oluşturduğunu, Irak ile ilgili uç risklerin gerçekleşmemesi halinde yüzde 4’lük büyüme hedefinin tutacağını belirtti.


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.