Tüketiciler Derneği (TÜDER) Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu, bankaların, 'Deli Dumrul vergileri' şeklinde nitelendirilecek ölçüde 60'ın üzerinde kalemde tüketicilerden kesinti yapmayı sürdürdüğünü iddia etti.
Ağaoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yeni Tüketici Kanununun yürürlüğe girmesi ve bankaların tüketicilerden alabileceği ücretlerle ilgili sınırlamalar getirilmesine rağmen bazılarının halen hukuk dışı işlemlere devam ettiğini savundu.
Kimi bankaların, Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanununa sığınarak haksız kazanç elde ettiğini öne süren Ağaoğlu, belirlenen faizler dışında tüketicilerden herhangi bir isim altında ücret tahsil edilmesinin, Tüketici Kanununun ihlali olduğunu anlattı.
Bankalara halen bir tüketicinin en basit bir işlem için bile borçlandırıldığını vurgulayan Ağaoğlu, şöyle devam etti: 'Bankalar, 'Deli Dumrul vergileri' şeklinde nitelendirilecek ölçüde 60'ın üzerinde kalemde tüketiciden kesinti yapmayı sürdürüyor. Hesap cüzdanı yazdırma, borç kapatma, ATM kullanımı, hesap dökümü, e-posta, hesap açma ve kapatma gibi akla hayale gelmeyecek kalemlerde tüketiciler para ödüyor.
Kredi taksidini erken ödeyenden, kredi faiz indirimi yaptırandan, ödeme planı değişikliğine gidenlerden ücret alınıyor. Kart yenileme, sözün ihlali, sanal kart, hesap özeti, arşiv araştırması, dekont, kiralık kasa ziyareti, hesap yıllık bakımı, şifre gönderimi, 'Borcu yoktur' yazısı, rehin kaldırma, işlemsizlik, kredi kapatma gibi birçok kesinti yapılıyor. Tüketiciler, bunların önemli bölümünden haberdar bile değil.'
'Başka bankaların ATM'sini kullanmadan önce iki kere düşünün'
Ağaoğlu, nakit çekme avans ücretlerinde bile bazı bankaların değişikliğe gittiğini belirtti. Yurt içi diğer banka ATM'lerinden para çekildiğinde yüzde 3,5 ve 10 lira kesinti yapıldığı bilgisini veren Ağaoğlu, 'Başka bankaya ait ATM'den para çekme durumlarında alınan faiz oranı yüzde 50'yi geçebiliyor. Şöyle ki asker genç, hafta sonu iznine çıktı ve acilen 20 liraya ihtiyacı var. Başka bankanın ATM'sinden 20 lira çekiyor, hesabından 10,7 lira kesiliyor. Burada faiz, yüzde 50'yi geçiyor. Bu yüzden başka bankaların ATM'sini kullanmadan önce iki kere düşünmek gerekiyor' dedi.
Aydın Ağaoğlu, Yargıtay kararlarına göre, bankaların, çalıştırdığı personel, harcadığı kağıt ve kullandığı cihazların parasını göz önünde bulundurup faiz belirlediğini ileri sürdü. Yargıtayın, bankaların ayrıca ücret talep etmesi ve kesinti yapmasının kanuni olmadığına yönelik kararlar verdiğine işaret eden Ağaoğlu, 'Son yıllarda bankaların faiz dışı gelirlerinde önemli artışlar var. Her bir kalemde milyonlarca tüketiciden yapılan kesinti, bankalara haksız kazanç olarak yansıyor' diye konuştu. Tüketicilere, hesap ekstrelerinin altındaki bilgi notlarını okumalarını öneren Ağaoğlu, bunlarda hangi kalemlerde kesinti yapılacağına yönelik bilgilere yer verildiğini sözlerine ekledi.