Tarih: 06.08.2014 10:53

Bebeği Olanlara Önemli Uyarılar!

Facebook Twitter Linked-in

 Anne sütü bebek için gereken besinleri doğru miktarda barındıran yegane hediye. Anne sütü ile beslenen çocuklarda başta enfeksiyon hastalıkları olmak üzere birçok hastalığın ve alerjilerin görülme sıklığının azaldığını söyleyen Anadolu Sağlık Merkezi’nden Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ela Tahmaz anne sütünün beyin ve zeka gelişimini de olumlu etkilediğini anlattı.  Anne sütü ile beslenmenin hem bebek hem de anne için bir öğrenme süreci olduğuna değinen ve “kolostrum” adı da verilen erken sütün önemini anlatan Dr. Tahmaz,  bu sütün göğüslerde zaten mevcut olduğunu belirterek bebeğin bu sütü doğumdan hemen sonra almaya başlayacağını söyledi. Dr. Tahmaz, kolostrumun bebeği birçok hastalıktan koruyacağını sözlerine ekledi. 

Bebeği en az 2-3 saatte bir veya günde 8-12 kez olmak üzere emzirmenin gerekli olduğuna dikkat çeken Dr. Tahmaz, bebeğin emmek istemediği durumlar olursa 1 saat sonra tekrar denenmesini tavisye etti. “Özellikle ilk haftalarda bebeğin 5 saatten daha uzun süre emmeden uyumasına izin vermeyin” diyen Dr. Tahmaz, bebeği uyandırmak için şu önerilerde bulundu:

·  Bebeği teninizle temasa geçirin

·  Yüzünü nemli bir havluyla silin

·  Bezini değiştirip, üzerini soyun

·  Bebeğin  sırtını, karnını, ayaklarını nazikçe sıvazlayın

 

Emzirme sıklığına dikkat

Anne sütünün çabuk sindirildiğini belirten Dr. Tahmaz,  “Bebek 2 günlük olduğunda günde yaklaşık 8-10 kez emer bu da her 2-3 saate karşılık gelir. Bebeğinizi her emmek istediğinde emzirin. Açlıklarını ağızlarıyla aranarak ve hareketlerini artırarak gösterirler. Ağlama genelde en son belirtidir” dedi.  Bebeğin 1-2 emme hareketinden sonra yutkunuyorsa süt aldığının anlaşılabileceğini söyleyen Dr. Tahmaz,  “Emmesini bitirene ve uyuyana kadar göğsünüzde kalabilir. 5-7 günlükten itibaren bir göğüste 20 dakika kalırlar. Yutması bitene kadar aynı göğüste kalmasını sağlayın, daha sonra gazını çıkartın ve diğer göğüse geçirin” şeklinde konuştu.

 

Sütünüzün yeterli olduğunu nasıl anlayacaksınız?

·  Bebeğiniz günde 6-8 kez bezini ıslatıyorsa,

·  Günde 2 veya daha fazla hardal sarısı cıvık ve pürtüklü kaka yapıyorsa,

·  Emdikten ve gazını çıkardıktan sonra sakinleşip uyuyorsa,

·  Aktifse ve sesli ağlıyorsa yeterince anne sütü alıyor demektir. 

 

Göğüste biriken süt sorun olmasın

Doğumdan sonraki 2’nci ve 3’üncü günde göğüslerdeki doluluk ve sütün artacağını söyleyen Dr. Tahmaz, göğüslerde aşırı gerginlik ve ağrı hissedilebileceğini belirterek bu durumda yapılması gerekenleri sıraladı:

·  Bebeğin göğüsünüzün ucunu koyu renk kısmıyla beraber ağzının içine alıp almadığını kontrol edin. Sadece meme ucunu alıyorsa göğsü tam boşaltamayabilir.

·  Bebeğinizi her 1-3 saate bir sık aralıklarla besleyin.

·  Bebek emmekte zorlanıyorsa emzirmeden önce anne sütü sağılarak göğüsler bir miktar boşaltılabilir, böylece göğüs ucu da daha çok belirginleşir.

·  Emzirmeden önce ağrılı göğsün üzerine ılık kompres, emzirdikten sonra hâlâ dolgunluk ve ağrı varsa soğuk kompres uygulayın.

·  Bebeğinizi sakin ve stressiz bir ortamda emzirin, rahatlamak için müzik dinlemeyi deneyin. Emzirme aralarını dinlenmeye ayırın.

 

Anne sütünü derin dondurucunun en soğuk yerine koyun

Her damlası hazine değerinde olan anne sütünün bebeğe yararlı olabilmesi için  uygun koşullar altında saklanması gerekir. Bütün emziren annelerin, özellikle de çalışanların süt sağmayı öğrenmelerinin gerekliliğine değinen Dr. Tahmaz, bu işlem süt oluşumunun sürekliliğine katkı sağlayacaktır” dedi. Sağılmış anne sütünü saklamak için temiz bir kap veya süt saklama poşetini öneren Dr. Tahmaz şu açıklamayı yaptı: “Donarken süt genişleyebileceğinden, tepeleme doldurmayın. Tüm torbalara mutlaka tarih ve miktar yazın. Sütü derin dondurucunun kapağına değil, en soğuk noktasına koyun.

 

Mucizeyi doğru saklama koşulları

Odanın serin bir yerinde 4-6 saat

Buzdolabının rafında 72 saat (3 gün)

Buzdolabının buzluğunda 2 hafta-2 ay arası

Derin dondurucuda 6 ay

 

Dondurulmuş anne sütü nasıl eritilir?

Saklanan anne sütünü kullanırken ocak veya mikrodalga fırına koymanın sütün proteinini bozacağını ve bebeğinizin ağzını yakabileceğini söyleyen Dr. Tahmaz, “Süt poşetini bir kaba koyduğunuz ılık suyun içine ağzı dışarıda kalacak şekilde batırarak çözülmesini sağlayın (ben-mari usulü) ve salladıktan sonra sıcaklığını kontrol ederek bebeğinize verin” dedi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —