Tarih: 15.08.2014 12:24

Türkiye Dünyada 2. Sırada..!

Facebook Twitter Linked-in

Türkiye arı kolonisi varlığı ve toplam bal üretimi bakımından arıcılık ülkeleri arasında dünyanın önde gelen ülkeleri arasında yerini alıyor. Özellikle üretilen balların çeşitliliği dikkat çekiyor. Narenciye, pamuk, ayçiçek, kekik, keçiboynuzu, sandal, çam, kestane, ıhlamur ürettiğimiz bal çeşitlerinden sadece birkaçı. Türkiye’de yıllık 80 bin ton bal üretilirken bu rakamın 50 bin tonu satışa dönüyor.

Türkiye’deki bal üretimine ilişkin Anavarza Bal Genel Müdürü Can Sezen “Dünyada bal üretiminde Çin’den sonra ikinci sırada yer alıyoruz. Türkiye’de toplam bal ve arı ürünleri pazarı yaklaşık 500 milyon TL’lik hacme sahip olmasıyla dikkat çekiyor. Ambalajlı-markalı bal pazarı bu rakamın 300 milyon TL’sini oluşturmakta. Türkiye’de 6 buçuk milyonun üzerinde kovan ve 80 bin civarında kayıtlı arıcı bulunurken, verimsizlik ve yüksek maliyet arıcılığın birincil sorunları olarak karşımıza çıkıyor. Anavarza Bal olarak, 2013 yılını 2 bin tonluk üretimle tamamladık. 2014 hedefimiz ise 40 milyon TL ciro ve 2 bin 500 ton üretim gerçekleştirmek.”  dedi.

 

Kişi Başına 1 Kilo 100 Gram Bal

Bal toplum olarak tüketmeyi sevdiğimiz ve sofralarımızda bulundurduğumuz yiyeceklerin başında geliyor. Türkiye’de bal tüketim profiline baktığımızda çeşit olarak en çok çiçek balı tüketildiğini görmekteyiz. Anavarza Bal Genel Müdürü Can Sezen “Türkiye'de kişi başı yıllık bal tüketimi 1 kilo 100 gramken, Avrupa ülkelerinde ise bu rakam 800- 900 gram civarında. Bizde 35 yaş ve üstü kişiler daha fazla bal tüketiyor. Kışın bal tüketenlerin oranı yüzde 82,47’ye çıkarken, halkın yüzde 13’ü  bal dışında diğer arı ürünlerini de tüketiyor. Dünyadaki 64 milyon arı sayısından yüzde 8'ine sahibiz. Dünya geneline baktığımızda arıcılığın Türkiye’deki durumunun çok iyi olduğunu söyleyebiliriz.” dedi.

 

Anavarza Bal Hakkında: 1979 yılında Süleyman Sezen'in kurduğu Sezen Gıda Ltd. Şti., 1995 yılında Anavarza Bal markasıyla bal sektörüne giriş yaptı. Adana'nın Kozan ilçesinde kurulan şirket, marka ismini bölgenin sembolü Anavarza Antik Kenti'nden alıyor. 450 m2'lik alana kurulan üretim tesisleri, bugün 10.000 metrekareye ulaştı ve Kozan'da istihdam sağlamaya devam ediyor. Aralıksız yapılan AR-GE çalışmaları, üniversite işbirlikleri Anavarza Bal'ı sektörde yeniliklerin öncüsü bir marka haline getirdi. Amerika'da ve Avrupa'da yıllardır tüketilen Krem Bal'ın Türkiye'de üretilmesi, bu çalışmaların kıymetli sonuçlarından biri. Ve seçkin gıda markalarına verilen “BRC Global Standart - Grand: A” gibi sertifikalar yine titiz çalışmaların bir getirisi. Anavarza Bal; Süleyman Sezen'in açtığı yoldan, yine kendisinin önderliğinde, Can Sezen'in yönetiminde en iyi bildiği işi yapmaya devam ediyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —