Tarih: 01.01.0001 00:00 303

Ev Kazalarına Dikkat!

Önlenebilir nedenlere bağlı olarak gelişen kötü olaylara “kaza” diyoruz. Kazaların yüzde 25’i en güvenli yer saydığımız evlerimizde gerçekleşiyor. Ülkemizde “görünmez kaza” diye bir deyim var. Ancak hiçbir kaza görünmez değ

Ev Kazalarına Dikkat!
Bazı ev kazaları küçük sıyrıklar veya yaralanmalarla atlatılabilen kazalardır; bazıları ise ölüme ve sakatlanmaya neden olacak kadar tehlikelidir. Ev kazalarının en sık görülen türleri ise şöyle;
Yüksekten düşme: Düşme kazaları, iki çeşittir. Aile bireyinin yere düşmesi ve aile bireyinin üzerine bir eşyanın düşmesi.  Yüksekten düşme kazalarını önlemek için, öncelikle pencerelerin ve balkon parmaklığının önünde duran masa, sandalye, koltuk ve sehpa gibi eşyaları kaldırın. Çocuklar, bu eşyaların üzerine çıkarak pencereden, balkondan aşağıya sarkıyor ve dengesini yitirmesi durumunda aşağıya düşebiliyor.
Nesne yutulması ile boğulma:  Yabancı cisimlerin yutulması olayı, özellikle 3 yaşın altındaki bebeklerde sıkça yaşanan ev kazaları arasında yer alır. Çocukların çevresinde ve yetişebileceği yerlerde, onun yutabileceği büyüklükte özellikle yuvarlak cisimlerin bulunmamasına çok dikkat edin.
Suda boğulma: Suda boğulma kazalarını önlemek için dikkat edilmesi gerekenler oldukça basittir. Küçük çocuğunuzu kısa süreliğine bile olsa banyoda tek başına bırakmayın. Evde temizlik yaptığınız sırada, içi su dolu kovaları ve diğer kapları sürekli gözünüzün önünde bulundurun, işi bitenleri hemen kaldırın.
Yanık: Ülkemizde ebeveynlerin ihmali en çok yanık olaylarında görülür. Küçük dikkatsizlikler yüzünden ülkemizde her yıl binlerce çocuk yanık acısı çekmektedir. Yanma şeklindeki ev kazaları ile ilgili genel kural; yanıcı, yakıcı, sıcak nesnelerin, çocukların ulaşabileceği yerlerde olmamasıdır. Ancak dikkatsizlik ve düşüncesizlik yüzünden yalnızca çocuklar değil, büyükler bile bu ev kazalarına uğrayabilmektedir.
Zehirlenme: Ülkemizde meydana gelen zehirlenme şeklindeki ev kazalarının büyük bir bölümü, tedavi amaçlı ilâçların ve temizlik amaçlı kimyasalların yanlışlıkla yenilmesi veya içilmesi ile oluşuyor. Diğer zehirlenme şekli ise son kullanma tarihi geçmiş olan gıdaların kullanılmasından dolayı meydana geliyor. Her evde mutlaka bir ecza dolabı bulunması ve bu dolabın duvarda çocukların ulaşamayacağı bir yüksekliğe sabitlenmesi gibi basit bir önlem, ilâçlarla zehirlenme şeklindeki ev kazaları oranını çok azaltabilir. Ülkemizde sıkça yapılan hatalardan biri de, gazoz ve kola şişesi, su şişesi gibi içecek şişelerinin içine temizleyici kimyasalların koyulmasından kaynaklanır. Bu tür zehirlenmelere karşı alınacak en iyi önlem; temizleyici kimyasal maddelerin farklı renkli kaplarda saklanması; bu kapların içindekilerin içilmesinin kötü olduğunun çocuğa öğretilmesi ve bu kapların, çocuğun ulaşamayacağı yerlerde korunmasıdır.
Gıda zehirlenmesi: Gıda zehirlenmesi, zehirlenme türleri arasında en tehlikeli olanlardan biridir. Yiyecek ve içeceklerin üretim tarihleri ile son kullanma tarihlerinin kontrol edilmesi çok önemlidir. Özellikle yaz mevsiminde daha çok dikkatli olunması gerekir.
Diğer ev kazaları: Evde bulunan çeşitli elektrikli aygıtlar, kesici ve delici âletler, ateşli silâhlar, dönerek çalışan ev âletleri (blender, vantilatör vb) de çok tehlikeli durumların ortaya çıkmasına neden olabilir.

Kaza oluşmadan önce alınması gereken tedbirler

-Kaygan zeminlere önlem alınması, yürüme yolu üzerindeki halı, kilim, küçük sehpa, aksesuar v.b. eşyanın kaldırılması kayarak veya takılarak düşme tehlikesini azaltır. Ayrıca evdeki sert köşelere yumuşak yastık bağlanması çocuklar için iyi bir önlemdir.

-Yine kesikleri önleyebilmek için bıçak, makas, jilet gibi kesici aletleri, kırılabilecek cam eşyayı, keskin uçlu ve kırık oyuncakları çocukların erişemeyecekleri şekilde ortadan kaldırmak doğru olacaktır.

-Çocukların evde boğulmalarını önlemek için boğaza kaçabilecek kuruyemiş, şeker, toplu iğne, boncuk, mücevher, düğme, sosis gibi şeylerin ortada bırakılmaması, suda boğulmaların önüne geçebilmek için de kovada, leğende, küvette su unutulmaması çok önemlidir. Çocukları yıkanma sırasında asla yalnız bırakmamak, kapıya, telefona bakmak için dahi yanından ayrılmamak çocuk bakımının alfabesi olmalıdır.

-Zehirlenmeleri önlemek için tarihi geçmiş gıda ve ilaçlar derhal atılmalıdır. Kimyasal maddeler ve temizlik malzemeleri ile böcek ve fare zehirleri mutlaka çocukların erişemeyeceği kapalı dolap veya kilitli yerlerde saklanmalıdır. Bu malzemeler su, süt veya meşrubat şişelerine konmamalıdır.

-Yanıklardan korunmak için çocuğunuzu soba yanında bırakmayınız. Ulaşılabilecek yerlerde kaynar su dolu kap, kova, tencere v.b. ile fişe takılı ütü bulundurmayınız. Masada ve ocakta tencerenin, tavanın sapını içe dönük tutunuz.

-Elektrik çarpmalarından korunmak için evde açık elektrik kablosu ve priz bırakmayınız. Prizleri çocukların erişemeyeceği yüksekliğe aldırınız. Tamirat sırasında elektriği sigortadan kesiniz. Kaza anında önce sigortadan elektriği kesiniz. Kazazedeye sonra dokununuz.

-Ateşli silahlarınızı evin gizli ve kilitli bir bölümünde bulundurunuz. Silahınız boş ve emniyeti kapalı olsun. Silahınızı çocuğunuzun önünde temizlemeyiniz.

 

Ev kazalarında ilk yardım nasıl yapılmalı?

-Yanıklarda hiçbir şey sürmeyin, deriyi soymayın. Yalnızca 15 dakika soğuk su altında soğutun.

-Kesiklerde yaranın üzerini örtüp avucunuzun içiyle en az 5 dakika basınç uygulayın. Yarayı antiseptik solüsyonla veya temiz su ile yıkayın.

-Elektrik çarpmasında önce elektriği sigortadan kesin. Kalın tahta veya gazete destesi üzerine basarak ve tahta sopa kullanarak kazazedeyi çekin.

-Kimyasal (çamaşır suyu v.b.) zehirlenmelerinde kişiyi kusturmayın ve ağızdan bir şey vermeyin.

 

Her türlü kazada ilk müdahale sonrası en yakın sağlık kurumuna ulaşın.


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.