Yürürlüğe giren 6493 sayılı kanun, finans ve e-ticaret firmaları başta olmak üzere birçok kurumu yakından ilgilendiriyor. Sektördeki mevcut firmaları doğrudan etkileyen kanun, 14 milyar TL’lik hacme sahip e-ticaret sektörüne yeni oyuncul
14 milyar TL’lik hacme sahip e-ticaret sektörü, daha güvenli olacak
Tüketicilerin internetten alışveriş yaparken en çok hassasiyet gösterdikleri konunun, kişisel ve hassas ödeme bilgilerinin suistimal edilme ihtimali olduğunu söyleyen Asseco SEE Grup Yöneticisi Burak Kutlu, 6493 sayılı kanun hakkında şunları söyledi: “Tüketicilerin hassas ödeme verilerini güvenceye alan kanun, BDDK’dan lisans alınmasını zorunlu kıldığı için sektördeki mevcut oyuncuları doğrudan etkiliyor. Aynı zamanda, bankalar haricindeki yeni oyuncuların da sektörde faaliyet göstermesine olanak sağlıyor. E-ticarette büyük bir potansiyele sahibiz, fakat gelişmiş ülkeler ile kıyaslandığında bu potansiyelimizi tam olarak kullanamadığımızı görüyoruz. Kanun ile birlikte 14 milyar TL’lik hacme sahip e-ticaret sektörü, daha güvenli bir yapıya kavuşacak.”
2014’ün ilk altı ayında 33 milyar 89 milyon liralık kredi kartı harcaması yapıldı
Ödemelerin kredi kartıyla gerçekleştiği e-ticaret dünyasında, güvenlik olgusunun çok önemli ve hassas bir konu olduğunu ifade eden Kutlu, “BKM verilerine göre, e-ticarette, 2013 yılının ilk altı ayında kredi kartıyla 23 milyar 678 milyon, 2014’ün ilk altı ayında ise 33 milyar 89 milyon liralık kredi kartı harcaması yapıldı. Geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 39,7’lik bir artış mevcut. Asseco SEE olarak sunduğumuz çözümlerin güvenliği için gerekli tüm önlemleri alıyor ve alt yapımızı belirlenen güvenlik standartlarına uygun bir şekilde işletiyoruz. Uluslararası denetim kuruluşlarınca gerçekleştirilen PCI DSS denetiminden düzenli olarak geçiyoruz ve Türkiye’deki ‘PCI Level 1 Certified’ birkaç teknoloji firmasından biriyiz. Buna ek olarak, PA-DSS (Payment Application Data Security Standard) Ödeme Uygulaması Veri Güvenlik Standardı Sertifikası’na da sahibiz. Hizmet sunduğumuz bankaların ve iş yerlerinin güvenliğini garanti altına almak adına, İstanbul’daki veri merkezimize ek olarak, bu yıl İzmir’de ikinci veri merkezimizi de devreye aldık. Bu merkez, iş sürekliliği / felaket kurtarma amaçlı hizmet verecektir.” dedi.
E-ticaret sektöründe alternatif ödeme sistemleri ve güvenlik, kritik öneme sahip
E-ticaret sektörünün ekonomiye ve istihdama katkısının önemli olduğunu vurgulayan Kutlu, güvenli e-ödeme sistemleri alanındaki çözümleri hakkında da bilgi verdi: “Sunduğumuz çözümler, e ticarette alışveriş yapan tüketiciler için güvenli bir altyapı sunarken, e-ticaret sitelerinin güvenlik riskini de ortadan kaldırıyor. İçlerinde birçok büyük bankanın da yer aldığı, Türkiye'de 11, yurtdışında ise 10 bankaya hizmet, ürün satış, bakım ve operasyonel teknik destek hizmeti sağlıyoruz. Başta bankalar olmak üzere, online ödemeler pazarında, müşterilerine tahsilat çözümü sunmak isteyen finansal kurumların ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Müşterilerine hızlı ödeme deneyimi yaşatmak isteyen e-ticaret firmalarına ve abonelik, üyelik gibi tekrarlanan ödemelerini sanal POS altyapısıyla yönetmek isteyen kurumlara ise tek tuşla ödeme kolaylığı sağlayan Merchant Safe® Unipay çözümümüzü sunuyoruz.”
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.