Yaz aylarını geride bıraktığımız günlerde sonbahar, hastalıklarını beraberinde getiriyor. Sonbaharın gelmesiyle başlayan alerji mevsimini hafife almamamız konusunda uzmanlar uyarıyor. Zararlı olarak kabul edilmeyen çevresel etkenlere kar?
Sonbaharın gelmesiyle başlayan alerjik rahatsızlıkların hafife alınmaması konusunda uyarılarda bulunan Medicana Bahçelievler Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Hande İkitimur sonbahar alerjilerini, sebeplerini ve korunma yollarını anlattı. Sonbahar mevsiminde özellikle rüzgarlı günlerde ve daha çok sabah saatlerinde polen yayılımının arttığını belirten Dr. İkitimur, alerjisi olanların sabah saatlerinde dışarıya mümkün olduğunca çıkmaması ve yaşadıkları mekanları öğleden sonra havalandırmaları gerektiğini ifade etti. Dışarıdan eve gelindiğinde giysilerin değiştirilmesi ve duş alınması gerektiğini önemle vurgulayan Medicana Bahçelievler Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Hande İkitimur “Giysilerin değiştirilmesi ile üzerine yapışmış olan polenlerin temizlenmesi , özellikle yıkanmış giysilerin dışarıda değil, kurutucuda kurutulması da polen ile maruziyeti engellemeye yardımcı olacaktır. Eve gelindiğinde özellikle polenlerin giriş yolu olan burun ve ağız bölgesi mutlaka temiz su ile yıkanmalı , duş esnasında saçlara yapışan polen ve tohumlardan korunmak için saç temizliğine dikkat edilmelidir.” şeklinde konuştu.
Astım Hastaları Risk Grubunda
Sonbahar mevsiminde yaşanan alerjik reaksiyonlarda özellikle astım hastalarının risk grubunda olduğunu belirten Dr. İkitimur sözlerine şu şekilde devam etti: “Bu mevsimde alerjik rinit ve astım tanısı olan hastaların şikayetleri, hem polenlerin yayılması hem de sıklaşan üst solunum yolu enfeksiyonlarının etkisi ile artmaktadır. Bu nedenle sonbahar mevsimine girmeden risk grubundaki astım, alerjik rinit, saman nezlesi olan hastaların mutlaka tedavileri yeniden gözden geçirilmeli ve gerekli ise koruyucu ilaçlar başlanmalıdır. Uygun endikasyonu olan ve alerji nedeni belirlenmiş kişilere polen mevsimi öncesi aşı tedavisine başlanmalı ve alerji mevsimince uygulanmalıdır.” dedi.
Sonbahar Mevsiminde Yaşanan Depresif Durum Alerji Hastalarını Etkilemektedir.
Yaz mevsiminin hareketli, bol güneşli ve sıcak günlerinin ardından daha karanlık, rüzgarlı günlere geçilmesi insanların fizyolojisinde, uyku düzeninde değişikliklere neden olmakta ve kişileri daha depresif bir duruma sokmaktadır. Bu durumdan özellikle alerjisi olan kişilerin etkilendiğini belirten Dr. İkitimur, genellikle polen yoğunluğunun artması ile sıklaşan üst solunum yolu enfeksiyonları gece uykusunda kesilmelere ve gün içerisinde kişinin kendisini daha yorgun hissetmesine yol açtığını, bu durumun sürekliliği kişinin ruh durumunu daha depresif hale soktuğunu ifade etti.
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Hande İkitimur: “Alerjisi olan kişilerin sonbahar mevsiminde daha aktif olması, yüzme, pilates, yoga gibi solunum egzersizleri yaptıran ve diyafram kasını kullanmayı öğreten spor dalları ile ilgilenmesi duygu durumlarının çok daha yükselmesini sağlayacaktır.”
Sonbahar Alerjenlerinden Korunmak İçin Bazı Öneriler
Alerjisi Olan Hastalar Grip Aşısı Yaptırırken Mutlaka Doktora Danışmalıdır
Üst solunum yolu enfeksiyonlarının artması çok sık gündeme gelen bir başka soruyu da akla getirmektedir. Grip aşısı! Bilindiği gibi grip aşıları için önerilen mevsim eylül ve ekim aylarıdır ve her yıl tekrar edilmesi özellikle yaşlı ve altta kronik hastalığı olanlara uygulanması önerilmektedir. Grip aşısı uygulaması konusunda en önemli husus mutlaka hastanın kendi doktoruna danışarak yaptırmasıdır. Özellikle alerjisi olan hastaların alerji konusunda takip oldukları hekime grip aşısı gerekliliğini danışmalıdırlar.
İlaç Tedavisi
Alerjenlerin kontrol edilmesine ve belirtilen tüm önlemlerin alınmasına rağmen alerjik şikayetlerin devam ettiği kişilere, alerji tabletleri ve burun spreyleri gibi tedaviler önerilir. Sonbahar polenleri; saman nezlesi (alerjik nezle) ve astım belirtilerini tetikleyebilir. Bu mevsimde mikrobik üst solunum yolu enfeksiyonları belirtileri ve alerji belirtileri birbirleri ile karışabildiğinden 1-2 haftayı geçen şikayetleri olan hastalar mutlaka bir doktora başvurmalıdır.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.