ESENLER 24.09.2014 18:27:00 155 0

Taş Cami Gün Yüzüne Çıktı

Esenler'e asırlarca ibadete açık kalacak Cumhuriyet tarihinin ikinci taş camisi yavaş yavaş gün yüzüne çıkmaya başladı. Osmanlı mimarisine uygun kesme taşlardan yapılan cami inşaatında çalışmalar büyük bir titizlik ve sabırla devam

Taş Cami Gün Yüzüne Çıktı
 Esenler'e 50 - 60 yıl değil ebediyen ayakta kalacak bir cami yapılıyor. Esenler Belediyesi ile Bahçelievler Hak Vakfı’nın ortaklaşa yaptığı Cumhuriyet tarihinin ikinci taş camisi, Birlik Mahallesi'nde 1000 metrekarelik bir alana inşa ediliyor. Cami, Mimar Sinan tarafından yapılan Tophane’deki Tarihi Kılıç Ali Paşa Camii'nin bir benzeri olacak. Yapımına geçtiğimiz yıl başlanan ve 20 işçinin büyük bir titizlik ve sabırla çalıştığı taş cami, hızla yükselmeye devam ediyor. Toz ve gürültüden çevredeki vatandaşların rahatsız olmaması için yaklaşık bir yıldır, bir örtü altında çalışmaların yürütüldüğü inşaatın yükselmesiyle üstü açıldı ve cami iskeleti gün yüzüne çıkmış oldu. Esenlerliler'in merakla beklediği cami, çevre düzenlemeleriyle birlikte 3 yıl içerisinde ibadete açılacak.


Asırlarca Ayakta Kalacaklar

Esenler halkı arasında 'Teneke Camii' olarak bilinen, tek katlı ve olası bir deprem felaketinde yıkılma riski bulunan Halil İbrahim Camii'nin yerine inşa edilen taş camide kolon ve kiriş bulunmayacak. Cami, kurşunlu kenetli ve zıvanalı sistemle yapılıyor. Yapımında hiç beton kullanılmayan cami, 'İstanbul Taşı' olarak da bilinen 2 bin - 2 bin 500 yıl gibi uzun bir süre ayakta kalabilen küfeki taşından yığma tekniğiyle yapılıyor. Bu taşın özelliği sayesinde cami, yaz aylarında bunaltıcı sıcaklardan, kış aylarında ise dondurucu soğuklardan korunacak. Sultanahmet Camii, Fatih Camii, Yeni Camii, Şehzadebaşı Camii, Yavuz Selim Camii ve Kılıç Ali Paşa gibi uzun ömürlü olacak Esenler'in yeni camisinde, gelecek nesiller asırlar boyu ibadet edebilecek. 



Binlerce Taşa Şekil Veriyorlar

Caminin ana kubbesi, 1.60 cm'lik ana taşıyıcılar üzerine oturacak ve duvar kalınlığı ise 1.20 cm ile 1.40 cm genişliğinde taş duvarlarla örülecek. 30x40 ebadında ve serbest boyutlardaki bu taşların kullanılır hale gelmesi için taş ocaklarında ve şantiyelerde hummalı bir çalışma yürütülüyor. Camiyi oluşturacak binlerce taş, 5 taş ustasının elinde şekilleniyor. Pencereler, kalem işleri, orijinal detaylara uygun olarak yapılıyor.


Osmanlı Mimarisine Uygun

Cami, Osmanlı mimarisinde yapılıyor. 3 kapılı ve kesme taşlardan yapılacak caminin ana kubbesinin her iki yanında şerefeli iki tane minaresi olacak. Minarelerin çevresinde de daha küçük kubbeler yer alacak. Mimarisi ve estetiği ile ilgi uyandıracak caminin ön ve yan cephelerinde de kemerler yer alacak. Esenler’e değer katacak olan taş caminin şadırvanı, avlusu ve çevre düzenlemeleri de camiye uygun bir şekilde tasarlanacak. Caminin mimari projesini, Mimar Ahmet Tanyolaç çizdi ve Mühendisliğini ise Kadir Fındıklıoğlu üstlendi.


Hayırsever  Yapıyor

Bir hayırsever tarafından, Esenler Belediyesi ile Bahçelievler Hak Vakfı’nın ortaklaşa yapacağı caminin yapımında kullanılan taş malzemeyle maliyet 2 katına çıkıyor. İsmini vermek istemeyen hayırsever vatandaş, taş cami ile caminin kıyamete kadar ibadete açık kalacağını, bunun da hem Esenlerliler hem de İstanbullular için hayırlı olmasını temenni ediyor.


Anahtar Kelimeler:

12 Vali Müfettişlik Görevine Getirildi

Beslenme Saati Uygulamasında Dördüncü Dönem Başladı

EKREM PAMUK'TAN TEPKİ

Turhan Çömez'den Çarpıcı Açıklamalar

MHP’DEN YENİ YEMİN POLEMİKLERİNE YANIT…

Damat'tan Balcıoğlu'nun İddialarına Yanıt

Bakan Güler'den Kazakistan'a Ziyaret

Törene Üst Düzey Katılım

Rektör Prof. Dr. Altun’dan 30 Ağustos Zafer Bayramı mesajı

Güzide Gençlik Merkezi'nde Yeni Dönem Başladı

Girişim Sermayesi Yatırım Fonu Onaylandı

Pakistan Büyükelçiliği Ankara'da Mango Tadımı Etkinliği Düzenledi

Bağcılar’da Bağ Bozumu Zamanı

Saniye Caran’a iade-i ziyaret

Yeniden Refahlı Milletvekili Bekin'den 'ekümenik' Eleştiri!


Balıkçı Kenan’ın Öncülüğünde Deniz Canlıları Müzesi 52. Yılını Kutladı

Türkiye’nin Cilt Sağlığına Acil Doktor İhtiyacı Var

185 MİLYAR LİRA EKONOMİYE GERİ KAZANDIRILDI

İtfaiye Haftası Coşkuyla Kutlandı

Gençlere Eğitim Destek Paketi

Erdoğan'dan Küresel İnovasyon Göstergeleri Raporu'na Destek Mesajı

Emrah, özel uçakla dünya turuna çıkıyor!

9 Akademisyen, Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları Listesinde

Turizmin varış noktası: “Müze” 

İklim Değişikliği ve Enerji Yönetimi Hamlesi

Türkiye Bilişim Ödülleri Ankara’da Sahiplerini Buldu

Bu Festivalde Herkes Aradığını Bulacak

Ahilik Haftası’nda Coşkulu Katılım: Başkan Çalık, Esnaflara Ödüllerini Takdim Etti

Küpeli'den Dağ'a Hayırlı Olsun Ziyareti

Halkın Sesine Kulak Verdi! Şantiye Projesinden Geri Adım Attı

TYBB’den Vali Yunus Sezer’e Ziyaret

Gıda sektöründe 250’yi aşkın alıcı Bursalı firmalarla buluştu

Artar; Kalıcı ve Uzun Soluklu Projeler Yapacağız...

Ahilik Kültürüne Davet...

Kel Aliço Pehlivan Güreşleri Ağası Oğuz Erdinç oldu

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.