26.09.2014 10:05:00 170 0

Ebola virüsü yeniden ortaya çıktı

Afrika'nın uzun zamandır mücadele ettiği Ebola virüsü yeniden ortaya çıktı. Dünyanın en bulaşıcı virüslerinden birisi sayılan Ebola, ülkemizde de baş gösterdi. Önlem alınmadığı takdirde ölüme yol açan bu virüs hakkında Anadolu

Ebola virüsü yeniden ortaya çıktı
 Afrika'nın uzun zamandır mücadele ettiği Ebola virüsü yeniden ortaya çıktı. Dünyanın en bulaşıcı virüslerinden birisi sayılan Ebola, ülkemizde de baş gösterdi. Önlem alınmadığı takdirde ölüme yol açan bu virüs hakkında Anadolu Sağlık Merkezi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Elif Hakko uyarıyor.

Dünya Sağlık Örgütü’nün Batı Afrika'da 961 kişinin ölümüne neden olan ebola salgını, ülkemiz için de risk teşkil ediyor. Hasta hayvan ve insanların temasıyla bulaşabilen bu ölümcül virüs önlem alınmadığı takdirde ölüme yol açıyor. Ani başlayan ateş, halsizlik, kas, baş ve boğaz ağrısının tipik belirtiler olduğunu, virüsün havadan geçmediğini ve bir solunum hastalığı olmadığını belirten Dr. Elif Hakko “Ebola yiyecek ve sularla da bulaşmaz. Ayrıca Ebola ile karşılaşmış ancak belirtisi olmayan kişiden de geçmez. Bu virüsün hayvandan insana geçtiği düşünülmekte ve daha çok yarasalardan kuşkulanılmaktadır” diyor.

Temas sonrası 1 hafta içinde baş gösteriyor

Dr. Hakko, ateş, baş ağrısı, kas ve eklem ağrısı, ishal, kusma, mide ağrısı, iştah kaybı ve kanama ile kendini gösteren Ebola virüsünün temastan sonraki 2-21 gün içinde ortalama 8-10 günde hastalığa neden olduğunu anlattı.

Ebola tedavisinin sadece destek tedavisi olduğunu belirten Dr. Hakko, “Hastanın sıvı elektrolit dengesini sağlamak, oksijen desteği vermek, tansiyonunu dengelemek, komplikasyonları tedavi etmektir yapılması gereken” dedi. Ne kadar erken tanı konur ve destek tedavi başlarsa o kadar iyi yanıt alınacağını belirten Dr. Hakko, “Maalesef ilk vakalarda ateş ve baş ağrısı gibi tanı koydurucu olmayan belirtiler nedeniyle yanlış tanılar konmuş ve kayıplar yaşanmıştır. Hasta hemen izolasyona alınmalı, tanı için örnek gönderilmeli ve destek tedavisi bir an önce başlanmalıdır. Ancak yine de hastalığa özgün tedavi olmadığından ölüm oranı çok yüksektir” diye konuştu.

Vaka sayısı git gide artıyor

Ebola virüsünün Liberya, Gine ve Sierra Leone’de salgın yaptığını ancak Kongo, Gabon, Güney Sudan, Nijerya, Uganda’da da görüldüğünü ve doğal rezervuarının bilinmediğini belirten Dr. Hakko, 8 Ağustos 2014 tarihi itibariyle kuşkulu ve kanıtlamış vaka sayısının 1779, ölüm sayısının 961, laboratuvarda kanıtlanmış vaka sayısının ise 1134 olarak açıklandığını söylüyor.

BİLGİ İÇİN

Eda Akyüzlü-Medya Direktörü/ eda.akyuzlu@leopr-tr.com Tel:0212 373 40 31 Cep: 0530 500 37 17

Tuğçe Oral -Müşteri Direktörü/ tugce.oral@leopr-tr.com Tel:0212 373 40 91 Cep: 0 530 500 37 26

Anadolu Sağlık Merkezi Hakkında

Yaşam kalitesini artırmak için dünya standartlarında sağlık hizmeti sunmak hedefiyle kurulan Anadolu Sağlık Merkezi, modern tıbbın gereklerini yeni ve kapsamlı bir sağlık anlayışıyla hastalarına aktarıyor. Hizmet kalitesine önemli katkı sağlayan Johns Hopkins Medicine (JHM) ile devam eden işbirliği Anadolu Sağlık Merkezi'nin sağlıkta referans merkezi olma vizyonunu da destekliyor. Kurulduğu günden buyana gerçekleştirdiği çalışmalarla ‘Sağlığın Merkezi’ konumuna ulaşan Anadolu Sağlık Merkezi; onkoloji, kalp damar sağlığı, kadın hastalıkları ve tüp bebek, nöroloji, cerrahi bilimler ve iç hastalıkları dahil olmak üzere tüm branşlarda sunduğu hizmetlerde hasta odaklı yaklaşımla hareket ediyor. Hizmetlerinde hasta hakları ve güvenliğini temel önceliği olarak belirleyen Anadolu Sağlık Merkezi, kaliteli sağlık hizmeti ile dünyanın farklı bölgelerinden gelen hastalara tedavi olanağı sunuyor

Johns Hopkins Medicine Hakkında

Johns Hopkins Medicine, Johns Hopkins Üniversitesi Tıp Fakültesi hekimlerini ve bilim adamlarını, Johns Hopkins Sağlık Sisteminin organizasyonları, sağlık profesyonelleri ve tesisleri ile birleştirmektedir. Johns Hopkins Medicine’ın misyonu, tıbbi eğitim, araştırma ve klinik bakım standartlarını mükemmelleştirerek toplumun ve dünyanın sağlığını daha iyi bir seviyeye çıkartmaktır. Farklı ve kapsamlı olan Johns Hopkins Medicine, Johns Hopkins Hospital’ın 1889’daki açılışından bu yana, sağlığı korumak için hekimlerin ve tıbbi bilim adamlarının biyomedikal araştırmalar ve tıbbi bilgilerin uygulanması konularındaki eğitimlerinde uluslararası liderlik sağlamıştır.


Anahtar Kelimeler:

12 Vali Müfettişlik Görevine Getirildi

Beslenme Saati Uygulamasında Dördüncü Dönem Başladı

EKREM PAMUK'TAN TEPKİ

Turhan Çömez'den Çarpıcı Açıklamalar

MHP’DEN YENİ YEMİN POLEMİKLERİNE YANIT…

Damat'tan Balcıoğlu'nun İddialarına Yanıt

Bakan Güler'den Kazakistan'a Ziyaret

Törene Üst Düzey Katılım

Rektör Prof. Dr. Altun’dan 30 Ağustos Zafer Bayramı mesajı

Güzide Gençlik Merkezi'nde Yeni Dönem Başladı

Girişim Sermayesi Yatırım Fonu Onaylandı

Pakistan Büyükelçiliği Ankara'da Mango Tadımı Etkinliği Düzenledi

Bağcılar’da Bağ Bozumu Zamanı

Saniye Caran’a iade-i ziyaret

Yeniden Refahlı Milletvekili Bekin'den 'ekümenik' Eleştiri!


Balıkçı Kenan’ın Öncülüğünde Deniz Canlıları Müzesi 52. Yılını Kutladı

Türkiye’nin Cilt Sağlığına Acil Doktor İhtiyacı Var

185 MİLYAR LİRA EKONOMİYE GERİ KAZANDIRILDI

İtfaiye Haftası Coşkuyla Kutlandı

Gençlere Eğitim Destek Paketi

Erdoğan'dan Küresel İnovasyon Göstergeleri Raporu'na Destek Mesajı

Emrah, özel uçakla dünya turuna çıkıyor!

9 Akademisyen, Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları Listesinde

Turizmin varış noktası: “Müze” 

İklim Değişikliği ve Enerji Yönetimi Hamlesi

Türkiye Bilişim Ödülleri Ankara’da Sahiplerini Buldu

Bu Festivalde Herkes Aradığını Bulacak

Ahilik Haftası’nda Coşkulu Katılım: Başkan Çalık, Esnaflara Ödüllerini Takdim Etti

Küpeli'den Dağ'a Hayırlı Olsun Ziyareti

Halkın Sesine Kulak Verdi! Şantiye Projesinden Geri Adım Attı

TYBB’den Vali Yunus Sezer’e Ziyaret

Gıda sektöründe 250’yi aşkın alıcı Bursalı firmalarla buluştu

Artar; Kalıcı ve Uzun Soluklu Projeler Yapacağız...

Ahilik Kültürüne Davet...

Kel Aliço Pehlivan Güreşleri Ağası Oğuz Erdinç oldu

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.