Tarih: 30.09.2014 09:50

Kafa Travmaları Artık Atlanmayacak

Facebook Twitter Linked-in

 Başa Alınan Darbeleri Önemseyin
Spor faaliyetlerinde ya da kazalarda; başa alınan hafif darbeleri küçümsememek gerektiğini vurguluyor Sürmeli. “Bunlar MRI veya Tomografi gibi görüntüleme yöntemlerinde gözükmüyor. Bunların sonuçları doktorunuz tarafından normal dense de sonradan unutulan hafif derece kafa travmaları sonrasında birçok psikiyatrik hastalık gelişebiliyor. Majör depresyon gelişme oranı yüzde 14-77, Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu gelişme oranı yüzde 10-20, Şizofreni gelişme oranı yüzde 1” diyor.Kafa travmaları sonrası gelişen depresyonda, depresyon ilaçları tam olarak test edilmediğini söyleyen Tanju Sürmeli “Yapılan çalışmalar depresyon ilaçlarının plasebodan farklı olmadığını gösterdi. Aynı şekilde dikkat eksikliği hiperaktivitede veya şizofreni tedavisi için onay alan ilaçlar kafa travmasına bağlı bu grupta çalışmaları kısıtlı”dedi.Psikiyatrist Doktor Tanju Sürmeli, kafasına darbe aldıktan sonra tedavide ilerleme kaydetmeyen ya da 6 ay sonra hâlâ önemli fonksiyon bozukluğu gösteren hastaların uygulanan ilaç tedavisinde neden işe yaramadığının sorgulaması ve kafalarına geçmişte darbe alıp almadıklarını düşünmeleri gerektiğini belirtiyor.Beyindeki dalgalarını düzenleyen EEG biofeedback (Neurofeedback) yöntemi ile hastalarda iyileşme görüldüğü ve kalıcı olduğu bilinmektedir.
Amerika’da bazı eyaletler (Teksas Eyaleti gibi) sigorta şirketlerini EEG Biofeedback yöntemini kafa travmasına bağlı psikiyatrik hastalıklar ve psikolojik şikâyetlerde ödemeleri için zorunlu tutmuşlardır. Amerikan ordusu teşhis için dijital EEG veri tabanından ve tedavi için Neurofeedback yönteminden yararlanmaktadır.



Dr.Tanju Sürmeli hakkında:

Dr.Tanju Sürmeli, 1978 -1984 yılları arasında Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun olarak ‘’Tıp Doktoru’’ unvanını aldı. Sonrasında psikiyatri ihtisas için gittiği Amerika’da, ECFMG sertifikalı olarak Institute of Living/U.Conn., Yale, University of Texas, San Antonio, Psikiyatri ve Nöroloji üniversite hastanelerinde ihtisas eğitimi aldı. New York MedicalCollege’da EEG ve psikofarmakolojiResearchFellowship yaptı. New York AckermanInstituteforFamilyTherapy (Cornell Üniversitesi)’de Aile terapisti ve New York Milton Ericson HypnosisInstitute’de Hipnoz eğitimi aldı. Columbia Üniversitesi Tıp fakültesi-NYSPI’de ve Manik Depresyon Vakfında Prof. Dr. Ronald Fieve’ ye başasistanlık yaptı. 2000 yılında ülkesine dönerek Ege Üniversitesi’nde denklik sınavını geçerek psikiyatrist olma hakkını kazandı. Türkiye’ye döndükten kısa bir süre sonra 2001 Sağlıklı Yaşam Kliniği’ni kurdu. Biofeedback, Neurofeedback, Psikiyatride QEEG ve ERP kullanımı Derneği kurucusu ve başkanıdır. Türkiye’de BCIAC-EEG Akademik üye sertifikalı tek kişidir. Sürmeli’nin uluslararası pekçok (AAPB,ISNR, SAN, BFE, APA, ECNS) derneklerde de üyeliği ve çalıştaylarda eğitmen olarak fakülte posizyonu bulunmaktadır. A klas hakemli Clinical EEG andNeuroscience, PsychiatryResearch, andJournal of Child PsychologyandPsychiatry bilimsel dergilerde makale incelemecisi olarak görev almaktadır.Harvard Tıp Fakültesi, Scholar (Bilim adamı) klinik araştırma programına 2014-2015 yılı için kabul edildi.


Kitapları


1.Beynin İyileştirme Gücü Neurofeedback& QEEG’ nin Psikiyatride önemi. Nobel Tıp 2010

2.ClinicalNeurotherapy: Application of TechniquesforTreatment,Editedby David S. Cantorand James R. Evans “NeurofeedbackandThoughtDisorders (Neurofeedback ve Düşünce Bozklukları)” chapter (bölüm) by Tanju SurmeliElsevier (2013)

3. Antidepresant Efsanesinin Sonu, Prof. Dr. İrvingKrisch. Önsöz.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —