Tarih: 01.01.0001 00:00 172

“Kurban Kesimi ve Halk Sağlığı”

Büyükçekmece Belediyesi, yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde ‘Kurban Kesimi ve Halk Sağlığı” konulu bir eğitim semineri düzenledi. İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Çetin tarafından verilen eği

“Kurban Kesimi ve Halk Sağlığı”
 Hijyen Konusunda Da Bilgi Verildi
Büyükçekmece Belediyesi ve Halk Eğitim Merkezi işbirliğiyle düzenlenen “Kurban Kesimi ve Halk Sağlığı” konulu seminer Büyükçekmece Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Eğitime konuşmacı olarak katılan İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Çetin ve Büyükçekmece Belediyesi Proje Danışmanı Coşkun Kaynak, Kurban Bayramı’nın maneviyatı, kurbanlık satın alırken nelere dikkat edilmesi gerektiği, kurban kesiminde yapılacak işlemler ve hijyen gibi konularda bilgiler verdi.


Kurbanın Sağlıklı Olması Şart

Kurbanlıkların koyun, keçi, sığır, manda ve deveden olabileceğini söyleyen Coşkun Kaynak, “Bir hayvanın kurban olabilmesi için hayvanın süt dişlerini değiştirmiş olması gerekir. Hayvanın sağlıklı, azaları tam ve besili olması ibadetin sıhhati için şarttır. Aynı zamanda kurbanın kuyruğu tam olmalı, memesi kurumuş olmamalı, kulak, boyun ve burun kesilmemiş olmamalı, kör olmamalı, dişi ve dili sağlam olmalı, sakat olmamalı” dedi.Bayramda ve öncesinde oluşabilecek olumsuz olayları fotoğraflar şeklinde sunum yaparken gösteren İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Çetin ise, geçmiş yıllarda kurban satışı istatistiklerini açıkladı. Çetin, Türkiye’de büyükbaş hayvanın küçükbaş hayvana göre daha çok tercih edildiğini söyledi.

“Çeşitli oyunlara aldanmayın”
Hayvanlarda çeşitli hastalıkların oluşabileceğini, bu yüzden de kurbanlık alırken çok dikkat edilmesi gerekildiğini belirten Doç. Dr. Ömer Çetin, “Kurbanlık hayvanın veteriner hekim tarafından muayenesi yapılmalıdır. Bir yaşındaki hayvanı kurbanda satabilmek için de önde bulunan iki dişini kerpetenle çekebiliyorlar. Böylece hayvan sahibi, “benim hayvanım 2 buçuk 3 yaşında kurban edilebilir” diyor. Bu tür oyunlara aldanmayın” ifadelerini kullandı. 

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.