Beylikdüzü Belediyesi, özellikle aileleri çocuklarının kalp sağlığı konusunda bilinçlendirmek amacıyla “Çocuk Kardiyolojisi ve Romatizmal Hastalıklar” konulu bir seminer düzenledi. Seminere konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Rukiye E
“Çocuklarda Kalp Hastalıkları” konusu, tüm detayları ile Beylikdüzü Belediyesi Kültür Merkezi’nde Prof. Dr. Rukiye Eker Ömeroğlu’nun verdiği seminerde ele alındı. Prof Dr. Ekeroğlu, seminer boyunca çocuklardaki kalp işleyişi ile ilgili hayati bilgileri katılımcılarla paylaştı. Ekeroğlu, her 100 çocuktan 2’sinin doğuştan kalp hastası olarak dünyaya geldiğini belirtti. Kalp konusunun bilhassa çocuklar için çok hassas bir organ olduğunu dile getiren Ekeroğlu, bir bebek için nabız atışının 100 olmasının yavaş sayılırken bu rakamın yetişkinler için normal olduğunu söyledi ve çocuk ile yetişkin kalbi arasındaki farklılıklara dikkat çekti.
Doğuştan Gelen Kalp Hastalıklarının Sebepleri Anlatıldı
Seminerde doğumsal kalp hastalıkları, edinsel kalp hastalıkları, iskemik kalp hastalıkları, kalp kası hastalıkları ve ritim bozuklukları sorunları detaylı bir şekilde anlatıldı. Prof. Dr. Rukiye Eker Ömeroğlu, doğumsal kalp hastalıklarının annenin sağlık durumuyla da yakından ilişkili olduğunu, eğer bir bebek anne karnında ölüyorsa bunun büyük oranda kalp sorunundan kaynaklandığını söyledi. Bebek kalbi oluşumunun gebeliğin ilk 60 gününde tamamlandığını ve kalbin en hızlı gelişen organ olduğunu belirten Ekeroğlu, doğumsal kalp hastalıklarına genetik faktörlerin yanı sıra ilaçların, viral enfeksiyonların, annenin hastalıklarının ve gebelik diyabetinin yol açtığının altını çizdi.
“Her 1000 Çocuğun 3’ünde Ritim Bozukluğu Görülebiliyor”
Edinsel kalp hastalıklarında ise ortaya çıkan sorunun viral mi yoksa bakteriyel kaynaklı mı olduğunun iyi belirlenmesi gerektiğini söyleyen Ekeroğlu, “Bu virüs ve bakteriler kalp kasına gidebiliyor, mesela akut eklem romatizması olan bir çocuğun kalp hastalığı olabiliyor” dedi. Ekeroğlu, kalp kası hastalıklarında ise viral hastalıkların kalbin kasılma gücünü zayıflattığını açıkladı. Her 1000 çocuktan 3’ünün ritim bozukluğu olduğunu da belirten Ekeroğlu, erken tespitlerin ve tedavinin ölümlerin önüne geçmek için önemli olduğunu kaydetti. Süt ve büyük çocuklarda yaşanan kalp yetersizliğinin belirtileri üzerine önemli örnekler veren Ekeroğlu, özellikle sunumunun ardından bu konuda soru yönelten katılımcıların sorularına da cevaplar verdi.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.