Tarih: 21.10.2014 16:15

MENOPOZ

Facebook Twitter Linked-in

 Menopoz Öncesi Dönemdeki Hormonal Değişiklikler

Menopozda genel olarak östrojen azalmasıyla direkt ilişkili olduğu düşünülen belirtiler aşağıdaki gibi özetlenebilir:
* Ateş basmaları 
* Uyku Bozuklukları
* Kemik erimesi (osteoporoz) 
* Damar sertliği (ateroskleroz) gelişme eğilimi ve kalp hastalıkları
* Yüzde kırışıklıklar
* İdrar yollarında gerilemeye bağlı belirtiler

Menopozda Neler Yapılması Lazım?
Menopoz dönemindeki kadının belli periyodlarda kadın doğum doktoruna gitmesi gerekir. Rahim ve rahim ağzı kanserinin en çok görüldüğü döneme girildiği için, jinekolojik muayene, smear testi yapılmalıdır. Meme kanseri yönünden kadınlarımızın muhakkak 40 (mamografide 35 diye geçiyor) yaşından itibaren mamografi, meme ultrasonografisi çektirmeleri gerekmektedir. Bunun dışında kan yağlarına baktırması ve aile öyküsü varsa kemik ölçümü yaptırması gerekmektedir.

Menopozda Tedavi

Hormonla Tedavi
Başlıca bozukluk veya eksiklik östrojen hormonun azalması olduğundan, temel tedavi de östrojen hormonu vermektir. Yeni kalp krizi(miyokard enfarktüsü) geçirmiş olanlar,geçici iskemik atak, geçirilmiş inme (serebrovasküler olay), beyin damar tıkanıklıkları , karaciğer fonksiyonlarının bozuk olması, östrojen ile ilerleyen tümör varlığı (Meme,rahim), tromboemboli (damariçi pıhtılaşma ile damar tıkanıklığı)  varlığı hormon kullanımına engel oluşturur.
Kalpte iskemik hastalık (damar sertliğine bağlı beslenme bozukluğu), hipertansiyon(yüksek tansiyon), safra kesesi hastalıkları ve taş, diabetesmellitus (Şeker Hastalığı), hiperlipidemi (kanda yağ,kolesterol, oranının yüksek olması), migren tipi başağrıları, miyom (rahimde tümör)  dikkatli ve kontrollü hormon tedavisi uygulanacak durumlar arasındadır.

  Hormonsuz Tedavi
 Genellikle direkt olarak menopoza karşı değil, oluşturduğu hastalıklara (osteoporoz vb ) karşı kullanılan ilaç ve yöntemleri içerir.

Diyet
Kalsiyumdan zengin diyet esastır. Süt, yoğurt, peynir vb diyetle kemik kaybı önlenmeye çalışılır.

Egzersiz
Her gün 30 dakikalık yürüme ve basit ağırlık kaldırma, kas güçlendiren hareketler, ilaçlar kadar önemlidir. Yaz aylarında güneş ışığından (ultra-viole) faydalanmak için düzenli güneşlenme yararlıdır.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —